Τουρκία Eurofighters: Έτοιμη η βάση υποδοχής τους

2/1/2026

γράφει ο Σμχος (ΥΠΛ) ε.α Σπυρίδων Κίσσας

Προχθές γράψαμε για τις παραλαβές Eurofighters από το Κατάρ ,μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

 Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή μας, τα 24 συνολικά μεταχειρισμένα μαχητικά Α/Φ EF-2000 Eurofighter Trench-3Α που θα παραλάβει σταδιακά η Τουρκία από το Κατάρ και το Ομάν (12+12), αναμένεται να αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο MALATYA / ERHAC (7η Α/Β της τ/ΠΑ), η έδρα του οποίου ευρίσκεται στη Ν.Α πλευρά της χώρας (ως χάρτης).

Το εν λόγω Α/Δ δεν διαθέτει οργανικά Α/Φ, καθώς τα εναπομείναντα μαχητικά RF-4E Phantom που διέθετε η 173 Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης αποσύρθηκαν το έτος 2015. Ομοίως, πριν το υπόψη έτος, είχαν σταδιακά αποσυρθεί – μετεγκατασταθεί τα μαχητικά Α/Φ F-4E Phantom που διέθεταν οι Πολεμικές Μοίρες 171 και 172 του Α/Δ. Έτσι, με την αποχώρηση των Α/Φ, το Α/Δ υπέπεσε σε καθεστώς Σμηναρχίας Μάχης.

Το αεροδρόμιο  μετά την απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος (15 Ιουλ 16), εκσυγχρονίστηκε στο σύνολό του, προκειμένου να υποδεχθεί τα σύγχρονα μαχητικά Α/Φ F-35 του προγράμματος JSF (Joint Strike Fighter). Αυτό ωστόσο ΔΕΝ κατέστη δυνατό, καθώς η Τουρκία το 2019 προμηθεύτηκε από τη Ρωσία το Α/Α σύστημα μεγάλου βεληνεκούς S-400 TRIUMF, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ με το νόμο CAATSA που εφάρμοσαν στα τέλη του ίδιου έτους (2019), να τη θέσουν εκτός του προγράμματος. Το Α/Δ, το 2024, αναβαθμίστηκε εκ νέου σε Πτέρυγα Μάχης και Δκτής τοποθετήθηκε ο Ταξχος (Ι) Huseyin Sabri AKYOL. Στις ετήσιες κρίσεις του 2025, ο AKYOL αποστρατεύτηκε και τη θέση του ανέλαβε ο Ταξχος (Ι) Serdar AKKOYUN (διατελούσε Υπδκτής του Α/Δ CIGLI / 2η ΑΒ / Σμύρνη).

Ο ευρύς εκσυγχρονισμός του Α/Δ με σκοπό την υποδοχή των F-35 και η αναβάθμισή του σε Πτέρυγα Μάχης, ενισχύει τις πληροφορίες ότι το Α/Δ MALATYA / ERHAC (7η Α/Β της τ/ΠΑ), θα αποτελέσει τη μητρική βάση των μαχητικών Α/Φ EF-2000 Eurofighter, με τις παραδόσεις να αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους (2026).   

ΠΗΓΗ:https://www.militaire.gr/tourkia-eurofighters/