Επικαλούνται την κοινωνία των πολιτών και εργάζονται εναντίον της

Από την πρώτη μέρα, που ξεκίνησε την αποστολή της η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, επαναλαμβάνει τα περί της κοινωνίας των πολιτών.

Οι ηγέτες πρέπει να ακούσουν την κοινωνία των πολιτών. Οι ηγέτες πρέπει να ακούσουν τον κόσμο. Χτες ακόμα δήλωνε πως θα ετοιμάσει την έκθεσή της και «θα γράψει τι θέλει η κοινωνία των πολιτών». Η ίδια κατάλαβε τι θέλει η κοινωνία των πολιτών;

Ποια κοινωνία άκουσε και κατάλαβε με δυο – τρεις επισκέψεις λίγων ημερών, για να μην πω ωρών; Μίλησε με μερικές ομάδες πολιτών που της πάσαρε ο Κόλιν Στιούαρτ και νομίζει πως τα έμαθε όλα. Μήπως πήγε σε κανέναν από τις δεκάδες προσφυγικούς συνοικισμούς όπου επί μισό αιώνα στεγάζονται «προσωρινά» οι πρόσφυγες; Πήγε στη Δένεια να μιλήσει με τους γεωργούς; Στα Στροβίλια; Στα Κόκκινα; Πήγε στην Καρπασία να μιλήσει με τους εγκλωβισμένους; Με τους παράνομους έποικους μίλησε; Μελέτησε τις δημοσκοπήσεις των Ελληνοκυπρίων που θέλουν ενιαίο κράτος και των Τουρκοκυπρίων που θέλουν εσαεί τον κατοχικό στρατό και τις τουρκικές εγγυήσεις;  

Ναι, όλη η κοινωνία των πολιτών θέλει λύση. Αν αυτό εννοεί. Αλλά, αυτό είναι μια γενική και αόριστη εντύπωση που σχηματίζει ο καθένας. Ειδικά, όποιος δεν θέλει να αγγίξει την ουσία του προβλήματος και αρκείται στην επιφανειακή γενικότητα. Αν όλοι οι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θέλουν λύση ποιος ευθύνεται που δεν την έχουμε; Οι δύο ηγέτες; Ο Χριστοδουλίδης και ο Τατάρ; Μακριά από την ουσία πάντα. Που μία είναι. Η Τουρκία. Ο τουρκικός στρατός. Ο επεκτατισμός της Άγκυρας. Η κατοχή. Που αυτή τη στιγμή την εκφράζει ο εντολοδόχος της, Ερσίν Τατάρ.

Είναι πλέον η απόλυτη έκφραση του ποντιοπιλατισμού, να συνεχίζουν οι εκπρόσωποι και οι απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών να καλούν ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ να δείξουν θάρρος και αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση και να ακούσουν την κοινωνία των πολιτών. Πρόλαβε άραγε η Ολγκίν πριν αναχωρήσει να διαβάσει τις δηλώσεις Τουρκοκυπρίων; Για να μην τα λέμε εμείς.

Αντέδρασαν στην τόση αδιαλλαξία του Τατάρ, που δεν δέχτηκε ούτε μια (τριμερή) συνάντηση για κουβέντα -για κουνουσμάν όχι για διαπραγματεύσεις. Ο Σενέρ Ελτζίλ , η πρόεδρος της συντεχνίας καθηγητών Σέλμα Εϊλέμ, ο Μουράτ Κανατλί, Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος, ο Ασίμ Ακανσόι ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και άλλοι, ξεσκέπαζαν τον Τατάρ μπροστά στα μάτια της. «Διορισμένος πρόεδρος», σαμποτάρει τις συνομιλίες με εντολές της Άγκυρας, η Τουρκία δεν θέλει λύση και χρησιμοποιεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως πολιτικό όμηρο, ο Τατάρ άφησε τους Τουρκοκύπριους χωρίς εκπροσώπηση…

Αυτά έλεγαν μετά την χθεσινή συνάντηση του Τατάρ με την Ολγκίν που κράτησε 20 λεπτά, όσο για να της πει ότι απορρίπτει κοινή συνάντηση μαζί της και με τον Ν. Χριστοδουλίδη. Λες και αν έπινε καφέ με τον Χριστοδουλίδη θα ανατρεπόταν η πολιτική του και θα έχανε τον έλεγχο του αδιεξόδου.

Γι΄ αυτό, επαναλαμβάνω, είναι υποκρισία σε βάρος του λαού, σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών που επικαλούνται, να συνεχίζουν οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών να συντηρούν ακροβατικές ισορροπίες και να καλούν τους δύο ηγέτες να επιδείξουν πολιτική βούληση. Έτσι συντηρούν οι ίδιοι την κατοχή και το πρόβλημα διαιωνίζεται, διότι ενθαρρύνουν την αδιαλλαξία και την παρανομία.

Πηγαίνει η κ. Ολγκίν στον Τατάρ και της λέει ότι «τα βήματα που πρέπει να γίνουν», είναι «η άμεση κατάργηση της απαγόρευσης του εμπορίου, η κατάργηση της απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων, η άρση των εμπάργκο ακόμη και στον αθλητισμό εναντίον της νεολαίας μας», όπως έλεγε και χθες. Και η κ. Ολγκίν δεν του λέει ότι αυτά τα βήματα θα γίνουν με τη λύση του Κυπριακού, αλλά αντί αυτού έρχεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά και ρωτά ποια βήματα από αυτά θα κάνουμε για να ικανοποιηθεί ο άνομος. Να ταΐσουμε κι άλλο το θηρίο μπας και χορτάσει. Με αυτές τις λογικές δεν πρόκειται να σπάσει το αδιέξοδο. Άλλη μία απεσταλμένη ήλθε, είδε και απήλθε μάταια.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1468414/epikalounte-tin-kinonia-ton-politon-ke-ergazonte-enantion-tis/