Ποιοι ρίχνουν νερό στον μύλο των επιδιώξεων της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email

05 Φεβρουάριος 2017

Με τον Πέτρο Θ. Παντελίδη

Πήγε στη Γενεύη θριαμβευτικά η Τουρκία, τράβηξε από το καλάθι των δώρων Χριστόφια τις τέσσερεις ελευθερίες, τις καθάρισε από το περιτύλιγμα των όρων του Χριστόφια και τις απαίτησε. Χωρίς την αποδοχή τους, λέει, δεν θα υπάρξει λύση. Μπήκε τόσο νερό στον μύλο των τουρκικών επιδιώξεων, ώστε να αρχίσουν οι εκβιασμοί…

Ο τέως ΠτΔ κ. Δημήτρης Χριστόφιας, όταν δημοσιεύτηκαν οι δικές του υποχωρήσεις στο θέμα της παραχώρησης στους Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων ελευθεριών, που έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, δήλωσε επί λέξει: «Να μη ρίχνουμε νερό στον μύλο των επιδιώξεων της Τουρκίας, σε σχέση με το Κυπριακό». Αν ήταν ειλικρινής, θα έπρεπε θα προσθέσει ότι όσο νερό χρειαζόταν ο μύλος των τουρκικών επιδιώξεων το έριξε ο ίδιος, και αν χρειάζεται κι άλλο νερό ο μύλος, το ρίχνει ο άξιος συνεχιστής των υποχωρήσεων, νυν ΠτΔ.

‘Όταν ο Ταλάτ ζήτησε από τον Χριστόφια τις τέσσερεις ελευθερίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τους Τούρκους υπηκόους, ο κ. Χριστόφιας έπρεπε να κλείσει αμέσως τη βρύση. Να το απορρίψει ως απαράδεκτο. Αντί τούτου, άνοιξε τη βρύση και «έριξε νερό στον μύλο των τουρκικών επιδιώξεων». 

Αποδέχτηκε την απαίτηση, αλλά έβαλε ένα κουλιαστήρι για να ρίχνει το νερό. Έβαλε δυο όρους, σαν περιτύλιγμα του δώρου. Την πληθυσμιακή αναλογία 4:1 Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων, και την ενημέρωση της Ελλάδας για να ζητηθεί η βοήθειά της και η βοήθεια της Ε.Ε. για την εφαρμογή του. Και ύστερα κατηγορεί άλλους, ότι ρίχνουν νερό στον μύλο των επιδιώξεων της Τουρκίας.

Αλλά έριξε και άλλο νερό στον μύλο των τουρκικών επιδιώξεων. Αποδέχτηκε την εκ περιτροπής προεδρία, αλλά με τον όρο της διασταυρούμενης ψήφου. Τώρα η εκ περιτροπής προεδρία έμεινε σκέτη διεκδίκηση των Τούρκων, χωρίς όρους. Τα στελέχη του ΔΗΣΥ, μάλιστα, δεν τη θεωρούν σημαντική και αρχίζουν να προλειαίνουν το έδαφος για αποδοχή της. Θα μας την παρουσιάσουν μάλιστα και ως επίτευγμα, αν ο Ακιντζί δεχτεί να την ανταλλάξει με τη Μόρφου. Αν δεν δεχτεί ο Ακιντζί, ε, τότε βλέπουμε.

Πήγε στη Γενεύη θριαμβευτικά η Τουρκία, τράβηξε από το καλάθι των δώρων Χριστόφια τις τέσσερεις ελευθερίες, τις καθάρισε από το περιτύλιγμα των όρων του Χριστόφια και τις απαίτησε. Χωρίς την αποδοχή τους, λέει, δεν θα υπάρξει λύση. Μπήκε τόσο νερό στον μύλο των τουρκικών επιδιώξεων, ώστε να αρχίσουν οι εκβιασμοί. Έρχεται από την άλλη και ο κ. Ακιντζί, να δηλώνει ότι χωρίς την εκ περιτροπής προεδρία δεν θα υπάρξει λύση.

Ο ΠτΔ απορρίπτει την αξίωση για τις τέσσερεις ελευθερίες και την ίδια στιγμή αρχίζει να τις συζητά και στέλλει τον διαπραγματευτή να συζητήσει το θέμα με την Ε.Ε. Μα αυτοί είναι έτοιμοι να τετραγωνίσουν τον κύκλο για να το εντάξουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όταν τους ρίξουμε κι εμείς λίγο «νερό στον μύλο των τουρκικών επιδιώξεων», το έργο τους θα γίνει πιο εύκολο και οι καμπύλες του κύκλου θα αρχίσουν να γίνονται ευθείες πλευρές του τετραγώνου.

Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη για τους Έλληνες της Κύπρου. Οι ηγεσίες των δυο κομμάτων είναι αποφασισμένες για λύση. Έτσι αφήνουν την Τουρκία στο απυρόβλητο, για να μη χαλάσουν το κλίμα. Ωραιοποιούν τις απαράδεκτες δηλώσεις και απαιτήσεις των Τούρκων ηγετών, αναμένοντας ότι στο τραπέζι των συνομιλιών θα υποβάλουν καλύτερες προτάσεις.

Από την άλλη, κορυφαία στελέχη του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ δηλώνουν ότι, όσοι υποστηρίζουν απόψεις που δεν τις αποδέχονται οι Τούρκοι, το κάνουν επειδή δεν θέλουν λύση. Και κορυφαίο στέλεχος του σχεδιασμού στον ΔΗΣΥ μας εξήγησε, ότι η λύση πρέπει «να εξυπηρετεί στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας και ιδιαίτερα του Ταγίπ Ερντογάν».

Πού να κατανοήσουμε τέτοια υψηλή πολιτική εμείς οι «απορριπτικοί». Εμείς θέλουμε η λύση να εξυπηρετεί την Κύπρο και τους νόμιμους κατοίκους της, και να εξασφαλίζει την επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο. Για τούτο θα μας κατηγορεί ο κ. Χριστόφιας ότι «ρίχνουμε νερό στον μύλο των επιδιώξεων της Τουρκίας», όταν βγαίνουν στη φόρα οι απαράδεκτες υποχωρήσεις τους.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/402192/poioi-rixnoun-nero-ston-mylo-ton-epidiokseon-tis-tourkias