Δόγμα Νταβούτογλου επαναφέρει ο Τουρκές

Print Friendly, PDF & Email

27 Ιανουάριος 2017

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ από συνάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Τουρκές στην Άγκυρα (Σεπτέμβριος 2015).

Αδιανόητη η εξεύρεση λύσης με αξιώσεις ανάλογες του Τουρκές, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Την αποστέρηση των τεσσάρων ελευθεριών για τους Έλληνες πολίτες στην Κύπρο, αν αυτές δεν ισχύουν και για τους Τούρκους πολίτες, απαίτησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

Βόμβα στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων έβαλαν οι νέες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκίας Τουργούλ Τουρκές, ο οποίος με προκλητικό τρόπο απαίτησε όπως οι τέσσερεις ελευθερίες να ισχύουν όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους Τούρκους πολίτες που διαμένουν παράνομα στο νησί. Αν αυτό δεν γίνει αποδεχτό, ισχυρίστηκε, τότε να αποστερηθούν οι τέσσερεις ελευθερίες και από τους Έλληνες πολίτες στην Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου αξιωματούχου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αν και συγκρατημένος σε γενικές γραμμές, υπήρξε επικριτικός, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες, αβάσιμες και αστήρικτες δηλώσεις. «Είναι αδιανόητο να υπάρξει λύση του Κυπριακού με τέτοιες αξιώσεις από μέρους της Τουρκίας, οι οποίες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνταγή «Στρατηγικού Βάθους»

Ο Τουρκές προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας πως ακόμη και αν στην Κύπρο δεν ζούσε κανένας Τ/κ, για την Τουρκία πάλι υπάρχει Κυπριακό και πως η Κύπρος είναι ζωτικής σημασίας από άποψη πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δήλωση αυτή αποδεικνύει ουσιαστικά πως η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ/Ερντογάν εξακολουθεί να εφαρμόζει πιστά το νεοθωμανικό δόγμα του Τούρκου πρώην Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος στο βιβλίο του το «Στρατηγικό Βάθος» έγραφε χαρακτηριστικά για την Κύπρο:

«Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα… Καμία παγκόσμια και περιφερειακή δύναμη που κάνει στρατηγικούς υπολογισμούς στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη διώρυγα του Σουέζ και στον Περσικό Κόλπο δεν μπορεί να παραμελήσει την Κύπρο».

Αμφισβήτηση πληθυσμιακής αναλογίας

Αναφερόμενος στο θέμα του πληθυσμού, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος έκανε λόγο για λανθασμένες εκτιμήσεις του τ/κ πληθυσμού στις 220 χιλιάδες, υποστηρίζοντας πως ο πραγματικός αριθμός που διαμένει στα κατεχόμενα από τον Αττίλα εδάφη φτάνει τις 300 χιλιάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως «πρέπει επιπλέον να προστεθούν και οι χιλιάδες Τ/κ που βρίσκονται ως μετανάστες σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως η Βρετανία, η Καναδάς, η Αυστραλία και η Τουρκία. Μόνο στη Βρετανία -όπως είπε- ζουν περίπου 200-300 χιλιάδες Τ/κ, οι οποίοι προσπαθούν μέσω των τουρκικών οργανώσεων στη Βρετανία να καθορίσουν τον αριθμό των Τ/κ που ζουν εκεί. Είναι απαράδεκτο το ότι στον πραγματικό πληθυσμό της ‘τδβκ’ δεν έχουν ενταχθεί και οι Τ/κ που ζουν στις άλλες χώρες. Στην περίπτωση που διασφαλιστεί λύση, πρέπει να διαφυλαχτούν τα δικαιώματα των μεταναστών από την Κύπρο», είπε.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι υπάρχει συμφωνία, όπως μετά τη λύση θα ισχύει αναλογία 4:1 στην πολιτογράφηση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων. Δηλαδή, για να πολιτογραφηθεί ένας Τούρκος, θα πρέπει να έχουν πολιτογραφηθεί τέσσερεις Έλληνες.

Αναμονή για εγγυήσεις

Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Κύπρος, η Εθνική μας Υπόθεση» στο Κέντρο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ESAM), ο Τουρκές δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, σημειώνοντας πως ως Τουρκία θα κινηθούν «όταν περάσουν αυτά που πρέπει». «Περιμένουμε για να κινηθούμε αλλά δεν έφτασε εκείνη η στιγμή. Οι δύο πλευρές προσπαθούν να συμφωνήσουν πάνω σε πέντε άρθρα. Υπάρχουν θέματα όπως η διακυβέρνηση, ο διαμοιρασμός της εξουσίας, το εδαφικό κλπ.

Συζητούν πάνω σε αυτά. Η Τουρκία ζήτησε κάτι και μετά από μια συμφωνία σε αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσει το ενδιαφέρον της. Τι είναι αυτό; Είπαμε ότι πρέπει να δοθούν οι τέσσερεις ελευθερίες και στην τουρκική πλευρά. Η ελεύθερη διακίνηση των εργατών, ελευθερία εισόδου, εξόδου, κεφαλαίου κλπ. ‘Αυτό διασφαλίστε το’, είπαμε. Δεν πλησιάζουν σε αυτό. Τότε είπαμε ότι έχουμε δεύτερη πρόταση.

Αν τα βλέπετε αυτά σαν προνόμια για μας, τότε να διασφαλίσουμε ότι και οι Έλληνες θα στερηθούν από αυτά που θα στερηθούμε εμείς. Δηλαδή να γίνει μια συμφωνία, στην οποία ή να διασφαλίσουμε ισότητα στα δικαιώματα και τα προνόμια, ή να διασφαλίσουμε ισότητα στις στερήσεις. Εκεί δεν υπάρχει συμφωνία και δεν υπήρξε μέχρι σήμερα», ανέφερε.

Βολές εναντίον Δύσης

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος συνέδεσε μάλιστα το Κυπριακό με τη διαμόρφωση της ευρύτερης πολιτικής της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας πως είναι ένα πρόβλημα για το οποίο ενδιαφέρονται άμεσα και οι μεγάλες δυνάμεις. Όσον αφορά το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, μίλησε για μικρά ποσά, σημειώνοντας πως οι Τ/κ ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλα εμπόδια από μέρους του δυτικού κόσμου.

«Λόγω του ότι δεν μπορεί να γίνει ελεύθερο εμπόριο, εισαγωγές και εξαγωγές, και περιορίζεται η οικονομία, η Τουρκία διασφάλισε στήριξη στην ‘τδβκ’. Αυτή η βοήθεια η οποία έχει σημασία από άποψης πολιτικής Ανατολικής Μεσογείου ανερχόταν γύρω στα 300 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο», ανέφερε.

«Έδαφος προγόνων η Κύπρος»

Ο Τουγρούλ Τουρκές υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως για τον ίδιο η Κύπρος δεν είναι μόνο μια εθνική υπόθεση, αλλά τη θεωρεί ως έδαφος των προγόνων, αφού η οικογένειά του μετανάστευσε στο νησί από την Καισάρεια. Κατηγόρησε επίσης την ε/κ πλευρά ότι θεωρεί την τ/κ κοινότητα ως μειονότητα, και ισχυρίστηκε πως το ζητούμενο είναι η εξεύρεση ενός συμβιβασμού σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο κράτος, που θα διασφαλίζει την ισότητα των δυο πλευρών.

Ενόχληση με Εκκλησία

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι «η Ε/κ πλευρά δεν είναι κοσμική, η δύναμη της Εκκλησίας είναι πάνω από τους πολιτικούς και την κοινότητα, γι’ αυτό και η συμφωνία με την ε/κ διοίκηση δεν είναι αρκετή, πρέπει να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία και η Εκκλησία».

Τέλος κατέληξε σημειώνοντας πως η Τουρκία στηρίζει τις διαπραγματεύσεις, αφού σε περίπτωση λύσης η τουρκική θα είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, και επίσης θα αρθεί το εμπόδιο του Κυπριακού στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Εν τω μεταξύ, ο αρμόδιος για θέματα Κύπρου Τουγρούλ Τουρκές είχε χθες συνάντηση στην Άγκυρα με τον Σερντάρ Ντενκτάς. Ο Ντενκτάς έδωσε το παρών του σε εκδήλωση με τίτλο «Το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις».

«Ανεδαφικές οι δηλώσεις»

Οι δηλώσεις Τουρκές προκάλεσαν, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και του κυβερνώντος κόμματος (ΔΗΣΥ). «Σε καμία περίπτωση λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να δώσει σε Τούρκους υπηκόους καθεστώς Ευρωπαίων πολιτών στην Κύπρο – οι προκλητικές δηλώσεις Τουρκές αντιστρατεύονται την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ, τονίζοντας πως η απαίτηση Τουρκές είναι ανεδαφική και δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθεί.

«Οι δηλώσεις αυτές, όπως και άλλες παρόμοιες, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που ισχυρίστηκε ο Τούρκος αξιωματούχος. Δείχνουν ότι η κυβέρνησή του δεν υποστηρίζει τις συνομιλίες και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας πως οι δηλώσεις Τουρκές ήταν μια ένδειξη του πώς σκέφτεται ο ίδιος και ποιες επεκτατικές σκέψεις έχει. «Θέλω να πιστεύω ότι η τουρκική Κυβέρνηση δεν συμμερίζεται αυτές τις θέσεις όπως έχουν εκτεθεί», είπε.

Απαραίτητη η απογραφή πληθυσμού

«Μέσα από τις δηλώσεις του κ. Τουρκές διαφαίνεται ότι ο αριθμός των εποίκων, για τους οποίους έχουμε συναινέσει να νομιμοποιηθούν, δεν είναι 50-55 χιλιάδες, όπως ο ΠτΔ ανέφερε στην τελευταία του συνέντευξη, αλλά σαφώς ξεπερνά τις 100 χιλιάδες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, τονίζοντας πως επιβάλλεται όσο ποτέ γι’ αυτόν τον λόγο η απογραφή πληθυσμού από έγκριτο ανεξάρτητο οίκο υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. «Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Τουγρούλ Τουρκές.

Πρόκειται για ξεκάθαρο εκβιασμό προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες», αυτό ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιάννης Σελινόπουλος, και τόνισε ότι «η λανθασμένη διαπραγματευτική τακτική του Πρόεδρου της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν έχει εκθέσει την Τουρκία, αντιθέτως της αφήνει πρόσφορο έδαφος γι’ ακόμα πιο παράλογες και αντιδημοκρατικές απαιτήσεις». Τέλος το ΕΛΑΜ υποστήριξε πως οι απαράδεκτες και τραγικές υποχωρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αποδεικνύεται ότι δεν έχουν αποτέλεσμα, παραμόνο να αυξάνουν την απληστία των κατακτητών.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/400104/dogma-ntavoutoglou-epanaferei-o-tourkes