Συγχαρητήρια, κύριε Πρόεδρε. Eίναι όλα δικά σου

Ακόμα κι αν ισχύουν, που δεν ισχύουν, όλα όσα καταλόγισε το Ανώτατο Δικαστήριο στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, και αφορούν, λέει, τη συμπεριφορά του και το ύφος τους (πού ξανακούστηκε, να δικάζουν κάποιον για το ύφος του;), το ζήτημα που θα έπρεπε να απασχολεί την Πολιτεία και όχι το δικαστήριο, είναι άλλο:

Αυτό το κράτος, η κοινωνία, το δημόσιο χρειάζονται τον έλεγχο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ή όχι; Τον χρειάζονται ακόμα κι αν το ύφος του δεν αρέσει σε κανέναν; Είναι απαραίτητος για το κράτος δικαίου; Είναι απαραίτητος για μια κυβέρνηση που δηλώνει ότι θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε χώρα πρότυπο στην πάταξη της διαφθοράς;

Αυτά τα ερωτήματα ποιος έχει ευθύνη να τα απαντήσει; Ο Γενικός Εισαγγελέας; Το Δικαστήριο; Όφειλε να τα απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όχι οποιοσδήποτε Πρόεδρος, αλλά ειδικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο οποίος με δηλώσεις και ομιλίες παρουσιάζεται αποφασισμένος να κάνει αλλαγές, να σπάσει κατεστημένα, να εκσυγχρονίσει την Κύπρο. Και επικρίνει άλλους, ακόμα και την περασμένη Κυριακή, ότι «δεν είναι υπέρ των μεγάλων αλλαγών» και «όταν προταθούν αλλαγές υπάρχει πάντα αντίδραση».

Ποια θα ήταν η πιο μεγάλη αλλαγή, η πιο μεγάλη ανατροπή; Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαφοροποιείτο από όλους τους άλλους και καλούσε τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό στο γραφείο του, ιδιαίτερα και χωρίς ανακοινώσεις, και τους έλεγε ως αρχηγός του κράτους με βαρίδια να μην προχωρήσουν στη δίωξη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, διότι είναι απαραίτητος ακόμα κι αν τον ίδιο τον «ενόχλησε», που ασχολήθηκε με τις ανακαινίσεις στο Προεδρικό ή με τους αστυνομικούς που έπαιρναν (σταμάτησαν;) τα παιδιά του στο σχολείο.

Θα ήταν παρέμβαση στην ανεξαρτησία του Εισαγγελέα; Θα ήταν. Αλλά, η απουσία του Προέδρου από την εξέλιξη είναι χειρότερη. Είναι ποντιοπιλατισμός. Διότι, δεν είναι ο Εισαγγελέας που έχει την ευθύνη να αποφασίσει αν χρειάζεται ο τόπος τον αυστηρό (έως και αμείλικτο) έλεγχο του Οδυσσέα, είναι ο Πρόεδρος προσωπικά. Και η αίτηση παύσης του από τον Εισαγγελέα είναι παρέμβαση στις υποχρεώσεις του Προέδρου. Τις υποχρεώσεις του να προστατεύσει το όνομα του κράτους και να το βγάλει από τη λίστα των διεφθαρμένων. Τις οποίες υποχρεώσεις ο ίδιος αποποιήθηκε.

Προτίμησε να κρυφτεί πίσω από τη δήθεν ανεξαρτησία των θεσμών και επέτρεψε να διογκωθεί η τεράστια απογοήτευση των πολιτών, αλλά και ο κατ΄ εξακολούθηση διασυρμός της χώρας ως διεφθαρμένης. Διότι αυτά που λέει σήμερα η κυπριακή κοινωνία (ότι έφαγαν τον μόνο αδιάφθορο αξιωματούχο) ως γνωστό δεν περιορίζονται στην μακαρία νήσο, θα κυκλοφορήσουν και σε όλους τους οργανισμούς, που ασχολούνται με τα φαινόμενα διαφθοράς και σε όλη την Ευρώπη.

Η αντίδραση σχεδόν όλων των βουλευτών της Επιτροπής Ελέγχου έχει να κάνει ακριβώς με αυτό, που περιμέναμε έμπρακτα να απαντήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ότι οι έλεγχοι του Οδυσσέα είναι (ήταν να λέμε πλέον) απαραίτητοι, χρήσιμοι, ίσως και μοναδικοί στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά. Τα υπόλοιπα, που μας λένε ο ένας μετά τον άλλο οι δικηγόροι (και πολιτικοί τα λένε και δεν ντρέπονται), ότι πρέπει να κρίνουμε την απόφαση νομικά και να δούμε πρώτα τα τεκμήρια που είχε ενώπιόν του το δικαστήριο και είναι σεβαστή η απόφαση, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Για να μην πω ότι είναι κουραφέξαλα.

Δεν μας ενδιαφέρουν τα τεκμήρια, διότι το ζήτημα δεν είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης. Είναι υπόθεση της Πολιτείας, του κράτους και της κοινωνίας των πολιτών.

Αποκεφαλίστηκε ο Γενικός Ελεγκτής, ο πιο απηνής πολέμιος της διαφθοράς, διότι το δικαστήριο, όπως το ίδιο έγραψε στην απόφασή του, αυτό που εξέτασε είναι «ο τρόπος και το ύφος αμφισβήτησης και αντίδρασής του και η όλη συμπεριφορά του σε σχέση με κάθε προβαλλόμενη περίπτωση». Δηλαδή, η κυβέρνηση, η βουλή και η πλειονότητα των πολιτών έκριναν ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ασκούσε τα καθήκοντά του σωστά όσο κανένας άλλος, αλλά αποκεφαλίστηκε διότι ο τρόπος και το ύφος του δεν ήταν όπως τα ήθελαν οκτώ δικαστές και δυο Εισαγγελείς. Ούτε στον Μεσαίωνα της Ιεράς Εξέτασης να ζούσαμε, που καταδίκασε τον Γαλιλαίο επειδή έλεγε ότι η γη γυρίζει. Στην Κύπρο δεν γυρίζει, μάλλον.

Τα συγχαρητήρια, κύριε Πρόεδρε, είναι όλα δικά σου.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1509888/sigcharitiria-kirie-proedre-ine-ola-dika-sou/