Η εξαγγελία για θητεία γυναικών στην Ε.Φ. και η έξαρση της μπουρδολογίας

Στον ενάμιση χρόνο της μέχρι σήμερα θητείας του, η εικόνα του Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν εκείνη της ατολμίας και της αναποφασιστικότητας. Όσο περνάει ο καιρός, όμως, νέα χρώματα προστίθενται. Πολύ γκρίζο και αρκετό μαύρο. Και η εικόνα γίνεται όλο και πιο σκοτεινή. Πλέον, άρχισε να αραδιάζει και αποφάσεις οι οποίες αναδεικνύουν μεγάλη προχειρότητα, με στοιχεία ελαφρότητας. Όπως η περιβόητη περί εθελούσιας άρνησης όσων απολαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις. Προχθές, έκανε μια ακόμη ανάλογη εξαγγελία, που αγγίζει τα όρια της πολιτικής μπουρδολογίας. Την εθελοντική στρατιωτική θητεία γυναικών!

Η πληροφορία ότι το προηγούμενο βράδυ ο Πρόεδρος έτυχε να δει μια ταινία με αμαζόνες, ενθουσιάστηκε και οραματίστηκε ένα σύγχρονο τάγμα Κύπριων αμαζόνων, δεν επιβεβαιώνεται. Μάλλον, πρόκειται για κακόβουλο ψίθυρο κάποιων στην αντιπολίτευση. Εκείνο, ωστόσο, που είναι σίγουρο, είναι ότι ο κ. Χριστοδουλίδης πρέπει να το σκαρφίστηκε εν μια νυκτί, λόγω της παρουσίας του στην εκδήλωση για τα 60χρονα της Εθνικής Φρουράς.

Αυτό εξάγεται εκ των δικών του δηλώσεων και εξ εκείνων του υπουργού Άμυνας. Διότι ο Πρόεδρος μας είπε μετά βεβαιότητος, ότι «το θέμα θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού Συμβουλίου σε λίγες μέρες». Μάλιστα, φρόντισε να τραβήξει εκ των προτέρων το αφτί των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, μπας και καθυστερήσουν να εγκρίνουν τη μεγαλοφυή εξαγγελία του. «Ελπίζω, απευθύνομαι στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, να περάσει γρήγορα και από την άμυνα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Άμυνας, όμως, στο βομβαρδισμό ερωτήσεων των δημοσιογράφων, που ήθελαν να μάθουν λεπτομέρειες για τη χειροβομβίδα κρότου λάμψης την οποία έριξε αιφνιδιαστικά ο Πρόεδρος, άλλα είπε. Συγκεκριμένα, ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι πρόκειται για μια προκαταρκτική πρόταση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στο ΓΕΕΦ και στο ΥΠΑΜ. Προσέξτε, προκαταρκτική! Όχι ότι θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σε λίγες μέρες, όπως μας είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τι; Δεν πιστεύετε τον Πάλμα και πιστεύετε τον Πρόεδρο, ο οποίος, προφανώς, γνωρίζει καλύτερα; Α μπα. Ο κ. Πάλμας ήταν εξαιρετικά κατατοπιστικός (οι κακές γλώσσες λένε πως όταν άκουσε τον Χριστοδουλίδη, μετά βίας απέφυγε το εγκεφαλικό). Διευκρίνισε πως όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία της πρότασης, θα οδεύσει στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο ενώ θα συζητηθεί και με τα πολιτικά κόμματα και τους λοιπούς εμπλεκομένους.

Δεν σας αρκεί αυτή η δήλωση για να πειστείτε; Τότε διαβάστε και τι είπε με ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια στην Κάτια Σάββα στον «Άλφα». Υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες ακόμη μέχρι η πρόταση να είναι ολοκληρωμένη και να πάει στο Υπουργικό και στη Βουλή για διαβούλευση, είπε.

Ο κ. Πάλμας συνέχισε με ακόμη πιο κατατοπιστικό τρόπο. Έκανε λόγο για σημαντικές λεπτομέρειες με το δικό τους βαθμό δυσκολίας. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα δυο ανοικτά ζητήματα. Πρώτον, αν θα τεθεί ηλικιακό όριο. Δεύτερον, αν θα γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις ή θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αναγκών. Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος να εφαρμοστεί η εθελοντική θητεία το 2025, όπως ήταν και η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός απάντησε πως αν δεν υπάρξουν επιπλοκές στη διαβούλευση, τότε ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί (προφανώς, το είπε για να μην τον κακοκαρδίσει).

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ο Πάλμας ξέρει τι ισχύει, άρα ο Πρόεδρος αμολάει αρλούμπες, είτε ο Πρόεδρος ξέρει τι λέει, προφανώς, στη βάση ενημέρωσης π.χ. από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, άρα τον Πάλμα τον έχουν στην απέξω και τίθεται άλλο μείζον πρόβλημα.

Ό,τι και από τα δύο αν ισχύει, όμως, η ουσία της εξαγγελίας του Χριστοδουλίδη, περιέχει σωρεία προβλημάτων, που καταδεικνύει ότι πρόκειται για αερολογία. Ξεκινώντας από το πλέον βασικό: Ποιοι γονείς θα αφήσουν τα κορίτσια τους, βγαίνοντας από το σχολείο να πηγαίνουν στο στρατό; Εδώ, αν θέλουμε να βλέπουμε τις πραγματικότητες, ακόμη και τα αγόρια αν δεν ήταν υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία, είναι αμφίβολο αν θα κατατάσσονταν.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν μέλος της κυβέρνησης που προχώρησε στη μείωση της στρατιωτικής θητείας. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα τα οποία επικαλούντο όσοι ήσαν υπέρ εκείνης της απόφασης, ήταν ότι οι νέοι έχαναν δύο χρόνια από τις σπουδές τους. Τα κορίτσια θα θελήσουν να χάσουν τις σπουδές τους; Ακόμη και οι λίγες που δεν θα πάνε για σπουδές, θα κάνουν θητεία εθελοντικά χωρίς να υπάρχει κάποιο οικονομικό κίνητρο; Δεν είναι θέμα ικανοτήτων, ούτε και φιλοπατρίας. Είναι θέμα πραγματικοτήτων.

Ακόμη και συμβασιούχους οπλίτες (ΣΥΟΠ) που έχουν μισθό, μετά βίας βρίσκουν στην ΕΦ. Κάθε τρεις και λίγο αναγκάζονται να ζητούν πρόσληψη νέων (με ό,τι βεβαίως συνεπάγεται για την ΕΦ η απουσία σταθερού προσωπικού) επειδή τα οικονομικά κίνητρα είναι πενιχρά.

Λαϊκισμός, εντυπωσιοθηρισμός, ατακολογία; Ό,τι από αυτά και αν ισχύει, το αποτέλεσμα ένα είναι: Οι πολιτικές τσιόφτες αυξάνονται επικίνδυνα!

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1506328/i-exangelia-gia-thitia-ginekon-stin-e-f-ke-i-exarsi-tis-bourdologias/