ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ: Σύγκρουση βγαλμένη από το ψυγείο του ψυχρού πολέμου

Μια πορεία βγαλμένη από άλλες δεκαετίες και μια σύγκρουση που πάει πίσω στην εποχή του ψυχρού πολέμου όταν ο κόσμος χωριζόταν στα στρατόπεδα του καπιταλισμού και του κομμουνισμού. Κι όμως στην ευρωπαϊκή Κύπρο του 2024 οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι ένας λόγος για την κυπριακή αριστερά να ξεχυθεί στους δρόμους και η κυπριακή δεξιά να μιλά για υπονόμευση των συμφερόντων της Κύπρου, ενώ κάποιοι ζητούν εξηγήσεις μέσω Εθνικού Συμβουλίου.

Θα ήταν γραφική

Η εκδήλωση και η αντιαμερικανική πορεία του ΑΚΕΛ της Κυριακής έφερε χθες την αντίδραση από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε πως η «διαμαρτυρία του ΑΚΕΛ -και των παραρτημάτων του- έξω από το Κυπριακό Κέντρο για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων (CyCLOPS) στη Λάρνακα, θα ήταν γραφική, αν δεν ήταν υπονομευτική για τα συμφέροντα της χώρας μας».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ «κάτω από τον επίπλαστο εκσυγχρονισμό και προοδευτισμό αδυνατεί να ερμηνεύσει σωστά τους συσχετισμούς στη σημερινή εποχή και παραμένει δέσμιο σε ψυχροπολεμικές εμμονές απέναντι στη Δύση».

 Ο Χ. Γεωργιάδης επισημαίνει πως «σε μια περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται ισχυρές, αξιόπιστες και επωφελείς συμμαχίες, το ΑΚΕΛ αποτελεί θλιβερή παραφωνία. Ούτε και είναι υποβοηθητικές τέτοιες προσεγγίσεις στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας και επανένωσης της πατρίδας μας».

Η παρουσία Α. Βύρα

Από την κριτική του Χάρη Γεωργιάδη δεν πέρασε απαρατήρητη η συμμετοχή του δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Βύρα: «Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι έξω από το κέντρο βρέθηκε ολόκληρη η ηγετική πυραμίδα του ΑΚΕΛ. Μέλη της οποίας θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια είναι η πραγματική τους θέση; Μέσα στο CYCLOPS ως επίσημοι προσκεκλημένοι και συμμετέχοντες στα εγκαίνια ή έξω από αυτό, ως διαμαρτυρόμενοι που φωνάζουν «Έξω οι ΗΠΑ»; Γιατί και η δημαγωγία έχει τα όριά της».

Η παρουσία του Ανδρέα Βύρα στην προχθεσινή πορεία ήταν κάτι που συζητήθηκε έντονα στα πολιτικά και διπλωματικά πηγαδάκια καθώς μια σειρά από έργα που θα γίνουν στον πλαίσιο της συνεργασίας ΚΔ-ΗΠΑ θα είναι στη Λάρνακα, όπως είναι για παράδειγμα το λιμάνι της πόλης. Κάποιοι δε διερωτήθηκαν εάν με την παρουσία του ο δήμαρχος Λάρνακας ήθελε να στείλει μήνυμα ότι είναι εναντίον έργα τα οποία θα εξυπηρετούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υποτακτικότητα και παιχνίδι φωτιάς

Το ΑΚΕΛ ήταν εξίσου έντονο στην απάντησή του υποδεικνύοντας πως «τόσο η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη όσο και ο ΔΗΣΥ διαφημίζουν ως εξωτερική πολιτική την υποτακτικότητα και το παιχνίδι με τη φωτιά της στρατιωτικοποίησης».

Σύμφωνα με την Εζεκία Παπαϊωάννου:

  • Η παραχώρηση στρατιωτικής βάσης στις ΗΠΑ δεν είναι «γεωπολιτική αναβάθμιση». Είναι νέος μαγνήτης κινδύνων κι απειλών για την ασφάλεια της χώρας.
  • Το να αποφασίζει η Ουάσιγκτον ποιοι θα είναι οι εχθροί και ποιοι οι σύμμαχοι της Κύπρου (βλ. νόμος Μενέντεζ-Ρούμπιο) δεν είναι «επωφελής συμμαχία». Είναι απομόνωση της χώρας από κράτη που θα ξαναχρειαστούμε.
  • Η ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου δεν είναι εμβριθής στρατηγική. Είναι ιδεοληψία της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Είναι μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο ξένων δυνάμεων και ακύρωση του του ρόλου της πατρίδας μας ως γέφυρα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, οι Οικολόγοι με αφορμή και δημοσιεύματα που έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο της επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο και τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ζητούν σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου. Οι Οικολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις πληροφορίες περί ύπαρξης ενδιαφέροντος από μέρους της Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σε επίπεδο ΝΑΤΟ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις του (στον Αντέννα) υπέδειξε ότι ως Κύπρος «πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε επίπεδο απαιτήσεων ενός οργανισμού όπως είναι το ΝΑΤΟ».

«Ο ΠτΔ στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν, ασφαλώς και συζητήθηκε η ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Άλλωστε είναι τομείς οι οποίοι εντάσσονται στον στρατηγικό διάλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ. Στόχος μας είναι όσο το δυνατόν η επίτευξη εναρμόνισης των αμυντικών σχεδιασμών μας με έναν οργανισμό όπως είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό αφορά στα πρωτόκολλα, στην εκπαίδευση του προσωπικού μας, είτε αυτό αφορά τον τρόπο που καταρτίζεται και υλοποιήται το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα» είπε ο κ. Λετυμπιώτης στο Μέρα Μεσημέρι στον ΑΝΤ1.

Για να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να ανταποκριθεί σε επίπεδο απαιτήσεων, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, «ενός οργανισμού όπως είναι το ΝΑΤΟ συνεπάγεται σημαντική αναβάθμιση της αμυντικής μας ικανότητας αλλά και περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου μας στην περιοχή». Τέλος υπέδειξε πως μια συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και πολιτικές πτυχές παραπέμποντας στη γνωστή στάση της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/politiki/article/1532191/disi-akel-sigkrousi-vgalmeni-apo-to-psigio-tou-psichrou-polemou/