Γιλντιρίμ: Εγγύηση των Ε/κ η Ελλάδα και των Τ/κ η Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email

10.01.2017 15:27 

SigmaLive

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας σήμερα στην ετήσια σύνοδο που διεξάγεται στην Άγκυρα για τους Τούρκους πρέσβεις, αναφέρθηκε στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη για το Κυπριακό και τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα παραμείνει εγγυήτρια χώρα.

«Διεξάγονται συνομιλίες για το Κυπριακό. Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ΤΔΒΚ και την ε/κ πλευρά συνεχίζονται στη Γενεύη. Υπάρχουν αποστάσεις, υπάρχουν και συγκλίσεις. Σε αυτές τις συνομιλίες υπάρχει και μία πλευρά που αφορά την Τουρκία. Στο νησί πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση ένα σύστημα δίκαιης και ισότιμης διοίκησης.

Η μεταξύ των κοινοτήτων ασφάλεια δεν αρκεί. Δεδομένων των άσχημων εμπειριών που βιώθηκαν, όλα πρέπει να τελούν υπό εγγυήσεις. Η εγγύηση της τ/κ πλευράς είναι η Τουρκία και της ελληνοκυπριακής πλευράς η Ελλάδα».

Ο Γιλντιρίμ συνέχισε λέγοντας «η Ε.Ε. δεν πρέπει να στέκεται στην άκρη, όπως την προηγούμενη φορά. Το 2004 μας εξαπάτησαν. Εξαπάτησαν την ΤΔΒΚ. Δεν θα κάνετε το ίδιο τώρα. Αν υπάρξει λύση κι αν την ίδια στιγμή γίνουν μέλη της Ε.Ε. η τ/κ και ε/κ πλευρά, τότε δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από αυτές τις τέσσερις ελευθερίες.

Θα πρέπει να εντάξετε και την τ/κ πλευρά στην Ε.Ε. Μπορείτε να αρχίσετε με μία πρόβα εισόδου στην Ε.Ε. από την Κύπρο. Τότε θα εξασφαλιστεί η ασφάλειά της αρκετά. Από αυτή την άποψη, η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι οι συνομιλίες να συνεχιστούν στη βάση μίας δίκαιης και μόνιμης ειρήνης και δύο ομόσπονδων πολιτειών με εκ περιτροπής προεδρία. Σε αυτό έχουμε ήδη συμβάλει και θα συνεχίσουμε», υποστήριξε.

Ο Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά: «Η ασφάλεια της Ευρώπης ξεκινά από την Τουρκία. Αν η Τουρκία δεν είναι ασφαλής, ούτε η Ευρώπη μπορεί να είναι ασφαλής», σημείωσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες τουρκοκυπριακών ΜΜΕ, οριστικοποιήθηκε ότι θα πάει στη Γενεύη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/local/395079/gilntirim-eggyisi-ton-ek-i-ellada-kai-ton-tk-i-tourkia#.dpuf