Ομιλία Υπουργού Άμυνας στην τελετή παραλαβής του πλοίου γενικής υποστήριξης «ΑΛΑΣΙΑ» από τον Σουλτάνο του Ομάν

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

14/02/2017 12:34

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά αλλά και τιμή που σας καλωσορίζω στη σημερινή τελετή. Μια τελετή ξεχωριστή για ένα ξεχωριστό γεγονός. Την παραλαβή εκ μέρους του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς ενός πλοίου ανοικτής θαλάσσης που αποτελεί ευγενική δωρεά του Σουλτανάτου του Ομάν προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ένα πλοίο που ταξίδεψε από το Ομάν στην Κύπρο, με Ομανούς και Κύπριους ναυτικούς στο πλήρωμα, μεταφέροντας τα αδελφικά αισθήματα φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τις χώρες μας. Χώρες που μοιράζονται κοινές ιστορικές εμπειρίες, αλλά και κοινές επιδιώξεις ως προς την ανάγκη προώθησης της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης. Κύπρος και Ομάν είναι δύο χώρες που περιβάλλονται από ισχυρούς γείτονες, σε δύο εξαιρετικής γεωστρατηγικής σημασίας περιοχές.

Επιπρόσθετα, το Σουλτανάτο του Ομάν, όπως και η Κύπρος, είναι ένα κράτος με έντονη ναυτική παράδοση και έντονη ναυτική παρουσία μέσα τους αιώνες. Πλοία του Ομάν είχαν έντονη εμπορική και ναυτιλιακή δραστηριότητα σε παράκτιες περιοχές από την Ανατολική Αφρική μέχρι και την Κίνα.

Η Κύπρος διαθέτει επίσης μια μακρά ναυτική παράδοση και ιστορία. Η Κύπρος ολόκληρη και ο θαλάσσιος χώρος που την περιβάλλει αποτελεί, άλλωστε, ένα ζωντανό μουσείο κατάσπαρτο από αρχαιολογικά τεκμήρια που σχετίζονται με τη ναυτική δραστηριότητα στην Κύπρο από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, τη Βυζαντινή περίοδο μέχρι και τις μέρες μας. Αρχαία και νέα ναυάγια, άγκυρες, ομοιώματα πλοίων, αμφορείς είναι μερικά από τα ευρήματα που υποδηλούν τη σημαντική θέση που κατείχε η Κύπρος στο διεθνές ναυτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου κατά την πάροδο των αιώνων. 

Για ένα νησί ευρισκόμενο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η ανάπτυξη ναυτικού, λοιπόν, ήταν και θα είναι πάντοτε επιβεβλημένη και αναγκαία. Και αυτό αφορά, όχι μόνο την εμπορική ναυτιλία. Αφορά και στην ανάγκη η Κύπρος να είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις ασφάλειας, όπως είναι η τρομοκρατία, η παράνομη διακίνηση μεταναστών, όπλων, η πειρατεία, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής. 

Επιπρόσθετα, εν όψει και των νέων ενεργειακών προοπτικών που διανοίγονται για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, η Κύπρος θα πρέπει, σε συνεργασία πάντα με γειτονικές και φίλες χώρες, να μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και στη διαχείριση κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή, στη διεξαγωγή ανθρωπιστικών αποστολών και επιχειρήσεων έρευνας διάσωσης.

Οι προκλήσεις αυτές, ανεξαρτήτως λύσης ή όχι του Κυπριακού, θα παραμείνουν το ίδιο πιεστικές, όσο και η ανάγκη για ενίσχυση των δυνατοτήτων μας στη θάλασσα. Ούτε η γεωγραφία της Κύπρου θα αλλάξει, ούτε οι απειλές. 

Υπό το φως των όσων έχω αναφέρει, και μέσα στο πλαίσιο της υλοποίηση της Α’ Φάσης Αναδιοργάνωσης των ενόπλων μας δυνάμεων, βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί και διακρατικές συμφωνίες που θα μας επιτρέψουν πριν το τέλος της Α’ Φάσης, δηλαδή πριν το τέλος του 2020, να αποκτήσουμε σταδιακά τρία πλοία ανοικτής θαλάσσης και άλλα δυο μικρά σκάφη για τις ακτές. Μέχρι τότε, με βάση τον προγραμματισμό μας, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η επέκταση της Ναυτικής Βάσης. 

Η προώθηση του σχεδιασμού αυτού είναι ταυτισμένη με την πολιτική μας βούληση να συνδράμουμε ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως χώρα που διατηρεί αγαστές και φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφάλειας και των κοινών απειλών.

Αναβάθμιση των ναυτικών δυνατοτήτων της Κύπρου σημαίνει αναβάθμιση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως συνεισφορέας ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την ταραγμένη και ασταθή γειτονιά. Σταθερός μας στόχος είναι η προαγωγή του κοινού συμφέροντος και της κοινής προοπτικής των κρατών της ευρύτερης περιοχής, σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, φιλίας και συνεργασίας. 

Είναι αυτό το πνεύμα που χαρακτήριζε πάντοτε του Κύπριους στη μακρά διαδρομή τους μέσα στους αιώνες και τη σχέση με τους γειτονικούς λαούς. Σταθερός δίαυλος επικοινωνίας η θάλασσα. Εξ ου και ένα από τα πολλά ονόματα που απέκτησε η Κύπρος στην αρχαιότητα ήταν και το Αλάσια, προερχόμενο από τη αρχαία ελληνική λέξη άλς (δηλαδή τη θάλασσα). Διασυνδεμένο με την αρχαία πόλη στην Έγκωμη της κατεχόμενης σήμερα Αμμοχώστου, η Αλάσια (χώρα της θάλασσας), χρησιμοποιείτο στα αρχαία χρόνια από τους Ανατολικούς λαούς για να υποδηλώσει το νησί της Κύπρου. 

Γι’ αυτό και με εισήγηση του Ναυτικού, έχουμε αποφασίσει όπως το πλοίο αυτό που σήμερα παραλαμβάνουμε από το Ομάν, θα φέρει την ονομασία «Αλάσια». Ένα όνομα που θα θυμίζει πόσο μακρά είναι αυτή η παράδοση που σήμερα ανανεώνουμε, αλλά και που θα καταστεί συνώνυμο της φιλίας και της αδελφικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ομάν.

Είμαι βέβαιος, αγαπητέ φίλε Πρέσβη, ότι καθώς το πλοίο αυτό θα αναλαμβάνει σύντομα αποστολές, είτε για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, για έρευνα-διάσωση και γενικά προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, θα αισθάνεστε και εσείς την ίδια με μας ικανοποίηση, καθώς θα υπηρετούμε στην πράξη τις κοινές μας αξίες. 

Επιτρέψτε μου, κύριε Πρέσβη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυπριακής Πολιτείας ευρύτερα, να σας εκφράσω για άλλη μια φορά τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας γι’ αυτή τη σημαντική δωρεά του Σουλτάνου του Ομάν. 

Θερμές ευχαριστίες, επιτρέψτε μου να εκφράσω επίσης προς τον αγαπητό Υπουργό Άμυνας και το Βασιλικό Ναυτικό του Ομάν, μέσω του εκπροσώπου που παρευρίσκετε στη σημερινή τελετή, για την εξαίρετη μεταξύ μας συνεργασία σε όλη τη διαδικασία αναβάθμισης του σκάφους αλλά και εκπαίδευσης του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς. Ευχαριστίες εκφράζω επίσης στον κυβερνήτη και όλο προσωπικό από το Ομάν, που ταξίδεψε με το πλοίο για τη σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Εύχομαι στο νέο κυβερνήτη και το πλήρωμά του να είναι πάντοτε καλοτάξιδοι και να θυμούνται πάντα τη μέρα αυτή ως σημείο αναφοράς για τους στενούς δεσμούς φιλίας που μας ενώνουν με τη φίλη χώρα του Ομάν.

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/EA7077533F30AEEFC22580C7003A0D9F?OpenDocument&L=G