Άρχισαν τα Μεθεόρτια του Αδιεξόδου

Print Friendly, PDF & Email

18 Φεβρουάριος 2017

Του Μάριου Πουλλάδου

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Ο ΑΚΙΝΤΖΙ ΚΑΙ Ο ΕΪΝΤΕ

Για πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του κατοχικού ηγέτη και της τουρκικής πλευράς ευρύτερα κατηγόρησε το ΔΗΚΟ τον ΔΗΣΥ, μετά την τροπολογία που κατέθεσε το κυβερνών κόμμα για το Ενωτικό Δημοψήφισμα

«Η προτεραιότητα για τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δεν είναι η λύση, αλλά η επίρριψη ευθυνών ενόψει προεδρικών εκλογών», υποστηρίζει το ΑΚΕΛ

Φωτιά ξέσπασε στο εσωτερικό μέτωπο με αφορμή τη χθεσινή πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, για μεταφορά της αρμοδιότητας για τον καθορισμό των επετείων, για τις οποίες θα γίνεται αναφορά μέσω εγκυκλίων, από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ ότι συμμορφώθηκε πλήρως με τις απαιτήσεις του κατοχικού ηγέτη και της τουρκικής πλευράς ευρύτερα.

«Προτού περάσει μια μέρα, υπέκυψε στον εκβιασμό του Ακιντζί, που προκλητικά απαίτησε να αλλάξει απόφαση της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, προσθέτοντας πως με την ενέργεια αυτή το κυβερνών κόμμα όχι μόνο συμμορφώνεται με την απαίτηση του κ. Ακιντζί, αλλά, ταυτόχρονα, ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων την προχθεσινή ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. «Δυστυχώς, οι κυβερνώντες συνεχίζουν τη νοοτροπία της ηττοπάθειας και τη στρατηγική των υποχωρήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δικαιολογώντας τη στάση του κόμματός του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε πως από την πρώτη στιγμή η παράταξή του είχε πει ότι θέματα που αφορούν σχολικά μηνύματα και φυλλάδια είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. «Δεν είναι αρμοδιότητα ούτε ενός εκάστου των βουλευτών, ούτε της Ολομέλειας της Βουλής», είπε, προσθέτοντας: «Συνεπείς σε αυτήν την θέση που έχουμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή, δικαιολογώντας την ψήφο στη Βουλή, έχουμε καταθέσει σήμερα μια πρόταση νόμου, η οποία εναρμονίζει την πολιτική μας θέση σε νομοθεσία», σημείωσε.

Ξεσπάθωσε το ΕΛΑΜ

Στην αντεπίθεση πέρασε το ΕΛΑΜ, χαρακτηρίζοντας ως προκλητικές τις προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος, αναφερόμενος στα όσα λέχθηκαν και συμφωνήθηκαν για το Ενωτικό Δημοψήφισμα από τη Βουλή, χαρακτήρισε «ως άστοχες ή αχρείαστες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση».

«Το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950 αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην Ιστορία και αποτελούσε υποχρέωση όλων να υπερψηφίσουν τη συγκεκριμένη πρόταση. Η ολιγόλεπτη αναφορά στα σχολεία δεν είναι ούτε άσκοπη, ούτε αχρείαστη απόφαση, αλλά αποτελεί σεβασμό απέναντι στην ιστορία μας και το παλλαϊκό αίτημα των προγόνων μας, που χρήζει ειδικής αναφοράς», αναφέρει ανακοίνωση, προσθέτοντας πως άσκοπη και αχρείαστη είναι, αντιθέτως, «η εμμονή κάποιων σε ανεφάρμοστα, μη βιώσιμα και μη λειτουργικά σχέδια δήθεν λύσης στο πλαίσιο Ομοσπονδίας».

Προτεραιότητα του Αναστασιάδη Οι εκλογές

Η προτεραιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενδεχομένως να μην είναι η λύση, αλλά οι προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, προβλέποντας ότι στη συνάντηση της Πέμπτης, χωρίς αποκατάσταση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ηγετών, η συζήτηση δεν θα είναι ουσιαστική. Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα», ο κ. Κυπριανού υποστήριξε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και πως επιβάλλεται να λειτουργήσουμε με τη μέγιστη σοβαρότητα για να μην εκμεταλλευτούν τυχόν λάθη μας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, «δεν καταφέραμε να αποφύγουμε λάθη», με τον κ. Κυπριανού να κάνει αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για «πολιτική σχιζοφρένεια». Ακολούθως, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε υπερβολική και απαράδεκτη την αντίδραση της τ/κ πλευράς και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνέχεια, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για επίρριψη ευθυνών, ενόψει των προεδρικών εκλογών.

«Πλέον, η προτεραιότητα -ενδεχομένως και για τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη- δεν είναι η λύση, αλλά η επίρριψη ευθυνών ενόψει προεδρικών εκλογών», είπε, προσθέτοντας ότι πλέον κάποιοι έχουν ως προτεραιότητα τις προεδρικές και το πώς θα καταφέρουν να συσπειρώσουν το κομματικό τους ακροατήριο «και όχι τα συμφέροντα της Κύπρου».

Αν δεν βρεθεί τρόπος αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ των ηγετών, δεν θα γίνει ουσιαστική συζήτηση την Πέμπτη, συμπλήρωσε, ερωτηθείς σχετικά. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετέβη χθες το πρωί στα κατεχόμενα, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με ηγέτες κομμάτων και με πολιτικούς παράγοντες της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Επιβάλλεται σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι επιβάλλεται σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως αντί να επικεντρωνόμαστε στις μεταξύ μας διαφορές, ας επικεντρωθούμε σε αυτά που η Τουρκία σχεδιάζει και ας προσπαθήσουμε, σε πνεύμα συναίνεσης, να σχεδιάσουμε μια πολιτική ικανή να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη στα γραφεία της Συμμαχίας, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η Τουρκία επεδίωκε συνομιλίες με χρονοδιαγράμματα. Επεδίωκε άρον-άρον σύγκληση διάσκεψης, που θα θεωρείτο η τελική φάση ή η κορύφωση της διαδικασίας. Πέτυχε τη σύγκληση διάσκεψης χωρίς όρους και προϋποθέσεις -όπως το ήθελε- αλλά η διάσκεψη ήταν ανοιχτού τέλους σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με αποτέλεσμα ο Τσαβούσογλου, στη Γενεύη, να μην πετύχει την κήρυξη αδιεξόδου», σημείωσε. Αυτό βέβαια, είπε, δεν άλλαξε τους σχεδιασμούς των Τούρκων, οι οποίοι από την επομένη της Διάσκεψης άρχισαν να δηλώνουν ότι δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ αυτή η διαδικασία.

«Προσχήματα και δικαιολογίες»

Προσχήματα και δικαιολογίες, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τα λεγόμενα της τουρκική πλευράς μετά την αποχώρηση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από την προχθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Την ίδια ώρα, ευθύνες επιρρίπτει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καλώντας τον να αντιληφθεί ότι «δεν είναι τις προσωπικές του υποθέσεις που χειρίζεται, αλλά τις τύχες ενός ολόκληρου λαού».

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία στο «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα», ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η τουρκική πλευρά έχει κάθε λόγο να επιβραδύνει τη διαδικασία των συνομιλιών για να αποφύγει την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, στη διεθνή πτυχή του προβλήματος, τις εγγυήσεις και τα τουρκικά στρατεύματα. Αυτό δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα, αλλά από την εποχή της Γενεύης, διαπίστωσε ο κ. Σιζόπουλος, αναφέροντας ότι το περιβάλλον αυτήν τη στιγμή δεν ευνοεί την Τουρκία να διεκδικήσει κάτι περισσότερο όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις 4 ελευθερίες.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει και μια αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με Συρία και Ιράκ. «Ο κ. Ακιντζί είναι ένας από τους πλέον συνεπείς υποστηρικτές της πολιτικής Ερντογάν», είπε στη συνέχεια ο κ. Σιζόπουλος. Κληθείς να σχολιάσει όσους υποστηρίζουν ότι η ε/κ πλευρά έδωσε την αφορμή για να οδηγηθούμε στα σημερινά δεδομένα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε τα πιο πάνω «ανυπόστατα και επιφανειακά», κάνοντας αναφορά σε άτομα τα οποία μιλούσαν για κοινά οράματα με τον κ. Ακιντζί.

Αναμενόμενη η αποχώρηση

Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών σημειώνει πως δεν ξαφνιάστηκε από την αποχώρηση Ακιντζί, αφού, όπως υποστηρίζει, εδώ και εβδομάδες ο κατοχικός ηγέτης έψαχνε διέξοδο για να αποκρύψει το αδιέξοδο που προκάλεσε η αδιάλλακτη στάση του στις συνομιλίες.

«Στη Γενεύη ήταν η Τουρκία που οδήγησε τις συνομιλίες σε ναυάγιο και τώρα ο Ακιντζί πήρε τη σκυτάλη. Ενώ έγιναν υπερβολικά πολλές υποχωρήσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αρκετά θέματα, τώρα που η τουρκοκυπριακή πλευρά κλήθηκε να “υποχωρήσει” στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, γυρνά την πλάτη στις συνομιλίες», αναφέρει ανακοίνωση, προσθέτοντας πως για την προχθεσινή συνάντηση θα πρέπει να καταγγελθεί για μία ακόμη φορά η στάση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Δεν πείθει το «θέατρο»

«Δεν μας πείθει αυτό το θέατρο της δήθεν διακοπής των συνομιλιών, ειδικά με μια τόσο ευτελή δικαιολογία, της διδασκαλίας δηλαδή των Ελληνοπαίδων μιας σημαντικής πτυχής της Ιστορίας του νησιού. Η διδασκαλία της πραγματικής ιστορίας μας όφειλε να γίνεται και για κάθε Κυπριόπουλο. Η Ιστορία διδάσκει και παραδειγματίζει και είναι γελοίος και ανυπόστατος ο ισχυρισμός Ακιντζί ότι με τη διδασκαλία του Ενωτικού Δημοψηφίσματος τίθεται ζήτημα Ένωσης», αναφέρει μέσω ανακοίνωσης το Κίνημα Αλληλεγγύη, εκφράζοντας, παράλληλα, τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του ΔΗΣΥ να καταθέσει τροπολογία για την απόφαση της Βουλής.

«Δυστυχώς, αυτό που ανακοινώσαμε χθες ότι οι Μηδίζοντες είναι χειρότεροι από τους Μήδους και οι Φοινικίζοντες από τους Φοίνικες, αποδεικνύεται περίτρανα από τη σπουδή με την οποία ο Συναγερμός έσπευσε να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις του Ερντογάν του Μεγαλοπρεπούς», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δεύτερη ανακοίνωση το Κίνημα.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/406547/arxisan-ta-metheortia-tou-adieksodou