26/10/2024
Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης
Μα, είμαστε σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος; Συνέλαβαν οι Βρετανικές Βάσεις έναν μαθητή για κάτι που έκανε σε σχολείο της Κυπριακής Δημοκρατίας! Και το ακούμε στις ειδήσεις με τόση φυσικότητα που αναρωτιόμαστε γιατί να μας φαίνεται εμάς παράδοξο. Παράξενο. Σχιζοφρενικό.
Είναι, λέει, σε σχολείο που γειτνιάζει με τις Βάσεις Δεκέλειας και άρα θεωρείται δική τους δικαιοδοσία. Δηλαδή, εκεί που θα έπρεπε να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους, έστω να τους περιορίσουμε με νομικά και πολιτικά μέτρα όσο μπορούμε, αποδεχόμαστε ακόμα πιο προβληματική παρέμβασή τους. Ακόμα και σε σχολεία! Ακόμα και με σύλληψη ενός μαθητή!
Ο μαθητής μοίραζε μονταρισμένες φωτογραφίες μαθητών, μαθητριών, ίσως και καθηγητών. Και είναι κάτι που προκάλεσε αναστάτωση, το υπουργείο Παιδείας διεξάγει έρευνα, το σχολείο και οι μαθητές είναι άνω – κάτω, αλλά το κυπριακό κράτος παρέδωσε τη διαχείριση στην Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων. Έχουν την ευθύνη των σχολείων οι Βάσεις; Ακόμα λίγο θα διορίζουν και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία που θεωρούν ότι βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους. Καλά που δεν επέβαλαν και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, να το φέρουν από τη Βρετανία.
Αντί να αμφισβητούμε την κυριαρχία των Βάσεων, επιτρέπουμε να γίνεται βαθύτερη η κυριαρχία τους. Νομικά και πολιτικά δεν θα έπρεπε να επιτρέπουμε να έχουν οποιανδήποτε δικαιοδοσία, τουλάχιστον έξω από τα συρματοπλέγματα τους. Στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης προνοείται ότι οι Βρετανοί έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν και μερικά άλλα μέρη εκτός Βάσεων και να διευκολύνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία ιδίως για οδικό δίκτυο, λιμάνια, εναέριο χώρο, συχνότητες, νερό… Δεν βρήκα πουθενά ότι συμφωνήθηκε να τους διευκολύνει η Δημοκρατία για να συλλαμβάνουν πολίτες της, ειδικά μαθητές! Είναι αδιανόητο. Κυρίως, είναι εξευτελιστικό.
Λένε συχνά οι πολιτευτές μας ότι δεν θέλουν τις Βάσεις αλλά όσο έχουμε την κατοχή δεν μπορούμε να ανοίξουμε και αυτό το μέτωπο. Ας το δεχτούμε. Αλλά, έλεος! Ας αντιδράσει κάποιος για τη σύλληψη του μαθητή. Τουλάχιστον, να περιοριστούν στα συρματοπλέγματά τους.
Στο κάτω – κάτω, συμφωνήθηκαν οι διευκολύνσεις όταν συμφωνήθηκαν, αλλά συμφωνήθηκε και το ότι η Βρετανία θα καταβάλλει στην Κυπριακή Δημοκρατία 12 εκατομμύρια λίρες για την πρώτη πενταετία και στη συνέχεια το ποσό θα αναθεωρηθεί. Την πρώτη πενταετία έδωσαν τα λεφτά. Μετά, βρήκαν δικαιολογία το ότι άλλαξαν οι συνθήκες με την αποχώρηση τω Τουρκοκυπρίων και δεν πλήρωσαν ποτέ ξανά τις οφειλές τους. Ούτε βέβαια τα απαιτήσαμε ποτέ. Διότι, εμείς είμαστε καλά παιδιά, δεν θέλουμε να ανοίγουμε μέτωπα. Τα χρωστούμενα έφτασαν σήμερα κάπου 850 εκατομμύρια ευρώ.
Ακόμα και όσα προβλέπονται για τα χωριά γύρω από τις Βάσεις, εκεί που απαγορευόταν ακόμα και η όποια οικιστική ανάπτυξη, προβλέπονται βασικά για να διευκολύνονται κυρίως οι Βρετανοί σε ζητήματα ασφάλειας, επικοινωνιών, διακίνησης. Πώς στο καλό αφορά τέτοια ζητήματα η παραβατικότητα ενός μαθητή που έστελνε με το κινητό μονταρισμένες γυμνές φωτογραφίες άλλων μαθητών;
Αλλά, ποιος να αντιδράσει σε αυτό το κράτος της ρεμούλας, της μετριότητας και του ζαμανφουτισμού; Όπου οι αξιωματούχοι του, ακόμα και Πρόεδροι της Δημοκρατίας, βγαίνουν οι ίδιοι μπροστά να υποστηρίζουν τη βρετανική εκδοχή, που λέει ότι οι Βάσεις είναι κυρίαρχες και μάλιστα με την έννοια ότι αποτελούν κρατική οντότητα. Ως να συνεχίζεται στις μέρες μας η αποικιοκρατία!
Κι αυτό όταν ένα νησάκι στον Ινδικό Ωκεανό, ο Άγιος Μαυρίκιος, έκτασης μόλις 2.040 τετραγωνικών χιλιομέτρων πήρε τη Βρετανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και εξέδωσε απόφαση (το 2019) για το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων, που έλεγε ότι «η αποαποικιοποίηση στον Μαυρίκιο, δεν διενεργήθηκε νόμιμα και ως εκ τούτου η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν». Εμείς οι Ευρωπαίοι, όπως πάμε θα τους καλέσουμε στα σχολεία μας να ανακρίνουν μαθητές όπως έκαμναν πριν σχεδόν 70 χρόνια.
Υ.Γ. Δεν κατάλαβα, ο περιβόητος Σαουδάραβας πήρε «χρυσό διαβατήριο» επειδή έπαιρνε την οικογένεια Αναστασιάδη διακοπές στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό αεροπλάνο του ή επειδή έκανε εισφορά μισού εκατομμυρίου στον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης; Διότι, όποτε αλλάξει το κομματικό τροπάρι, αλλάζει και η «επιχειρηματολογία». Πάντως, εδώ που τα λέμε, αν έκαμναν και καμιά τόσο σημαντική εισφορά να βοηθηθεί κόσμος όσοι έπαιρναν τα διαβατήρια, θα είχαμε λύσει πολλά κοινωνικά προβλήματα.
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1521943/apo-pou-os-pou-i-vretanikes-vasis-na-sillavoun-mathiti/