Η μεταβατική περίοδος για εφαρμογή της λύσης

Print Friendly, PDF & Email

15 Ιαν 2017

Του Πέτρου Θ. Παντελίδη 

Η άποψη μου είναι, ότι τότε μόνο θα πρέπει να αποδεχτούμε ένα οδυνηρό συμβιβασμό, αν η λύση θα είναι καλύτερη από τη σημερινή κατάσταση. Θα πρέπει η λύση να μας απαλλάξει από την κατοχή, την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων και τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Τα άλλα όλα έχουν ήδη απεμποληθεί με τις απαράδεκτες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις Χριστόφια – Αναστασιάδη. Φυσικά η λύση πρέπει να διασφαλίζει την συνέχιση της Κ.Δ.

Η οδυνηρή λύση, αν τελικά ο σουλτάνος αποδεχθεί να συναινέσει, θα αποτελείται από όλες τις δικές μας παραχωρήσεις, που περιλαμβάνουν κυριαρχία της τουρκικής κοινότητας στη δική τους συνιστώσα πολιτεία, τουρκική ιδιοκτησία των εποίκων πάνω στις περιουσίες που σφετερίστηκαν, ισότιμη συμμετοχή στην εξουσία και διακυβέρνηση του κράτους, κατάργηση της αρχής της πλειοψηφίας, τούρκικο ΒΕΤΟ στις αποφάσεις και αποστέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και όλα αυτά για χάρη της λύσης, που ελπίζουμε ότι θα βελτιώνει τη σημερινή επικρατούσα κατάσταση της κατοχής και του καλπάζοντος εποικισμού.

Από ότι φαίνεται η λύση θα εφαρμοστεί την επομένη του δημοψηφίσματος, αν ο κυπριακός λαός την αποδεχτεί. Οι παραχωρήσεις της δικής μας πλευράς στην κυριαρχία, τη αναγνώριση του παράνομου κράτους, στην εξουσία, στη διεθνή αναγνώριση, στη υπερβολική συμμετοχή στη διακυβέρνηση, τα κέρδη δηλαδή των Τουρκοκυπρίων, είναι στοιχεία της λύσης που θα ισχύουν από την πρώτη μέρα.

Τα δικά μας κέρδη δεν θα μπορούν να ισχύουν από την πρώτη μέρα. ‘Ηδη ο ΠτΔ και ο ΥΠΕΞ δηλώνουν ότι ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να αποχωρήσει από την πρώτη μέρα. Το ίδιο ισχύει και για τις κατεχόμενες περιοχές που θα περιέλθουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Θα χρειαστούν μια χρονική περίοδο για να μας παραδοθούν. Για την αποχώρηση των εποίκων δεν θα χρειαστεί καμιά περίοδος, εφόσον όλοι θα παραμείνουν, ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Δηλαδή οι Τούρκοι θα πάρουν τα κέρδη τους από την πρώτη μέρα και εμείς θα αναμένουμε σε βάθος χρόνου την καλή διάθεση της Τουρκίας. Το πιο πιθανόν θα είναι να τα πάρουν όλα και όταν θα πρέπει να δώσουν κάτι, αυτοί θα τουμπάρουν τη λύση.

Υπάρχει φυσικά μια ασφαλιστική δικλείδα. Αυτή είναι η μεταβατική περίοδος. Θα πρέπει να οριστεί μια μεταβατική περίοδος όχι πέραν των δώδεκα μηνών. Στην περίοδο αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει συνεχίσει να λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή και να εκπροσωπεί όλη την Κύπρο. ‘Όλα τα άλλα μέρη της συμφωνίας θα εφαρμόζονται σταδιακά κατά την μεταβατική περίοδο. Τα στρατεύματα θα αποχωρούν, οι επιστρεφόμενες περιοχές εκκενώνονται και θα παραδίδονται στα Η.Ε. θα γίνονται οι οικονομικές προσαρμογές για εισαγωγή του ευρώ στη τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, θα γίνουν οι εκλογές για τις δυο βουλές και τη γερουσία και θα παραμείνουν ανενεργές κατά τη μεταβατική περίοδο, θα καταρτιστεί το υπουργικό συμβούλιο και τα άλλα θεσμικά όργανα για να είναι έτοιμα μόλις συμπληρωθεί η μεταβατική περίοδος. ‘Ετσι όλα θα γίνουν σταδιακά και θα είναι έτοιμα την ημέρα που θα λειτουργήσει το κράτος με την μορφή της ομοσπονδίας.

Αν τα δώσουμε όλα από την πρώτη μέρα, ματαίως θα αναμένουμε επιστροφή περιοχών, επιστροφή προσφύγων, ανάκτηση περιουσιών και κυρίως αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Αν περιμέναμε για 42 χρόνια, γιατί να μην περιμένουμε για ακόμα 12 μήνες, επειδή φυσικά δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Τουρκία; Ιδού μια λογική πρόταση. Φυσικά κάποιοι θα μας πουν, ότι δεν μπορούμε να το ζητήσουμε και να το απαιτήσουμε, επειδή δεν το δέχονται οι Τούρκοι, όπως δεν δέχονται τη μετεξέλιξη της Κ.Δ., τον διεθνή τηλεφωνικό κωδικό της Κ.Δ. και τη ευρωπαϊκή ώρα, αντί της τουρκικής. Κατά τα άλλα εμείς είμαστε απορριπτικοί και δεν θέλουμε λύση, λένε.