11/12/2024
γράφει ο Γιώργος Καλλινίκου
«Σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, σας καλώ να συστρατευτούμε όλοι σε έναν αδιέξοδο αγώνα για μιαν άλλη Κύπρο. Να γίνουμε όλοι μαζί Φωνή Δικαίου, για την Κύπρο που αξίζει στα παιδιά μας. Όχι την Κύπρο της λαμογιάς και της αρπαχτής». Με αυτό τον τρόπο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εισήλθε επισήμως στην πολιτική. Με σαφή προσανατολισμό τις προεδρικές εκλογές του 2028. Χωρίς να αποκλείει οτιδήποτε άλλο. Την πρεμιέρα του στην πολιτική επέλεξε να την κάνει στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Ποιο άλλο πιο εύστοχο ορόσημο μπορούσε να επιλέξει ο συγκεκριμένος άνθρωπος.
Το έπραξε κατά την υπερκομματική εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Οικολόγοιγια να τον τιμήσουν για τον αγώνα του κατά της διαφθοράς. Κι εκείνος επέλεξε να τους το ανταποδώσει, κηρύσσοντας έναν πόλεμο διαρκείας κατά της διαφθοράς.
Δεν ήταν μόνο αυτή η πρόσκληση σημαντική. Ολόκληρη η ομιλία του ήταν συγκλονιστική! Οι αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν πολύ καλά την εκτίμηση του γράφοντος προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Δεν είναι προϊόν διαπροσωπικής σχέσης. Ούτε σχέση προσωπολατρική. Έχει να κάνει μόνο με τη βεβαιότητα μας για την εντιμότητά του, σε συνάρτηση με την ύψιστη ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς.
Διαβάσαμε με μεγάλη προσοχή την ομιλία 2.471 λέξεων του Οδυσσέα. Χωρίς δισταγμό τολμούμε να πούμε πως όποιος άνθρωπος χωρίς παρωπίδες την διάβασε, μπορεί να νιώσει ότι την περασμένη Δευτέρα άνοιξε ένα τεράστιο παράθυρο ελπίδας. Το άνοιξε ένας άνθρωπος, που δεν τολμά, απλώς, να μπει μπροστά στον αγώνα κατά της διαφθοράς αλλά έχει και ξεκάθαρο προσανατολισμό πώς μπορεί αυτός ο αγώνας να κερδηθεί.
Το σημαντικό δεν είναι ότι παρέθεσε ένα σωρό σημεία που πρέπει να χτυπηθούν στο χώρο της πολιτικής και όσων κατέχουν αξιώματα, του Προέδρου συμπεριλαμβανομένου. Αυτά, λίγο πολύ, τον έχουμε ακούσει πολλές φορές να τα διακηρύττει.
Ούτε τα σημεία της αυστηρής έως και σκληρής επίθεσής του για ενέργειες ή παραλείψεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Γενικού Εισαγγελέα. Εκεί όπου πρέπει οι πολίτες να εστιάσουν (την ομιλία δημοσίευσε χθες το philenews) είναι στη διασύνδεση της καταπολέμησης της διαφθοράς με το όραμά του για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Αναδεικνύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο, γνώσεις και σχεδιασμούς σε άλλους τομείς από αυτούς στον οποίο τον έχουμε γνωρίσει.
Μέρος του συγκεκριμένου αποσπάσματος αξίζει να το διαβάσετε: «…η ευημερία λοιπόν, που θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, απαιτεί ένα αποτελεσματικό κράτος που παρεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά για προστασία των ευάλωτων και άρση των ανισοτήτων, που διασφαλίζει παιδεία και υγεία για όλους, χωρίς στρεβλώσεις και αποκλεισμούς, που μεριμνά για μείωση της ανεργίας και διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων στους ηλικιωμένους μας, που διασφαλίζει φτηνή στέγη για τα νοικοκυριά, και το κυριότερο που χαράσσει αποτελεσματική στρατηγική, που προωθεί τομείς της οικονομίας που προσφέρουν στη χώρα προοπτική, που ενισχύει την παραγωγικότητα, την υγιή επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα, που αίρει τη γραφειοκρατία, θανάσιμο εχθρό του επιχειρείν, που προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.
Αυτό είναι το κράτος που χρειάζεται για να προοδεύσουν οι πολίτες. Όχι το κράτος που προωθεί την κουλτούρα της αρπακτής και συνάπτει σκανδαλώδεις συμφωνίες. Σκεφτείτε τα θέματα φτηνής στέγης και ενέργειας και θα συνειδητοποιήσετε ότι τα σκάνδαλα των χρυσών διαβατηρίων και του Βασιλικού συνέβαλαν καθοριστικά στην πλήρη αποτυχία της προηγούμενης αλλά και της παρούσας Κυβέρνησης στα θέματα αυτά. Σκεφτείτε το κόστος από όλα αυτά τα έργα που καταρρέουν.
Σκεφτείτε ότι ένας στους πέντε συνανθρώπους μας βρισκόταν το 2023 σε κίνδυνο φτώχειας, και ότι ακόμη και μετά τα κοινωνικά επιδόματα, 14% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας. Θα πω ξανά τους αριθμούς. Το όριο φτώχειας για ένα νοικοκυριό με δυο ενήλικες και 2 παιδιά κάτω των 14 χρονών είναι περίπου €1.800 μηνιαίως αν παίρνουν και 13ο μισθό. Το 20% των συνανθρώπων μας ζουν σε νοικοκυριά που παίρνουν λιγότερο από αυτό το ποσό. Όταν τα μισά από αυτά θα πάνε στο ενοίκιο. Η μεσαία τάξη φτωχοποιείται…
…Για να υπάρξει όμως ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο πρέπει η οικονομία να τεθεί σε σωστές βάσεις και να αρθούν οι δομικές αδυναμίες που εμποδίζουν τον ιδιωτικό τομέα να είναι ανταγωνιστικός, αποτελεσματικός και ανθεκτικός. Αυτό δεν θα γίνει με μαγικό τρόπο. Θα γίνει με τις κατάλληλες δράσεις που θα σχεδιαστούν και υλοποιηθούν από τον κρατικό τομέα…».
Θα επαναλάβουμε ότι την περασμένη Δευτέρα άνοιξε ένα τεράστιο παράθυρο ελπίδας. Στο χέρι των πολιτών είναι να το κρατήσουν ανοικτό. Το κλείσιμο της συγκεκριμένης ομιλίας εξόχως συμβολικό αλλά και σημαντικό: «Θα κλείσω με τον αγαπημένο μου Καζαντζάκη. ‘’Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει’’. Τώρα είμαστε στην άκρη του γκρεμού. Ας βγάλουμε φτερούγες να πετάξουμε ψηλά, μακριά από την μπόχα που αναδύεται από την βρώμικη Κύπρο που αυτοί κατέστρεψαν. Σε αυτό τον αγώνα, θα είμαστε όλοι μαζί».
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1537230/o-odisseas-episimos-stin-politiki-kirixe-polemo-sti-diafthora-ke-anixe-parathiro-elpidas/