Militaire News
25/9/2024
Σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το “αίνιγμα” σχετικά με την απόκτηση από την Τουρκία ενός ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που οδήγησε στην απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα F-35, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν να αναλάβουν τον έλεγχο των S-400 με αντάλλαγμα την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, αναφέρει η Καθημερινή, επικαλούμενη πηγές.
Αν και η Τουρκία εντάχθηκε στο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter (JSF) το 2007 και ήταν μία από τις χώρες-εταίρους του προγράμματος μαζί με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, η Ουάσινγκτον την αφαίρεσε από το πρόγραμμα το 2019 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αγορά των ρωσικών S-400 από την τουρκική κυβέρνηση, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, αποτελούσαν κίνδυνο για τα πολεμικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς και τα ευρύτερα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν λεπτομερή πρόταση στην Τουρκία το καλοκαίρι, η οποία θα της επέτρεπε να διατηρήσει τους πυραύλους στο έδαφός της, αλλά ουσιαστικά να μεταφέρει τον έλεγχό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει πρόταση για μεταφορά του ρωσικού συστήματος στο ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ τμήμα της αεροπορικής βάσης İncirlik στη νότια Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή δεν θα φέρει την Τουρκία σε δύσκολη θέση, καθώς δεν θα παραβιαστούν ούτε οι όροι της σύμβασής της με τη Ρωσία ούτε κάποια δεσμευτική ρήτρα.
Ο Μάικλ Ρούμπιν, ανώτερος συνεργάτης του American Enterprise Institute και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, επιβεβαίωσε στην Καθημερινή ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου παρουσίασαν την πρόταση σε υψηλόβαθμους Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους τον Ιούλιο.
«Οι πηγές μου στην περιοχή λένε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Τουρκία στις 1-2 Ιουλίου 2024, η Σελέστ Βαλάντερ, βοηθός υπουργός Άμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας, και ο Μάικλ Κάρπεντερ, ειδικός σύμβουλος του προέδρου και ανώτερος διευθυντής για την Ευρώπη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, συζήτησαν πρόσφατα την αναβίωση της συμφωνίας για τα F-35 με τους Τούρκους ομολόγους τους. Σε αντάλλαγμα για την επανέναρξη του προγράμματος F-35, απαίτησαν από την Τουρκία να παραδώσει τους S-400 στις Ηνωμένες Πολιτείες ή να τους μεταφέρει στον ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ τομέα της βάσης του Ιντσιρλίκ», δήλωσε ο Ρούμπιν.
Το İncirlik, που βρίσκεται στην επαρχία των Αδάνων, φιλοξενεί την 39η Πτέρυγα Αεροπορικών Βάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Την επομένη της επίσκεψης, η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανέφερε ότι οι Βαλάντερ και Κάρπεντερ συζήτησαν με Τούρκους αξιωματούχους την ανάπτυξη «πρόσθετων τομέων για αυξημένη συνεργασία και τους στόχους της αύξησης των μακροχρόνιων αμυντικών δεσμών».
Ερωτηθείς από την Καθημερινή για την ακριβή κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζάβαν Ρασνέικ δήλωσε ότι «από το 2019, έχουμε μεταφέρει στην Τουρκία τη θέση μας σχετικά με την απόκτηση του συστήματος S-400 και τις συνέπειες για την απόκτησή του, οι οποίες είναι κατοχυρωμένες στη νομοθεσία. Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ ή στη νομοθεσία για το θέμα αυτό».
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η υποβολή σχεδίου για τη μεταφορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στο İncirlik, σε συνδυασμό με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν ανεπιτυχώς στο Κογκρέσο το καλοκαίρι, αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος των S-400 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι επιλογές που εξετάζονται είναι ποικίλες και πιθανές αλλαγές στη θέση ή τη νομοθεσία των ΗΠΑ μπορεί να είναι επικείμενες.
Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο στάδιο της διαδικασίας, το οποίο λαμβάνει χώρα λίγους μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, ο Ρούμπιν δήλωσε ότι «η πιο επικίνδυνη στιγμή της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής είναι το ηλιοβασίλεμα μιας κυβέρνησης. Οι πρόεδροι αισθάνονται ότι δεν επιβαρύνονται από τη λογοδοσία. Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να χρειαστεί να ξανασυναντηθούν με τους ψηφοφόρους. Οι πρέσβεις και οι βοηθοί γραμματείς, εν τω μεταξύ, θέλουν να τακτοποιηθούν με “χρυσά αλεξίπτωτα” στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών ή σε εταιρείες ενέργειας και άμυνας. Η ομάδα του Μπάιντεν φαίνεται πιο απερίσκεπτη από τους περισσότερους. Αν υπάρχει ένα θέμα για το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει συναίνεση στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, αυτό είναι ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι μια δύναμη αστάθειας σε όλη την περιοχή».
Σύμφωνα με πηγές της «Καθημερινής», η τουρκική απάντηση στην παρούσα φάση δεν είναι θετική, αλλά οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Οι Τούρκοι ομόλογοί τους αρνήθηκαν και αντέτειναν ότι απλά θα τους κρατήσουν στο κουτί. Ωστόσο, η συμφωνία δεν έχει πεθάνει, καθώς η αναβίωση της συμφωνίας για τα F-35 θα είναι στην ατζέντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, όταν οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι ασφαλείας θα συναντηθούν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Ρούμπιν.
Παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεσολάβησε για τη συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το πυραυλικό σύστημα S-400 το 2017.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε επίσης κυρώσεις τον Δεκέμβριο του 2020 στην υπηρεσία στρατιωτικών προμηθειών της Τουρκίας ως τιμωρία για την αγορά των S-400 βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων ή CAATSA, ο οποίος επιβάλλει κυρώσεις για συναλλαγές που θεωρούνται επιβλαβείς για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει τη γερασμένη πολεμική της αεροπορία, η Τουρκία στράφηκε στην αγορά F-16 αφού εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα F-35.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε στις 26 Ιανουαρίου συμφωνία ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αφού η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει 40 F-16 της Lockheed Martin και εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό 79 από τον υπάρχοντα στόλο των F-16.
Πηγή: Turkish Minute
https://www.militaire.gr/oi-ipa-epidiokoyn-ton-elegcho-ton-rosikon-s-400-me-antallagma-tin-epistrofi-tis-toyrkias-sto-programma-f-35/