Γράψε-σβήσε για συγκλίσεις: Οι Υποδείξεις από ΑΚΕΛ για εκ Περιτροπής Προεδρία

Print Friendly, PDF & Email

Του Κώστα Βενιζέλου 

14 Φεβρουαρίου 2017

Η τουρκική πλευρά υπαναχωρεί από συγκλίσεις και διαφοροποιεί τη θέση της σε ζητήματα που θεωρούνταν σχεδόν συμφωνημένα ενώ επιχειρεί να εκβιάσει την πραγματοποίηση της Διάσκεψης, θέτοντας προϋποθέσεις. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που προκύπτουν από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, αν και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πραγματοποίηση της Διάσκεψης εντός Μαρτίου, η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει πως για να γίνει πρέπει να αποδεχθεί η Λευκωσία την αξίωση της να εφαρμοστούν για Τούρκους υπηκόους που θα βρίσκονται στην Κύπρο οι τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε.. Εκβιασμός που όπως έχει ξεκαθαριστεί δεν αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως η τ/κ πλευρά αποσύρει τη συγκατάθεσή της για τη συμφωνία που αφορά την αναλογία πληθυσμού 4:1 για Ελλαδίτες και Τούρκους, ζητώντας ίσο αριθμό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώνοντας χθες το Εθνικό Συμβούλιο, έκανε λόγο για μειωμένες προσδοκίες για επιτυχή έκβαση της νέας Διάσκεψης ενόψει και του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στην Τουρκία στις 16 Απριλίου. 

Με αυτά τα δεδομένα, η Διάσκεψη θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και θα θεωρείται ενδιάμεσος σταθμός. Ο Πρόεδρος ανέφερε πως με την πραγματοποίηση της Διάσκεψης η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να διατηρήσει στην επιφάνεια το θέμα της Ασφάλειας, σε αντίθεση με τους Τούρκους που θέλουν να αποφύγουν συζήτηση του. Σε σχέση με το κεφάλαιο αυτό, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται και θα έχει ενεργότερη εμπλοκή. 

Με βάση την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, λόγω αυτής της κατάστασης που επικρατεί στη διαδικασία, έχει επιλεγεί η διαμόρφωση, εκ νέου, ενός τριπτύχου στο οποίο θα καταγράφονται διαφωνίες, συγκλίσεις, μεγαλύτερες και μικρότερες. Σε αυτή την καταγραφή διαπιστώνονται και οι διαφοροποιήσεις, που εκ των υστέρων προβάλλονται από τ/κ πλευράς. 

Κριτική, πάντως, όπως πληροφορούμαστε δέχθηκε ο Πρόεδρος τόσο από τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου όσο και από το ΑΚΕΛ. Τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου διαφωνούν με την ακολουθούμενη τακτική και ζητούν αλλαγή στρατηγικής. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού εξέφρασε διαφωνία από διαφορετική οπτική γωνία. Κάλεσε τον Πρόεδρο να προχωρήσει να αγγίξει κι άλλα θέματα (αναφέρθηκε στην εκ περιτροπής προεδρία), για να αναγκαστεί η Τουρκία να ανοίξει τα χαρτιά της στα θέματα της Ασφάλειας. 

Επίσης, σε σχέση με τη σύνθεση της νέας Διάσκεψης, ο Πρόεδρος είπε πως οι εγγυήτριες δυνάμεις θα εκπροσωπηθούν και αυτή τη φορά σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις εξελίξεις μετά τη Γενεύη, πιο συγκεκριμένα για το τι έχει γίνει στη συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν, για τα αποτελέσματα των διεθνών επαφών του, για τις συζητήσεις στο τραπέζι των συνομιλιών με τον κ. Ακκιντζί και για την τουρκική απαίτηση περί των τεσσάρων ελευθεριών. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις και ακολούθως η συζήτηση επικεντρώθηκε στα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από τη λανθασμένη ερμηνεία της πρόσφατης απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων, και στη συνέχεια προχωρήσαμε με την έκδοση της ομόφωνης απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου». 

Σίγουρα αν κάποιοι επιθυμούν να μην προχωρήσει ο διάλογος υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πετύχουν. Αν, όμως, θέλουμε πραγματικά να προχωρήσει αυτός ο διάλογος, αν προσεγγίζουμε τις συνομιλίες με την αναγκαία και τη απόλυτη σοβαρότητα τότε ναι, μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες  που να μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση. Από κει και πέρα γνωρίζετε ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνοι μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς ευελπιστούμε ότι υπάρχει η ίδια βούληση και από την άλλη πλευρά και μέσα από τις συζητήσεις που θα γίνουν θα υπάρχουν εκείνες οι εξελίξεις που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. 

Δόθηκαν οι επιστολές προς Γκουτέρες και Γιούνγκερ 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε χθες προς τους πολιτικούς αρχηγούς αντίγραφα των επιστολών που έστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. 

Η πρώτη επιστολή, προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αφορά την πρόταση του για τα θέματα της Ασφάλειας την οποία επισυνάπτει. Η δεύτερη επιστολή προς τον κ. Γιούνγκερ αφορά τη θέση της Λευκωσίας για την τουρκική αξίωση για εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. για Τούρκους πολίτες που θα έρχονται στην Κύπρο. 

Συζήτηση για τουρκικές αντιδράσεις 

Η περισσότερη ώρα χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, αναλώθηκε στη συζήτηση που προέκυψε με την αντίδραση της τουρκικής πλευράς για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. 

Αν και υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις επί του θέματος, ήταν σαφής η σύγκλιση που διαμορφώθηκε για την ανάγκη να δοθεί απάντηση στην προσπάθεια που καταβάλλει η τουρκική πλευρά να αναζητήσει προσχήματα για να αποφύγει επιμελώς την ουσία του Κυπριακού. Η ομόφωνη ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου στο θέμα αυτό δείχνει και το κλίμα που διαμορφώθηκε στη σύνοδο. 

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ