Παιχνίδι εντυπώσεων ή πρόταση ουσίας οι γυναίκες στην ΕΦ; – Τα «θολά» σημεία, τι συμβαίνει στο εξωτερικό και οι ΣΥΟΠ

16/9/2024

γράφει ο Χαράλαμπος Παναγιώτου

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια θα είναι τα κίνητρα που θα παραχωρηθούν στις γυναίκες – Από τους 2.500 συμβασιούχους οπλίτες, οι 600 είναι γυναίκες

Αιφνίδια ήταν για πολλούς η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για εθελοντική στρατιωτική θητεία γυναικών, καθώς μια τέτοια πρόταση δεν βρισκόταν στις δράσεις που είχε ανακοινώσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την Άμυνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», η απόφαση της Kυβέρνησης για εθελοντική στράτευση των γυναικών από το 2025 βρίσκεται υπό επεξεργασία. Πρόκειται για μία πρόταση που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και θα κατατεθεί σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, εφόσον προηγηθεί διαβούλευση και με τα πολιτικά κόμματα.

Η εισήγηση αφορά νεανίδες, που, με την αποφοίτησή τους από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα έχουν τη δυνατότητα να καταταγούν εθελοντικά στην Εθνική Φρουρά. Η ελάχιστη θητεία θα είναι έξι μήνες και η μέγιστη στους 14 μήνες και οι γυναίκες θα τυγχάνουν της ίδιας εκπαίδευσης με τους νέους εθνοφρουρούς. Η Κυβέρνηση θεωρεί πως η παρουσία των γυναικών θα είναι πολύτιμη λόγω της ωριμότητάς τους και θα μπορούν να υπηρετήσουν σε νευραλγικές θέσεις. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η θητεία των γυναικών δεν θα καταστεί υποχρεωτική σε καμία περίπτωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσες επιλέξουν να κάνουν εθελοντικά τη θητεία τους, θα εξασφαλίζουν μόρια που θα τους δώσουν το πλεονέκτημα για πρόσληψη ως ΣΥΟΠ.

Παραμένει θολό το τοπίο

Παρόλα αυτά, άγνωστο παραμένει το γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να προβεί στη συγκεκριμένη εξαγγελία, αναφέροντας, μάλιστα, ότι είναι σε προχωρημένη φάση, ενώ, όπως προκύπτει, βρίσκεται στα πολύ αρχικά στάδια. Πηγές ανέφεραν στη «Σ» ότι ενδεχομένως ο Νίκος Χριστοδουλίδης να ήθελε να επισπεύσει τη διαδικασία, να βάλει πίεση στους εμπλεκομένους για να ετοιμάσουν το συντομότερο το νομοσχέδιο για να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν αποκλείεται, επίσης, να ήθελε να δώσει χρόνο στις νεανίδες να πάρουν τις αποφάσεις τους μέχρι την επόμενη κατάταξη το καλοκαίρι του 2025.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σ», η πρόταση του Προέδρου έγινε στο πλαίσιο της αρχής για ισότητα και δεν σχετίζεται με τον θεσμό των συμβασιούχων οπλιτών. Αναπάντητο παραμένει, πάντως, το ερώτημα κατά πόσον η εθελοντική υπηρεσία στο στράτευμα θα βελτιώσει με οποιονδήποτε τρόπο την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Σίγουρα, θεωρείται δεδομένο ότι, σε περίπτωση που ένας αριθμός γυναικών αποφασίσει να υπηρετήσει στην Εθνική Φρουρά, θα βοηθήσει στη στελέχωση και ενίσχυσή της για να καλυφθούν κενά που υπάρχουν. Συνεπώς, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί επίσης ποια θα είναι τα κίνητρα που θα παραχωρηθούν σε όσες γυναίκες επιλέξουν να υπηρετήσουν. Διευκρινίσεις αναμένεται να δοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν η εξαγγελία της Κυβέρνησης αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο, και να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για παιχνίδι εντυπώσεων ή πρόταση ουσίας.

Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης, πάντως, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με κύριο επιχείρημα πως «δεν έγιναν οι απαραίτητες μελέτες ή διαβουλεύσεις» αλλά και το ότι «δεν έδωσαν επαρκείς επεξηγήσεις».

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Ενδιαφέρον έχει να δούμε τι συμβαίνει στο εξωτερικό για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ενδεικτικά, στο Ισραήλ η στρατιωτική υπηρεσία για τις γυναίκες, όπως και για τους άνδρες, είναι υποχρεωτική στο Ισραήλ μετά την ηλικία των 18 ετών, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, οι άνδρες υπηρετούν για τρία χρόνια και οι γυναίκες δύο. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες μπορούν να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις μόνο στο πλαίσιο επαγγελματικής αποκατάστασης, δηλαδή μέσω θέσεων αντίστοιχων με αυτές των ΣΥΟΠ. Στις υπόλοιπες χώρες, η συμμετοχή των γυναικών στον στρατό περιορίζεται σε επαγγελματικές θέσεις και δεν υπάρχει εθελοντική θητεία.

Οι γυναίκες ΣΥΟΠ και η μισθοδοσία

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», σήμερα το 24% των ΣΥΟΠ είναι γυναίκες. Βάσει του νομοσχεδίου, θα έπρεπε να βρίσκονται 3.050 συμβασιούχοι στην Εθνική Φρουρά. Στις τάξεις της όμως παρατηρούνται ελλείψεις, αφού αυτήν τη στιγμή οι ΣΥΟΠ που υπηρετούν είναι γύρω στους 2.500. Λαμβανομένου υπόψη ότι το 24% των ΣΥΟΠ είναι γυναίκες, τότε ο αριθμός ανέρχεται γύρω στις 600 γυναίκες.

Στο μεταξύ, ο θεσμός των ΣΥΟΠ τυγχάνει εκσυγχρονισμού, αφού δόθηκαν κίνητρα ώστε να σταματήσει η φυγή τους από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Πλέον οι συμβασιούχοι οπλίτες θα προσλαμβάνονται για υπηρεσία συνολικά δέκα ετών, μέσω διαδοχικών συμβάσεων διάρκειας ενός έως τριών ετών, με διαδικασία επιλογής που θα περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις. Η αρχική μισθολογική κλίμακα θα είναι η Α2, με προσαυξήσεις για κάθε χρόνο υπηρεσίας. Θα χορηγείται μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ για όλους τους ΣΥΟΠ, το οποίο αυξάνεται σε 200 ευρώ για αυτούς που υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις. Οι ΣΥΟΠ θα μπορούν να συνεχίζουν την υπηρεσία τους μέχρι την ηλικία των 57 ετών, όπως και οι υπόλοιποι υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, υπό την προϋπόθεση ότι θα περάσουν επιτυχώς μια διαδικασία επιλογής για αναβάθμιση των αποδοχών τους μετά τη συμπλήρωση δέκα ετών υπηρεσίας. Η μισθολογική κλίμακα για τους επιτυχόντες θα κυμαίνεται από Α2 έως Α7.

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2024/9/16/paikhnidi-entuposeon-e-protase-ousias-oi-gunaikes-sten-eph-ta-thola-semeia-ti-sumbainei-sto-exoteriko-kai-oi-suop/