Ο Ραούφ Ντενκτάς τους υποδεχόταν με πιτζάμες

Print Friendly, PDF & Email

Ο πάλαι ποτέ ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος, Ραούφ Ντενκτάς, είχε ανακαλύψει πολλά τεχνάσματα για να αποφύγει τις συζητήσεις για το Κυπριακό. Η προσφιλή του τακτική ήταν να… διδάσκει στους συνομιλητές του «μάθημα ιστορίας». Αφηγείτο για ώρες τα όσα «κακά» έκαναν οι Ελληνοκύπριοι στους Τουρκοκύπριους και για την «αρπαγή» της Κυπριακής Δημοκρατίας! Και η αφήγηση κρατούσε ώρες, μέχρι οι συνομιλητές του να κουραστούν, να βαρεθούν και να αποχωρήσουν!

Βεβαίως, είχε επιστρατεύσει κι άλλες μεθόδους. Σε μια περίπτωση αρνείτο να δει εκπροσώπους του ΟΗΕ επικαλούμενος ασθένεια. Είχε υποστηρίξει ότι ήταν κλινήρης. Ενόψει του γεγονότος ότι στις άλλες δραστηριότητες του ήταν «συνεπέστατος», οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού αποφάσισαν να τον επισκεφθούν στο σπίτι. Ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος προφανώς είχε ενημερωθεί για την μετάβαση των δυο αξιωματούχων, άνοιξε την εξώπορτα του σπιτιού φορώντας πιτζάμες. Απόδειξη, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ήταν κλινήρης. Οπότε, οι Οηέδες μπροστά στο θέαμα αυτό αποφάσισαν να αποχωρήσουν ευχόμενοι στον Ντενκτάς «καλή ανάρρωση»!

Υπήρξαν κι άλλα κωμικά. Σε μια άλλη περίπτωση, όπως τη διηγήθηκε Αμερικανός αξιωματούχος, ο Ραούφ Ντενκτάς είχε τοποθετήσει στο δωμάτιο που γινόταν η συνάντηση το κλουβί με τον παπαγάλο του, ο οποίος θορυβούσε συνεχώς. Όπως ήταν αναμενόμενο συζήτηση δεν μπορούσε να διεξαχθεί καθώς ο παπαγάλος ακουγόταν περισσότερο από τους συνομιλητές…

Ο Ραούφ Ντενκτάς έζησε και λειτούργησε ως ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος σε μια άλλη εποχή. Μπορούσε να επιστρατεύει διάφορα κόλπα για να αποφεύγει τις συζητήσεις. Όπως όταν φωτογράφιζε- χωρίς να ρωτήσει- τους συνομιλητές του, επικαλούμενος το χόμπι του. Ήταν ο πρωταγωνιστής της πολιτικής της διχοτόμησης. Ήταν ο άνθρωπος της Τουρκίας, ο οποίος δεν λάμβανε- όπως και η κατοχική δύναμη- υπόψη τους Τουρκοκύπριους. Υπενθυμίζεται αυτό που έλεγε όταν η κατοχική δύναμη κουβαλούσε εποίκους και οι Τουρκοκύπριοι μετανάστευαν: «Τούρκος φεύγει, Τούρκος έρχεται», έλεγε διαμηνύοντας ότι και να άδειαζε η Κύπρος από τους Τουρκοκύπριους δεν του καιγόταν καρφί.

Οι διάδοχοί του, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις τους, τις άλλες ενδεχομένως προσεγγίσεις που είχαν, δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά καθώς όλα εξαρτώνται από την κατοχική δύναμη. Ο νυν κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μια εκδοχή Ντενκτάς, αλλά όχι του ίδιου βεληνεκούς, έχει μπλοκάρει κάθε νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. Μπορεί να μην υποδέχεται τους ξένους του με πιτζάμες, δεν έχει ενοχλητικά χόμπι αλλά είναι προσβλητικός και το ίδιο ξεροκέφαλος. Παραμένει ο «καλύτερος μαθητής» της Τουρκίας. Μόνο όταν έχει γραπτά σημεία ενώπιον του από το τουρκικό ΥΠΕΞ παρουσιάζει τις… θέσεις του!

Χθες, συνάντησε για είκοσι λεπτά την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ. Δεν υπήρχε λόγος να κρατήσει περισσότερο η συνάντηση καθώς τηλεγραφικά της επανέλαβε τους όρους με τους οποίους ζητά να υποταχθεί η ελληνική πλευρά για να μας κάνει την… τιμή να προσέλθει σε μια συνάντηση.

Ο Τατάρ τούμπαρε τη διαδικασία επειδή αυτό εξυπηρετεί την κατοχική Τουρκία. Έχει εξουδετερώσει και τη νέα προσπάθεια, εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς της Άγκυρας και όχι της Κύπρου.

Τα δεδομένα είναι σαφέστατα. Κι αυτά θα πρέπει να λάβει υπόψη στην έκθεση που θα καταθέσει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ η κ. Ολγκίν. Εκτός κι εάν θεωρεί πως ευθύνεται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, που δεν αποδέχθηκε τις τουρκικές αξιώσεις, ώστε να ξεκινήσουν συνομιλίες! Ή επειδή δεν πρόσφερε εκείνα τα κίνητρα που θα ικανοποιούσαν την Άγκυρα.

Το ζητούμενο είναι να μην επιστρατευθούν οι λογικές των «ίσων αποστάσεων» και να αναβιώσουν τα… φαντάσματα του Κραν Μοντάνα και του 2004 και το γνωστό αφήγημα πως για όλα φταίνε οι Ελληνοκύπριοι. Ή το ίδιο με την τουρκική πλευρά.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1468355/o-raouf-ntenktas-tous-ipodechotan-me-pitzames/