Το πάρτι για τους Moody’s και η σκληρή πραγματικότητα φτωχών και μικρομεσαίων

Πάρτι τρικούβερτο έστησε χθες ο Πρόεδρος και ο υπουργός Οικονομικών. Ήρθε η ανακοίνωση των Moody’s ότι η Κύπρος επιστρέφει σε επενδυτική βαθμίδα, κατατάσσοντάς την στην κατηγορία Α3 από την Baa2 και, αμέσως, ακολούθησε έκρηξη πανηγυρισμών. Δεν λέω, θετική είναι η εξέλιξη. Κάθε αναβάθμιση έχει την αξία της. Όμως, η υπερβολή, χάριν της αποκόμισης εντυπώσεων, είναι αχρείαστη. Και εκνευριστική. Διότι η συγκεκριμένη επενδυτική αναβάθμιση δεν εξασφαλίζει μετά βεβαιότητας και ότι θα ακολουθήσει τσουνάμι ξένων επενδύσεων (θα εξηγηθεί στη συνέχεια γιατί). Κυρίως, δεν επιτρέπει σε όσους (και δυστυχώς, είναι πάρα πολλοί) ανήκουν στα μικρομεσαία στρώματα και στην κατηγορία της φτώχειας, να βγουν στο δρόμο να πανηγυρίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό.

Είναι σημαντική η αναβάθμιση των Moody’s και κάθε άλλου οίκου αξιολόγησης; Σαφώς και είναι. Διότι εντασσόμενη η Κύπρος στην βαθμίδα Α3 σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Προοπτική άκρως απαραίτητη για να διαθέτει κάθε οικονομία προοπτική και ανάπτυξη.

Πλην, όμως, την ώρα των πανηγυρισμών, πρέπει να γίνεται ξεκάθαρο στους πολίτες και το ότι η αναβάθμιση από μόνη της δεν εξασφαλίζει το αποτέλεσμα. Οι ξένοι επενδυτές μπορεί να γυρίσουν το μάτι τους προς το νησί μας λόγω της αναβάθμισης. Από εκεί και πέρα, όμως, αν θα προχωρήσουν στην πραγματοποίηση επενδύσεων θα εξαρτηθεί από αρκετούς άλλους παράγοντες.

Θα επιμετρήσουν για παράδειγμα, προτού καταλήξουν στο αν η Κύπρος είναι όντως καλός προορισμός για επενδύσεις, πόσο καλό, λειτουργικό και αποτελεσματικό είναι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της. Αν για παράδειγμα, για οποιονδήποτε λόγο μια μεγάλη επένδυση στραβώσει στην πορεία (π.χ. η περίπτωση του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς) αν θα περιμένει καμιά δεκαριά χρόνια για να βγει δικαστική απόφαση.

Θα επιμετρήσουν αν και πόσο προβληματική είναι η γραφειοκρατία και πόσο μπορεί να καθυστερήσει μια μεγάλη ανάπτυξη. Θα επιμετρήσουν σίγουρα και το αν υπάρχει διαφθορά, που συνεπάγεται περισσή ταλαιπωρία και περαιτέρω κόστος για την πραγματοποίηση μιας ανάπτυξης.

Τουτέστιν, η άνοδος σε ένα επενδυτικό σκαλοπάτι είναι θετικό, όμως, δεν αρκεί από μόνο του για να φέρει αποτέλεσμα. Ειδικά στην Κύπρο, δυστυχώς, όλα τα προαναφερθέντα και αρκετά άλλα, παραμένουν προβληματικά. Αυτό, σίγουρα το γνωρίζουν και οι ξένοι επενδυτές. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση και το κράτος έχουν πολλά να κάνουν ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί στην πράξη η χθεσινή εξέλιξη.

Παράλληλα, πρέπει να ενθυμούμαστε πάντοτε, ότι η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται πλέον από πολλούς. Ειδικά στον ευρωπαϊκό χώρο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Lehman Brothers το 2008. Οι οίκοι είχαν αξιολογήσει θετικά την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής, λίγο πριν καταρρεύσει και προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση, με κόστος 10 τρισ. δολάρια. Χαρακτηριστική και η περίπτωση της Ισλανδίας, την οικονομία της οποίας είχαν αξιολογήσει θετικά λίγο πριν την κατάρρευσή της.

Χωρίς την παραμικρή κακόβουλη πρόθεση, αλλά έχοντας υποχρέωση να υποδεικνύουμε ότι η υπερβολή στους πανηγυρισμούς μπορεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η αναβάθμιση των Moody’s, ποσώς επιφέρει ανακούφιση με πρακτικό τρόπο στις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, που ανήκουν στην κατηγορία της φτώχειας ή έστω στους μικρομεσαίους. Όλους εκείνους οι οποίοι δίδουν μάχη επιβίωσης σε μόνιμη βάση.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Είναι από τα σοβαρότερα τα οποία έχει να αντιμετωπίσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Αυτό επιβεβαιώνεται και στην έρευνα του philenews, η οποία τελείωσε προχθές και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της θα αρχίσει από αύριο. Κορυφαίο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες και καλούν την Κυβέρνηση να εστιάσει σε αυτό είναι η ακρίβεια. Πολύ ψηλά βρίσκονται επίσης το στεγαστικό και η οικονομία.

Μάλιστα, στην ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, διαβάστε ποια ιεραρχούνται ως τα σοβαρότερα: Κόστος ζωής, χαμηλοί μισθοί/συντάξεις, καθημερινά έξοδα, ακριβά τρόφιμα, δόσεις, καύσιμα, ενοίκιο κλπ. Και για να γίνει ακόμη πιο καθαρή η εικόνα, η ίδια έρευνα έρχεται να καταγράψει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως η οικονομική τους κατάσταση δεν βελτιώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Και ακόμη χειρότερα, καταγράφεται η άποψη της πλειοψηφίας ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Κυβέρνηση δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Συνεπώς, καλές είναι οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, όμως, αν και μέχρι αυτές να φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι ο λαός βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση. Δεν θα γιορτάσει με τα πυροτεχνήματα του Προεδρικού λόγω των Moody’s. Ας περιοριστούν, λοιπόν, οι υπερβολές και ας εγκύψουν οι κυβερνώντες σε άμεσες λύσεις, που θα ενισχύσουν τις οικονομικά αδύνατες ομάδες.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1531532/to-parti-gia-tous-moodys-ke-i-skliri-pragmatikotita-ftochon-ke-mikromeseon/