Από Ναυάγιο, σε Ναυάγιο

Print Friendly, PDF & Email

15.01 2017

της Πέτρας Αργυρού*

*** Ολοκληρώθηκε η Πενταμερής της Γενεύης και τελικώς δεν είδαμε ευθυγράμμιση των πλανητών.

*** Προφανώς και τα τελευταία εικοσιτετράωρα θα αποτελέσουν κεφάλαιο στη σύγχρονη Ιστορία. Ωστόσο, ας μη λησμονούμε ότι η Ιστορία κρίνει εκ του αποτελέσματος. 

*** Ο ορισμός της επιτυχίας είναι ξεκάθαρος και προσδιορισμένος. Επιτυχία σημαίνει επίτευξη των στόχων. 

*** Ποιους, λοιπόν, στόχους επιτύχαμε στη Γενεύη;

*** Μας λέγανε πως θα πάμε σε διεθνή διάσκεψη, όταν θα φτάναμε -έστω- σε ακτίνα συμφωνίας επί των εσωτερικών πτυχών (Διακυβέρνηση, Οικονομία, Ε.Ε., Περιουσιακό, Εδαφικό). Τελικά, πήγαμε στη Γενεύη και υπήρχαν 100 θέματα ανοικτά.

 

*** Αποτιμήθηκε ως επιτυχία η κατάθεση χάρτη εκ μέρους της τ/κ πλευράς. Σημειώνεται ότι, όντως, αυτό πρώτη φορά συμβαίνει στην ιστορία των διαπραγματεύσεων. 

*** Όμως, αυτό είναι η ουσία ή το περιεχόμενο; Ο χάρτης προβλέπει επιστροφή 55.000 προσφύγων, ενώ στο Μον Πελεράν ο Ακιντζί είχε αποδεχθεί επιστροφή 65.000 προσφύγων. 

*** Σημειωτέον ότι ο στόχος της πλευράς μας είναι η επιστροφή 100.000 προσφύγων με βάση την απογραφή του 1973.

*** Επιτύχαμε, λέγει, ο Πρόεδρος για πρώτη φορά να καθίσει στο τραπέζι η Τουρκία και να συζητήσει εγγυήσεις και αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων. 

*** Απλώς, να υπομνήσω ότι το ψήφισμα 253 (1983) των Ηνωμένων Εθνών προέβλεπε αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων ως προϋπόθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων. 

*** Η δε πρόταση που κατέθεσε η πλευρά μας στη Γενεύη και για την οποία δεν ρωτήθηκε καν η γνώμη στρατιωτικών ή της Εθνικής Φρουράς, προβλέπει παραμονή του 25% του τουρκικού στρατού για μια περίοδο και συγκέντρωσή του σε βάση. 

*** Αφήσαμε εκτός τα μαθηματικά της λύσης και επιφυλασσόμεθα. Για σήμερα θα δώσω μόνο δύο αριθμούς και ο νοών νοείτω. 

*** Το ύψος των αποζημιώσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η απώλεια χρήσης των περιουσιών, εκτιμάται στα 25 δις. Συμπεριλαμβάνοντας την απώλεια χρήσης, ξεπερνά τα 70 δις. 

*** Η απώλεια χρήσης, κατά τον Ακιντζί, θα πρέπει να καταβάλλεται από τη συνιστώσα πολιτεία του αιτητή. Δηλαδή, τα θύματα της εισβολής θα πληρώσουν και το κόστος της κατοχής. 

*** Πάντως, η Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο μνημόνιο σε περίπτωση λύσης και μάλιστα εγγράφως. Η ύπαρξη μνημονίων πρέπει να θεωρείται δεδομένη, δεν αναμέναμε την Κομισιόν να μας το πει. 

Εξ αφορμής: Διά της συνέπειας των λόγων και των πράξεων κρίνει η Ιστορία τους σπουδαίους. 

Παρεμπιπτόντως: «Φωτιά και τσεκούρι», είπε κάποτε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και αναζωπύρωσε την επανάσταση των υπόδουλων Ελλήνων.

*Διευθύντρια Σύνταξης στο Sigmalive 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/blog/argyroup/2017/01/1977/apo-navagio-se-navagio#.dpuf