Άχρηστες πλέον οι Εγγυήσεις για την Τουρκία, πάει για άλλες

Print Friendly, PDF & Email

Άχρηστες πλέον οι Εγγυήσεις για την Τουρκία, πάει για άλλες

 

του Κωστάκη Αντωνίου

09 Οκτ 2016

ΤΟ ΖΥΡΙΧΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΣΤΗ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Οι τουρκικές εγγυήσεις επιτέλεσαν τον σκοπό τους και έφεραν την Τουρκία στην Κύπρο. Τώρα επιδιώκει άλλου τύπου εγγυήσεις, οι οποίες θα εξυπηρετούν το δεύτερο και τελικό κτύπημα κατά της Κύπρου

Ένα βήμα πίσω και πέντε μπροστά η Τουρκία

Oι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά το διαπραγματευτικό παιγνίδι. Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν παζαρεύει με τον Μουσταφά Ακιντζί. Έχει μπροστά του ένα κατασκευασμένο ηγέτη, πλήρως υπάκουο στις εντολές της Άγκυρας. Και οι Τούρκοι διπλωμάτες δεν «χαρίζουν κάστανο» στους συνομιλητές τους. Ιδιαίτερα τους Ελληνοκυπρίους. Τους παίζουν στα πέντε δάκτυλά τους. Και στο τέλος λαμβάνουν όσα θέλουν, αλλά δεν δίνουν τίποτε. Και όσες φορές δείχνουν να «υποχωρούν», η εικόνα και η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κάνουν ένα βήμα πίσω για να αποδείξουν ότι υποχώρησαν από τις αρχικές θέσεις τους, αλλά την ίδια στιγμή κάνουν πέντε βήματα μπροστά και μεγεθύνουν τις διεκδικήσεις τους.

Πριν από μερικές μέρες, σε μία τηλεοπτική εκπομπή, άκουσα τον θεωρητικό του ΑΚΕΛ Τουμάζο Τσιελεπή να υποστηρίζει πως επήλθε «ρωγμή» στις τουρκικές διαχρονικές θέσεις για τις εγγυήσεις. Η Τουρκία, είπε, φαίνεται να εγκαταλείπει τη διαχρονική θέση της για ύπαρξη τουρκικών εγγυήσεων. Τα ίδια παρουσιάζεται να υποστηρίζει και η κυβερνητική πλευρά.

Δεν γνωρίζω εάν η Τουρκία «εγκαταλείπει» και θεωρεί αναχρονιστικό το σύστημα εγγυήσεων. Αλλά ακόμη και αν είναι έτσι, αυτή η «θυσία» των τουρκικών εγγυήσεων θα αντικατασταθεί με αξιώσεις πολύ πιο επικίνδυνες, είτε στο θέμα αυτό, είτε σε άλλες ακανθώδεις πτυχές του Κυπριακού. Δεν είναι τόσο μεγαλόψυχη η Άγκυρα, ώστε να παραχωρεί κεκτημένα, εκτός και αν λάβει πολύ περισσότερα από όσα έδωσε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το υφιστάμενο σύστημα των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό για τις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις. Το διεκδίκησε και το κέρδισε στις συμφωνίες Ζυρίχης, επειδή είχε σχεδιάσει από τότε ότι, σε κάποια στιγμή, θα ερχόταν η ώρα της στρατιωτικής επέμβασής της στην Κύπρο, και οι εγγυήσεις της θα αποτελούσαν το καλύτερο νομικό καταφύγιό της για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική επιδρομή της. Υπό την κάλυψη μίας προβοκάτσιας, ενός κατασκευασμένου κινδύνου για την τουρκική κοινότητα, η Τουρκία ήταν βέβαιη από το 1960, ίσως και ενωρίτερα, ότι τα σχέδιά της να θέσει πόδι στην Κύπρο, για να τη διχοτομήσει και να επιβάλει τη γεωγραφική διχοτόμηση (άλλως διζωνική), εξυπηρετούντο με το τότε σύστημα εγγυήσεως.

Η Τουρκία δεν έπεσε έξω, και οι σχεδιασμοί της για απόβαση και διχοτόμηση του νησιού εκτελέστηκαν κατά τρόπο αριστουργηματικό, βοηθούντος και του χουντικού πραξικοπήματος στην Κύπρο. Το πρώτο -και πιο δύσκολο- μέρος του γενικότερου τουρκικού σχεδιασμού για κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου έχει ήδη επιτευχθεί. Η Τουρκία είναι πλέον εδώ και δεν ήλθε για να φύγει. Θα παραμείνει εδώ και δεν της χρειάζονται πλέον οι εγγυήσεις. Αποτελούν αναχρονισμό στα σχέδιά της και έχουν επιτελέσει τον σκοπό τους. Δεν τις χρειάζεται. Τώρα έχει ως βασικότερη εγγύηση της παντοτινής παρουσίας της στην Κύπρο τη διζωνική λύση και τη δημιουργία δεύτερου τουρκικού κράτους στον κόσμο, που θα ονομάζεται «τουρκικό συνιστών κράτος».

Το δεύτερο μέρος

Η Τουρκία πάει τώρα για άλλα. Πάει για το δεύτερο μέρος των σχεδίων της, την πλήρη κατάληψη της Κύπρου και την τουρκοποίηση. Οι εγγυήσεις τής είναι άχρηστες. Θέλει νέου τύπου εγγυήσεις, οι οποίες θα αποτελούν απόδειξη του συνομοσπονδιακού χαρακτήρα της λύσης και θα είναι ευκολότερη η επίκληση των νέων ρυθμίσεων για την ανατίναξη της λύσης και την προέλασή της μέχρι το ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος.

Προς τούτο επιλέγει δύο άλλες μορφές εγγυήσεων, οι οποίες καθιστούν ευκολότερη την επίτευξη των στόχων της: Πρώτο: Όπως οι εγγυήσεις της Τουρκίας περιορισθούν στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, ή δεύτερο: Με απλή απόφαση της τουρκοκυπριακής Βουλής, να καλείται η Τουρκία να επέμβει για να προστατεύσει τους Τουρκοκυπρίους, όταν αισθανθούν ότι κινδυνεύουν.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει συνομοσπονδία. Πρώτο, επειδή σε κανένα ομόσπονδο κράτος μία τρίτη χώρα δεν εγγυάται μία εκ των πολιτειών του. Ούτε σε κανένα ομόσπονδο κράτος μία εκ των πολιτειών έχει αρμοδιότητα να προσφεύγει στην προστασία τρίτου κράτους. Και αυτό παραπέμπει σε συνομοσπονδία. Στα ομόσπονδα κράτη αρμόδιες για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτειών τους είναι οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις και οι ομοσπονδιακές Αρχές ασφαλείας.

Εάν, τελικώς, οι διαχειριζόμενοι το Κυπριακό συνεχίσουν να τελούν υπό την τελεία πλάνη, ότι η Τουρκία υποχώρησε στο θέμα των εγγυήσεων και αποδεχθούν διευθετήσεις, όπως οι προαναφερθείσες, ή άλλες, οι οποίες θα είναι εξίσου επικίνδυνες για τον κυπριακό Ελληνισμό, τότε οδεύουμε προς μη αμφισβητούμενες καταστροφικές επιλογές. Αποτελεί που αποτελεί η διζωνική συνομοσπονδία την καλύτερη εγγύηση για την Τουρκία. Αν προσθέσουν και στη διζωνικότητα νέου τύπου εγγυήσεις για την Τουρκία, τότε θα έχουμε την τέλεια καταστροφή.

Να μην πάθει ό,τι και ο Κληρίδης

Ουδέποτε η τουρκική πλευρά παρουσίασε χάρτη στο εδαφικό. Πάντοτε απαιτούσε από την ελληνοκυπριακή πλευρά να δώσει χάρτη και υποσχόταν να πράξει το ίδιο. Αλλά πάντοτε υπαναχωρούσε, και δεν παρέδιδε χάρτη. Σε μία χαρακτηριστική περίπτωση, συμφωνήθηκε όπως οι δύο πλευρές ανταλλάξουν την ίδια στιγμή χάρτες. Αυτή ήταν η οδηγία του Εθνικού Συμβουλίου προς τον τότε διαπραγματευτή Γλαύκο Κληρίδη. Να μην παρέδιδε τον ελληνικό χάρτη εάν δεν ελάμβανε από τον Ντενκτάς τον τουρκικό χάρτη. Ο Κληρίδης παρήκουσε και παρέδωσε πρώτος χάρτη. Ο Ντενκτάς παρασπόνδησε και δεν παρέδωσε ποτέ. Τότε είχε εκδηλωθεί μεγάλη πολιτική θύελλα στην ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία, η οποία οδήγησε στην παραίτηση του Γλαύκου Κληρίδη από συνομιλητή και αντικατάστασή του από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Σήμερα, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί ετοιμάζονται να συζητήσουν το εδαφικό, πιθανώς εκτός Κύπρου. Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συμπεριφερθεί υπεύθυνα, ρεαλιστικά και αποφασιστικά. Εάν συμφωνηθεί να παραδοθούν χάρτες, να απαιτήσει ταυτόχρονη ανταλλαγή. Να μην πάθει ό,τι ο Κληρίδης, που είχε εμπιστευθεί τον Ντενκτάς…

 

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/368879/axristes-pleon-oi-eggyiseis-gia-tin-tourkia-paei-gia-alles

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.