«Αυτή δεν θα είναι συμφωνία μεταξύ των ηγετών»

Print Friendly, PDF & Email

του Άριστου Μιχαηλίδη

13 Ιαν 2017

Πάντως, καλά μας είπε χτες ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να μην περιμένουμε θαύματα. Καλό θα ήταν να το πει και στους συνεργάτες του, αυτούς που περιμένουν από καιρό την ευθυγράμμιση των άστρων, κάτι που προφανώς δεν διαφέρει από την αυλή των θαυμάτων. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τα περιμένουν και πολλοί «δικοί μας», πανηγυρτζήδες, που νόμισαν ότι χτες είχαν ευκαιρία να κερδίσουν δάφνες παρελαύνοντας στις τηλεοράσεις για να λένε στον κόσμο παραμύθια. Μιλούσαν για «ιστορικές στιγμές», αλλά για να αναδειχθούν οι ίδιοι μέσα από αυτές σαν οι πατέρες του έθνους (του κυπριακού) σε αντίθεση με τους άλλους, που δεν έχουν το μυαλό το δικό τους και την αγάπη τους προς την πατρίδα για να αναγνωρίσουν τις ιστορικές στιγμές και να χειροκροτήσουν κι αυτοί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που πέτυχε να φέρει την Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών και για πρώτη φορά στην ιστορία να βάλει στο τραπέζι προς συζήτηση το κεφάλαιο των εγγυήσεων. Ξεχνώντας, βέβαια, ότι η Τουρκία δεν είχε ποτέ πρόβλημα να κάτσει στο τραπέζι, φτάνει να ήταν τραπέζι πενταμερούς διάσκεψης. Τώρα που ανταποκρίθηκε ο Πρόεδρος στην τουρκική προϋπόθεση έγινε και η συνάντηση. Οπότε, δεν ήταν και καμιά παλληκαριά, ας συγκρατηθούν λίγο οι ενθουσιασμένοι, που χτες τους ακούγαμε στις τηλεοράσεις να ρωτούν όσους χαρακτήριζαν επικίνδυνη την πενταμερή: «Καλά, βλέπετε να κερδίζει κάτι ο κ. Ακιντζί από την πενταμερή;» (Πρ. Προδρόμου).

Φαίνεται πως αυτοί βλέπουν άλλα πράγματα από αυτά που βλέπει όλος ο κόσμος. Και μας καλούν να σταθούμε στην ουσία, που είναι βεβαίως η λύση, και να μην ασχολούμαστε με τις λεπτομέρειες. Ωστόσο, η πιο σημαντική «λεπτομέρεια» από τα χθεσινά είναι αυτή που αντιλαμβάνεται η διεθνής κοινότητα, και είναι η μεγάλη εικόνα: Ότι στην Κύπρο τσακώνονται δύο κοινότητες, μία μουσουλμανική και μία χριστιανική, και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι «μητέρες πατρίδες» προσπαθούν να τις συμβιβάσουν. Ότι υπάρχουν δύο πρόεδροι, που τους αξίζει Όσκαρ (όχι Νόμπελ;). Ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν κάποιο ιστορικό ενδιαφέρον για την Κύπρο και προσπαθούν να συμβάλουν στην επίλυση της διαφοράς και, πάντως, δεν έχουν καμιά ευθύνη για το πρόβλημα. Ή, αν έχουν, έχουν την ίδια ευθύνη.

Ο Άιντα εξηγώντας χτες το πρόβλημα στο BBC, έλεγε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα θέλουν τα τουρκικά και τα ελληνικά στρατεύματα να μειωθούν σταδιακά και θεωρούν σημαντικό να υπάρχει ημερομηνία εξόδου». Τα τουρκικά και τα ελληνικά στρατεύματα! Καταλάβατε; Κατάλαβες Πρόδρομε τι κερδίζει ο κ. Ακιντζί και η Άγκυρα; Ή, μήπως, πιστεύει κανένας ότι είναι από κάποιο καπρίτσιο, που εδώ και χρόνια δηλώνουν ότι η Τουρκία θα πάει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μόνο αν είναι τραπέζι πενταμερούς;

Μίλησε και για τις εγγυήσεις, όμως, ο κ. Άιντα: «Υπάρχουν κάποιες ιδέες που συζητούνται για μία νέα αντίληψη, που δεν θα αποσυνδέσει την Κύπρο από τους γείτονές της, αλλά (θα εντάσσεται) σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο του 21ου αιώνα». Να μας εξηγήσει κάποιος από τους φωστήρες τι σημαίνει «δεν θα αποσυνδέσει την Κύπρο από τους γείτονές της». Από την Τουρκία, δηλαδή; Κι αυτό μπορεί να είναι πρόοδος και ιστορικό γεγονός; Ακριβώς το αντίθετο θα έπρεπε να αφορά η προσπάθεια. Να αποσυνδεθεί η Κύπρος από την Τουρκία. Όποια κι αν είναι η ιδέα της σύνδεσης ας την εφαρμόσουν στην πατρίδα τους αυτοί που τη σκέφτονται. Εκτός κι αν τη σκέφτονται οι «δικοί μας». Γιατί, είναι κι αυτό πιθανό.

Αγνοούν το ένστικτο αυτοσυντήρησης του λαού και νομίζουν ότι ο λαός είναι οι αλλοπαρμένοι οπαδοί της όποιας λύσης, που είναι έτοιμοι να δεχθούν ακόμα και την τουρκοποίηση όλης της Κύπρου αν της βρουν άλλο όνομα, πιο εύπεπτο. Το είπε, όμως, με σαφήνεια ο Αντόνιο Γκουτέρες: «Αυτή δεν θα είναι συμφωνία μεταξύ των ηγετών, αλλά του κόσμου μέσω δημοψηφισμάτων». Ας πάρουν το μήνυμα όσοι κακαρίζουν στις τηλεοράσεις για τη μεγάλη επιτυχία, που είναι μόνο στη φαντασία τους, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι στην κρίση του λαού, λύση είναι μόνο αυτή που απομακρύνει την Τουρκία από την πατρίδα μας.

 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/347825/afti-den-tha-einai-symfonia-metaxy-ton-igeton