Δημιουργείται Ακτοφυλακή – Φεύγει η Λιμενική από Αστυνομία

Print Friendly, PDF & Email

Δημιουργείται Ακτοφυλακή – Φεύγει η Λιμενική από Αστυνομία

του Μιχάλη Χατζηβασίλη

13 Οκτ 2016

 Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για αυτονόμηση της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και μετονομασία της σε Ακτοφυλακή Κύπρου, ώστε να λειτουργεί ανεξάρτητα από την Αστυνομία για προστασία των ακτών και διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Πρόσφατα ετοιμάστηκε μελέτη εμπειρογνωμόνων για την αυτονόμηση η οποία παραδόθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης για λήψη τελικών αποφάσεων. Στην Ακτοφυλακή που θα λειτουργεί κατά το πρότυπο της αντίστοιχης στην Ελλάδα, θα υπαχθούν, εκτός από τη Λιμενική, η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, μια υπηρεσία του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας γνωστή ως VTMS (σύστημα εκπομπής σήματος σκαφών) και ίσως τα σκάφη του Τμήματος Αλιείας.
 
Αλλαγές θα γίνουν στη δομή της Ακτοφυλακής, αφού οι λειτουργοί της θα φέρουν τίτλους του Ναυτικού, ενώ ο υπεύθυνός της θα ονομάζεται Διοικητής Ακτοφυλακής και θα φέρει τον βαθμό του συνταγματάρχη. Θα υπάγεται απ’ ευθείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θ’ ασχολείται με θέματα αστυνόμευσης των ακτών και διάσωσης προσώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Η νέα Ακτοφυλακή θα διατηρήσει τους ίδιους παράκτιους σταθμούς που έχει σήμερα η Λιμενική, ενώ γίνονται σχεδιασμοί για την απόκτηση άλλων πέντε σκαφών Β’ κατηγορίας. Παράλληλα, η αμερικανική Κυβέρνηση θα προβεί στην παραχώρηση ενός μεγάλου σκάφους για έρευνα και διάσωση.
 
Τα πέντε σκάφη θα αγοραστούν έναντι ποσού 15-16 εκατ. ευρώ. Και στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια προκήρυξης προσφορών, αλλά η διαδικασία ακυρώθηκε επειδή κανένας προσφοροδότης δεν πληρούσε τις προδιαγραφές. Τώρα θα προκηρυχθούν νέες προσφορές, αφού τα σκάφη θεωρούνται απαραίτητα για επιτήρηση των ακτών αλλά και της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότησή τους θα γίνει κατά ένα μεγάλο μέρος από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/335700/dimiourgeitai-aktofylaki-feygei-i-limeniki-apo-astynomia
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.