Τη γιγαντιαία αγορά της Ασίας κατακλύζουν τα οπλικά συστήματα της Τουρκίας… η Ελλάδα δεν μπορεί να φτιάξει ούτε βλήμα

Print Friendly, PDF & Email
27/3/2024
Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία παρέχει στους πιθανούς πελάτες πρόσβαση σε αμυντικές τεχνολογίες αιχμής χωρίς τις αυστηρές απαιτήσεις που τίθενται από εξαγωγείς από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη
Σε ένας μεγάλος εξαγωγέας όπλων στην Ασία αναδύεται η Τουρκία. 
Μετά τα UAV και τα πολεμικά πλοία, τα τανκς του «Τίγρη» (Tiger) ετοιμάζονται να βρυχηθούν στην Ινδονησία.
Σε κάτι που θα μπορούσε να είναι σύμβολο των επεκτεινόμενων αμυντικών δεσμών της Τουρκίας με τις ασιατικές χώρες, ο ινδονησιακός στρατός εισήγαγε άρματα μάχης μεσαίου βάρους που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την Τουρκία στις αρχές αυτού του μήνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ινδονησιακής πρεσβείας στην Άγκυρα, ο υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας και ο εκλεγμένος Πρόεδρος Prabowo Subianto παρέδωσε δέκα από τα τανκς —γνωστά ως Kaplan, ή Tiger, στα τουρκικά και Harimau στα Bahasa — στον ινδονησιακό στρατό.
Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η ινδονησιακή εταιρεία PT Pindad και ο Τούρκος κατασκευαστής FNSS συνεργάστηκαν για την παραγωγή του σύγχρονου τανκ μεσαίου βάρους, το οποίο «αντανακλούσε την αναγνώριση που δίνει η Ινδονησία στην τουρκική στρατιωτική τεχνολογία στον κόσμο».
Η Τουρκία και η Ινδονησία υπέγραψαν συμφωνία το 2015 για την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή τανκ μεσαίου βάρους.
Η συμφωνία περιελάμβανε διατάξεις για το σχεδιασμό και την κατασκευή δύο πρωτότυπων τανκς και όριζε ότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (ΔΠΙ) θα ανήκουν και στα δύο μέρη.
Η εισαγωγή και η δοκιμή του πρωτότυπου ξεκίνησαν το 2017.
Η πρώτη παρτίδα τανκς παραδόθηκε στον ινδονησιακό στρατό τον Μάρτιο του 2022.
Η πώληση του Kaplan MT στην Ινδονησία σηματοδότησε την πρώτη ξένη πώληση του συστήματος, σύμφωνα με αναφορές σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τι είναι τα Kaplans

Το KAPLAN MT ή Harimau, είναι ένα σύγχρονο τανκ μεσαίου βάρους σχεδιασμένο να προσφέρει εξαιρετική τακτική κινητικότητα μαζί με υψηλό βαθμό θνησιμότητας.
Σύμφωνα με το FNSS, «αυτά τα ευέλικτα τεθωρακισμένα οχήματα θα γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των κύριων αρμάτων μάχης και των ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων, προσφέροντας μια ισορροπημένη λύση για σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από την πρεσβεία της Ινδονησίας συνεχίζει: «Εκτός από τα άρματα μάχης, η Ινδονησία έχει επίσης κοινή παραγωγική συνεργασία με την τουρκική εταιρεία TUSAS για την κατασκευή 12 μονάδων ANKA Drone», το οποίο είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης επόμενης γενιάς που δημιουργήθηκε από Τουρκικές Αεροδιαστημικές Βιομηχανίες.
Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η Ινδονησία αγόρασε 12 drones παρακολούθησης και αναγνώρισης ANKA αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων από την Turkish Aerospace Industries.
Αυτά τα 12 drones Anka θα λειτουργούν από την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό και το Ναυτικό της Ινδονησίας.

Τουρκική επέκταση στην ασιατική αγορά

Η ανακοίνωση είναι σημαντική καθώς καταδεικνύει το διευρυνόμενο τουρκικό αποτύπωμα στην ασιατική αγορά.
Εν μέσω της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης και των συγκρούσεων που μαίνεται σε όλο τον κόσμο, η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει λάβει σημαντική ώθηση και πρωτοπορεί με τα επίγεια συστήματα και τα drones της.
Οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες προσφέρουν συνεργασίες ανάπτυξης όπλων για στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένου του πολεμικού αεροπλάνου Kaan πέμπτης γενιάς, του κύριου άρματος μάχης Altay και του ελαφρού αεροπλανοφόρου L400 – το πρώτο πολεμικό πλοίο στον κόσμο που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει drones και όχι αεροπλάνα – για να προσελκύσει.
Οι ασιατικές χώρες ενδιαφέρονται να μειώσουν την εξάρτησή τους από εισαγόμενα όπλα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ξένοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα τουρκικά χερσαία συστήματα κυρίως επειδή οι Τούρκοι κατασκευαστές είναι «πιο πρόθυμοι» να συμπαραγωγούν και να αναπτύξουν από κοινού συστήματα γης με συνεργάτες και φίλους.
Αντίθετα, οι πωλήσεις drone ήταν στο υψηλό όλων των εποχών λόγω της αποδεδειγμένης μαχητικής τους απόδοσης στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ουκρανίας καθώς και στη σύγκρουση Ναγκορόνο-Καραμπάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, μεταξύ πολλών άλλων.
Η Τουρκία προσπαθεί να επεκτείνει τις πωλήσεις όπλων της σε ασιατικές χώρες μετά την είσοδό της στην αγορά της Μέσης Ανατολής.
Πρόσφατα παρέδωσε Bayraktar TB2 στις Μαλδίβες με τα οποία το νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού έχει ήδη αρχίσει να πετά.
Αυτή η σημαντική αγορά σηματοδοτεί την πρώτη ανάπτυξη στρατιωτικού drone από την Εθνική Αμυντική Δύναμη των Μαλδίβων, ένα υπολογισμένο βήμα που αποσκοπεί στη βελτίωση των δυνατοτήτων επιτήρησης και ασφάλειας στο σπίτι.
Νωρίτερα φέτος, η Άγκυρα έχασε συμβόλαια ύψους 920 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια της Μαλαισίας με 15 ελαφρά αεροσκάφη μάχης και 574 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στις Φιλιππίνες για έξι περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης.
Αυτές οι συμφωνίες κέρδισαν νοτιοκορεατικές εταιρείες.
Ωστόσο, οι Φιλιππίνες έχουν αγοράσει τα ελικόπτερα τακτικής αναγνώρισης και επίθεσης T129 (ATAK) από την Τουρκία και η Μαλαισία παρήγγειλε drones Anka από την Τουρκία.

Διερύνονται οι πωλήσεις

Οι αποτυχημένες προσπάθειες πωλήσεων της Άγκυρας δεν την απέτρεψαν από το να προσελκύσει άλλους Ασιάτες εταίρους.
Η Τουρκία κατάφερε επίσης να διαπραγματευτεί συμφωνίες για drone με τη χώρα της Κεντρικής Ασίας Καζακστάν.
Η συναρμολόγηση του τουρκικού drone Anka έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Καζακστάν το 2024.
Ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Τουρκίας στην Ασία είναι το Πακιστάν.
Από την πλευρά του, το Πακιστάν συνεχίζει να λαμβάνει εξοπλισμό αιχμής από την Τουρκία.
Παρέλαβε τρεις από τις τέσσερις ναυτικές κορβέτες Milgem στο πλαίσιο σύμβασης του 2018.
Επιπλέον, το Ισλαμαμπάντ έχει επίσης λάβει τα τελευταία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Akinci από την Τουρκία και εικάζεται ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών Kaan πέμπτης γενιάς της Turkish Aerospace (TA).

Υπάρχει μια άλλη χώρα της Νότιας Ασίας που έχει φλερτάρει την Τουρκία για τα όπλα της.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι αγορές όπλων του Μπαγκλαντές από την Τουρκία έχουν αυξηθεί δραματικά.
Η χώρα έχει αγοράσει μια μεγάλη ποικιλία αμυντικού υλικού από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2, τεθωρακισμένων οχημάτων, οχημάτων με προστασία από νάρκες, πολυδιάστατων αμυντικών συστημάτων πυραύλων, πυραύλων μικρής εμβέλειας και τεθωρακισμένων οχημάτων Cobra.
Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία παρέχει στους πιθανούς πελάτες πρόσβαση σε αμυντικές τεχνολογίες αιχμής χωρίς τις αυστηρές απαιτήσεις που τίθενται από εξαγωγείς από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Επιπλέον, οι πελάτες μπορούν να αποφύγουν την πολιτικά ευαίσθητη επιλογή αγοράς όπλων από την Κίνα ή τη Ρωσία, η οποία διατρέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει δυτικές κυρώσεις.
ΠΗΓΗ:https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/729094/ti-gigantiaia-agora-tis-asias-kataklyzoun-ta-oplika-systimata-tis-tourkias-i-ellada-den-borei-na-ftiaksei-oyte-vlima