Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό, στο Τρίτο Πρόγραμμα ΡΙΚ

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

06/03/2017 11:47

Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων στα οποία υπάρχουν διαφωνίες που δεν μπορούν να συγκεραστούν χωρίς διάλογο μεταξύ των πλευρών, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια σημερινών δηλώσεων του στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις ιδέες που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σημείωσε πως οι αντιδράσεις των κρατών μελών ως προς την απαίτηση της Τουρκίας για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους, συνοψίζονται πως το θέμα αφορά και τα 28 κράτη μέλη κι όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνέχιση της διαδικασίας είναι ξεκάθαρη και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν όπως έχουν σχεδιαστεί, χωρίς και δεν υπάρχει καμιά απολύτως αλλαγή, τόνισε.

Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων ακολουθεί: 

Ερώτηση: Τι γίνεται τώρα που αναχωρεί ο κ. Άιντε;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω ακριβώς την ημερομηνία αναχώρησής του, ξέρω όμως ότι αυτήν την εβδομάδα δεν θα βρίσκεται στην Κύπρο. Δεν γνωρίζω τί επιδιώκει να πράξει ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αν και έχω διαβάσει τη συνέντευξή του. Ευελπιστούμε πως όσα λέει θα επαληθευτούν και θα υπάρξει επιστροφή της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, για να επαναρχίσει ο διάλογος. Η ξεκάθαρη θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που απαιτεί σοβαρότητα και προσήλωση στους στόχους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όποιες διαφορές ή διαφωνίες υπάρχουν και [η όποια] προοπτική ώστε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, μπορούν να συζητηθούν μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ευελπιστούμε να διευθετηθούν τα πράγματα το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να διερευνηθούν αυτές οι προοπτικές. Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάτι διαφορετικό. Επαναλαμβάνω όμως ότι έχουμε την αισιοδοξία οι δηλώσεις του κ. Άιντε να επαληθευτούν. Ίσως άκουσε κάτι από την πλευρά του κ. Ακιντζί που να αιτιολογεί αυτή την αισιοδοξία. Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας όμως είναι ξεκάθαρη και είναι έτοιμος για συνέχιση του διαλόγου αμέσως, έτσι ώστε να διερευνηθούν οι όποιες προοπτικές υπάρχουν για να συνεχίσει αυτή η διαδικασία.

Ερώτηση: Λέγεται ότι η μοίρα της διαδικασίας θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες. Συμφωνείτε με αυτές τις δηλώσεις;

Απάντηση: Τέτοιες δηλώσεις έχουμε ακούσει τους τελευταίους 23 μήνες που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία. Είμαστε σε μια υποσχόμενη διαδικασία και απαιτείται από όλους σοβαρότητα και προσήλωση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δηλώσεις και ενέργειες που δεν σχετίζονται με το τι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν μπορούν να κρίνουν τη διαδικασία. Μόνο μέσα από τις συζητήσεις και συνομιλίες μπορούμε να δούμε εάν [διά] της διαδικασίας αυτής – η οποία έφερε αποτελέσματα– μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια. Χωρίς διάλογο δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

Ερώτηση: Γιατί όλο αυτόν τον καιρό δεν υλοποιήθηκαν οι διάφορες ιδέες;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τις διάφορες ιδέες στο τραπέζι των συνομιλιών. Για παράδειγμα, εδώ και καιρό συζητήθηκε η δημιουργία ενός τριπτύχου στο οποίο να καταγράφονται οι συγκλίσεις και τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία –όχι ουσιαστική όμως– ανάμεσα στις δύο πλευρές και θέματα στα οποία υπάρχει ουσιαστική διαφωνία. Από δικής μας πλευράς όμως μπορώ να αναφέρω δημόσια ότι έχει γίνει αυτή η προεργασία σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια. Γι’ αυτή την προεργασία έχει ενημερωθεί και η τουρκοκυπριακή πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη. Από τη δική μας λοιπόν πλευρά όχι μόνο εκφράσαμε την επιθυμία να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά προχωρήσαμε και στο επόμενο βήμα με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτά έχουν καταγραφεί, και ενημερώθηκε τόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και τα Ηνωμένα Έθνη. Πρέπει λοιπόν να συζητούμε επί συγκεκριμένων θεμάτων στα οποία υπάρχει διαφωνία. Μέσα από αυτά τα θέματα φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει ένας αριθμός 10–15 θεμάτων όπου υπάρχουν διαφωνίες ουσιαστικής σημασίας. Για να μπορούμε, λοιπόν, να διερευνήσουμε την πιθανότητα να ξεπεραστούν αυτές οι ουσιαστικές διαφωνίες, θα πρέπει να συζητήσουμε. Δεν μπορεί να συζητηθεί ουσιαστική εξέλιξη αν δεν συζητηθούν αυτά τα θέματα. Επιμένουμε ότι μόνο στο τραπέζι των συνομιλιών θα διερευνηθούν αυτές οι προοπτικές. Επομένως, δηλώσεις ή ενέργειες που γίνονται και δεν έχουν σχέση με τον διάλογο δεν βοηθούν στο να εξεταστεί η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Ερώτηση: Δεδομένων των εξελίξεων στην Τουρκία, συμφωνείτε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό τις ερχόμενες εβδομάδες;

Απάντηση: Όντως, αυτή είναι η εκτίμηση: καθημερινά γίνονται γεγονότα και εξελίξεις. Για παράδειγμα, είδαμε και τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς σχετικά με το επερχόμενο δημοψήφισμα και Τούρκους που ζουν σε χώρες μέλη της Ε.Ε. και είναι ξεκάθαρο ότι όλοι στην Τουρκία ασχολούνται τώρα με το δημοψήφισμα, που είναι καθοριστικής σημασίας για τον κ. Ερτογάν, καθώς και για την ίδια τη χώρα. Από εκεί και πέρα, αν ήταν εφικτό να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επαναρχίσει ο διάλογος, θα μπορούσε να προσφέρει θετικά στη διαδικασία.

Ερώτηση: Δεδομένων των αντιδράσεων από κράτη μέλη της Ε.Ε. για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες για Τούρκους υπηκόους, θα αναμένουμε απάντηση από την Κομισιόν;

Απάντηση: Είμαστε σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Μετά από τις ενημερώσεις που έγιναν από τη δική μας πλευρά, υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις που συνοψίζονται στο ότι έχουν την ίδια προσέγγιση με αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βρίσκονται δηλαδή, στο πλαίσιο ότι είμαστε κράτος μέλος Ε.Ε. και οι απαιτήσεις της Τουρκίας αφορούν στα 28 κράτη μέλη και όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει αυτή η ταύτιση στην προσέγγιση του τουρκικού αιτήματος.

Ερώτηση: Όσον αφορά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, έχουμε κάποια αλλαγή;

Απάντηση: Όλα προχωρούν όπως έχουν σχεδιαστεί και δεν υπάρχει καμιά απολύτως αλλαγή στους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα πρέπει να αναμένονται και σχετικές ανακοινώσεις για την υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών εντός της επόμενης εβδομάδας. Αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις όπως κάνουμε πάντοτε και με την ανάλογη σοβαρότητα που απαιτείται να προσεγγίζονται τα συγκεκριμένα θέματα. Θα γίνουν, λοιπόν, ανακοινώσεις που αποδεικνύουν την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/C7832EEC13E88D67C22580DB0035C761?OpenDocument&L=G