Print Friendly, PDF & Email

Καθώς τα μηνύματα από τη γειτονική Μέση Ανατολή δείχνουν ότι η περιοχή θα οδεύσει σε έναν ακόμα αιματηρό πόλεμο, αυτή τη φορά ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συγκάλεσε εκτάκτως χθες σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Το ΣΕΑ ασχολήθηκε με τις πιθανές επιπτώσεις που θα προκύψουν από μια νέα ανάφλεξη στη γειτονιά της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, συγκάλεσε τη συνεδρία του ΣΕΑ προκειμένου να ενημερωθεί για την ετοιμότητα των διαφόρων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από μια νέα ανάφλεξη. Παράλληλα τέθηκαν επί τάπητος διάφορα σενάρια τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν σε περίπτωση ενός κτυπήματος από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ και ταυτόχρονα μια ισραηλινή απάντηση κατά της Τεχεράνης. Κυρίως συζητήθηκαν προληπτικά και άλλα μέτρα τα οποία οι κυπριακές αρχές λαμβάνουν ή θα χρειαστεί να ληφθούν.

Προς αποφυγή πρόκλησης πανικού, λίγο μετά την ανακοίνωση σύγκλησης του ΣΕΑ, συνεργάτες του Προέδρου Χριστοδουλίδη μιλούσαν για ανασκόπηση της κατάστασης στο μεταναστευτικό και εξέτασης της γενικότερης κατάστασης στην περιοχή. Το μεταναστευτικό ήταν μόνο μία πτυχή των ζητημάτων που εξετάστηκαν, καθώς σε περίπτωση μιας νέας ανάφλεξης, αυτή τη φορά προς την κατεύθυνση του Λιβάνου, αναμένεται ότι θα σημειωθούν αυξημένες ροές προς την Κύπρο, κυρίως Σύρων προσφύγων. Την ίδια ώρα δεν αποκλείεται και μία αύξηση αφίξεων και από το Ισραήλ από περιοχές που ενδεχομένως θα βρεθούν στο στόχαστρο του Ιράν.

Στα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος περιλαμβάνονται και όσα αφορούν την ασφάλεια ευαίσθητων σημείων όπως είναι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Αυξημένα μέτρα λαμβάνονται και σε διπλωματικές αποστολές και άλλα σημεία που μπορεί να αποτελέσουν στόχους επιθέσεων.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η σύσκεψη δεν προέκυψε από ζήτημα ανησυχίας καθώς «ο ρόλος του ΣΕΑ είναι να αξιολογεί διαρκώς τα δεδομένα όπως αυτά εξελίσσονται και να υπάρχει η απαιτούμενη ανταλλαγή απόψεων ως προς την αξιολόγηση αυτών των δεδομένων». Κληθείς να πει αν υπάρχει διαφοροποίηση των μέτρων ασφαλείας, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι έγινε «η αξιολόγηση των δεδομένων».

Έγινε παρουσίαση «στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από το κάθε αρμόδιο Υπουργείο, των δεδομένων που έχουν ενώπιον τους», πρόσθεσε. Ερωτηθείς κατά πόσον προβληματίζει την Κυβέρνηση το ενδεχόμενο νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή σε σχέση με το Ιράν και κτυπήματα σε ισραηλινούς στόχους στην Κύπρο, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι δεν έχει κάτι τέτοιο υπόψη της η Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι αυτό που «είπαμε από την πρώτη στιγμή μετά την 7η Οκτωβρίου (και την επίθεση της Χαμάς) και είναι αυτό το κάλεσμα που απευθύνουμε διεθνώς, είναι ότι θα πρέπει να μην υπάρξει κλιμάκωση αυτής της κρίσης για την ευρύτερη περιοχή».

Σε ερώτηση με ποιον τρόπο απειλείται η Κύπρος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «απειλείται ολόκληρη η περιοχή», προσθέτοντας ότι «η όποια κλιμάκωση, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, είναι κάτι που θα επηρεάσει την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής». «Εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή έχουμε απευθύνει αυτό το κάλεσμα διεθνώς», ενώ «το τελευταίο διάστημα έχουμε δει, λόγω αυτής της κατάστασης στην περιοχή, τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές», στις οποίες «επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες μας προς τη διαχείριση του» θέματος, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε διαρκώς σε αξιολόγηση όλων των δεδομένων καθημερινά».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με την πρόσκληση που απεύθυνε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να επισκεφθούν τον Λίβανο, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί, προσθέτοντας ότι «το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με τα γραφεία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι κάτι που ο ίδιος ο Πρόεδρος το έχει ανακοινώσει και όταν υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις αυτές θα ανακοινωθούν επίσημα».

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/politiki/article/1458851/sizitisi-gia-pan-endechomeno/