Καινούργια ματιά σε Εγγυήσεις και Ασφάλεια

Print Friendly, PDF & Email

25 Ιανουάριος 2017
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Έβγαλε μπροστά τον Πρόεδρο του Σ.Α. για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ μίλησε για συνομιλίες ανοικτού τέλους που όμως δεν θα κρατήσουν για μήνες ή για χρόνια

Τους έβαλε όλους δίπλα του, για να δείξει ότι τον εμπιστεύονται οι πάντες στη Νέα Υόρκη. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε ως κύριο στόχο έθεσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που υπάρχουν, ότι ενεργεί με δική του ατζέντα.

Έτσι, στις δηλώσεις που έγιναν μετά το πέρας της ενημέρωσης που έκανε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, πήρε «αγκαζέ» τον Σουηδό Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Όλαφ Σκοογκ (Olof Skoog) και την Ειδική Αντιπρόσωπό του στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και εμφάνισε την εικόνα ότι χαίρει της εμπιστοσύνης του Ανώτατου Σώματος του διεθνούς οργανισμού. Παράλληλα, απέκλεισε οποιαδήποτε παρουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο.

«Το ΣΑ έχει μόνιμη εμπλοκή στο Κυπριακό, ως το ανώτατο Σώμα του διεθνούς οργανισμού. Ό,τι προκύψει από αυτή (τη διαδικασία) χρειάζεται να παρουσιαστεί εδώ, γιατί κάποια πράγματα στη συνέχεια θα πρέπει να συμβούν στο επίπεδο του Σ.Α.», σημείωσε.

Ο κ. Έιντε έμεινε στο «5+1»: «Η Διάσκεψη για την Κύπρο δημιουργήθηκε ως έχει. Είναι μία διάσκεψη πέντε μερών με έναν παρατηρητή, την Ε.Ε., η οποία είναι ενδιαφερόμενο μέρος. Αυτή είναι η μορφή της διάσκεψης, οι δύο πλευρές στην Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις, και δεν αλλάζει. Όμως το Σ.Α. είναι εδώ, πριν και μετά από τη διάσκεψη».

Κάτι βλέπει στο τούνελ
Ο Νορβηγός διπλωμάτης επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι το ερώτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι διττό, καθώς ενώ για τη μία πλευρά η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων είναι μέρος της λύσης, για την άλλη είναι μέρος του προβλήματος.

«Η εναρκτήρια θέση της Ελλάδας και των Ε/κ είναι πως το σύστημα των εγγυήσεων θα πρέπει να τερματισθεί και τα στρατεύματα να φύγουν. Η εναρκτήρια θέση της Τουρκίας και των Τ/κ είναι η αντίθετη, ότι οι εγγυήσεις πρέπει να συνεχιστούν και τα στρατεύματα να παραμείνουν. Όμως, είμαστε ήδη στη θέση, όπου αισθάνομαι να πω ότι τώρα κοιτάζουμε μέσα από καινούργια ματιά.
Υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί από τους ήδη γνωστούς, οι οποίοι μπορούν να διασφαλίσουν πως όλοι οι Κύπριοι και οι δύο κοινότητες αισθάνονται ασφαλείς, καθώς και όλες οι διασυνδέσεις με τη διεθνή κοινότητα και γειτονικές χώρες απ’ αυτές που παραδοσιακά είδαμε, οι οποίες μπορούν να εκπληρώσουν το σκοπό του ενός χωρίς να δημιουργήσουν αβεβαιότητα στον άλλο».

Δεν πρέπει να μιλήσουμε για αποτυχία
Ο κ. Έιντε, αφού ανέφερε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο δεν είναι εξαιρετικά μακρύ, πρόσθεσε ότι αν τεθεί μία ημερομηνία και δεν υπάρξει μέχρι τότε διευθέτηση, όλοι θα μιλήσουν για αποτυχία και θα σκεφτούν εναλλακτικές επιλογές που θα είναι δυσάρεστες.

«Επομένως δεν χρειάζεται να πούμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Αλλά δεν το χρειαζόμαστε, γιατί η έντονη διαίσθησή μου είναι πως όχι μόνο οι δύο πλευρές στην Κύπρο, αλλά επίσης και οι άλλοι εμπλεκόμενοι παίκτες έχουν συναίσθηση ότι υπάρχει τώρα μία δυναμική, πιθανόν η καλύτερη των εποχών», σημείωσε.

Ανέφερε ότι, αν ξοδευτεί άσκοπα η ευκαιρία που υπάρχει, αυτό θα είναι επιζήμιο για όλους. «Επομένως», κατέληξε, «είναι ανοιχτού τέλους υπό την έννοια ότι δεν έχουμε συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, αλλά όχι ανοιχτού τέλους ως προς το να το συνεχίσουμε για πολλούς μήνες και χρόνια. Γιατί τώρα θα τελειώσει και είμαι πεπεισμένος πως αν η ευκαιρία αυτή χαθεί, ουδείς γνωρίζει πότε θα δημιουργηθεί εκ νέου».

Και μια αλήθεια από τον Έιντε
Ο Ειδικός Σύμβουλος για το Κυπριακό παραδέχθηκε ότι ο επιδιωκόμενος στόχος δεν είναι εύκολος, όμως τόνισε πως υπάρχει βούληση, για να βρεθούν λύσεις. «Σ’ αυτό κυρίως θα εστιαστούμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις πλευρές στην Κύπρο στα εγχώρια και ενδοκυπριακά θέματα», ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος, επισημαίνοντας ότι διέγνωσε μία νέα βούληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για εξεύρεση λύσεων, με τις οποίες θα μπορούν όλοι να ζήσουν. «Ίσως δεν είναι αυτά που αναζητούσαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά πιστεύω ότι (αυτές οι λύσεις) θα αποδώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο σχεδιασμός της προετοιμασίας επί του εδάφους με τη λύση
Η ειδική αντιπρόσωπος Ελίζαμπεθ Σπέχαρ σημείωσε το ενδιαφέρον – εδώ και καιρό – του Συμβουλίου στην προετοιμασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επί του εδάφους για το σχεδιασμό στην περίπτωση μιας διευθέτησης.

«Το θέμα της εφαρμογής κατ’ ακρίβειαν αφορά στο πώς οι Κύπριοι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία, όμως μας έχει λεχθεί ξεκάθαρα από τις πλευρές πως θα ήθελαν ισχυρή υποστήριξη από τα Ηνωμένα Έθνη, για να βοηθηθεί η εφαρμογή της συμφωνίας», είπε στις δηλώσεις της.

Πρόσθεσε πως το ΣΑ τους ενθάρρυνε να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και πως θα συνεχίσουν να το πράττουν, «πάντοτε καθοδηγούμενοι από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών και κάποια από τα σοβαρά θέματα που απομένουν ακόμη να συμφωνηθούν και βαρύνουν στην υποστήριξη που θα μπορέσουμε να παράσχουμε. Και ασφαλώς από το τι ακριβώς οι πλευρές θα μας ζητήσουν να πράξουμε ως Ηνωμένα Έθνη. Γιατί καθώς γνωρίζετε, πρόκειται για καθοδηγούμενη από τους ηγέτες διαδικασία και καθοδηγούμαστε από τους ίδιους τους Κυπρίους».
ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/399442/kainourgia-matia-se-eggyiseis-kai-asfaleia#sthash.1gDuOtQt.dpuf