Επανέναρξη διαπραγματεύσεων ζητούν ΑΚΕΛ και Πρωτοβουλία «Ενωμένη Κύπρος»

Print Friendly, PDF & Email

6 Μαρίου 2017

ΚΥΠΕ

«Οι δύο ηγέτες να επιχειρήσουν εκτόνωση της κατάστασης»

Λευκωσία: Δεν πρέπει οι δύο ηγέτες να συνεχίσουν τις προσπάθειες αλληλοεπίρριψης ευθυνών, ούτε ο ένας να προσπαθεί να κερδίσει πόντους έναντι του άλλου για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά να επιχειρήσουν και οι δύο την εκτόνωση της κατάστασης και την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης “Ενωμένη Κύπρος”. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι αν επιτευχθεί η επανέναρξη των συνομιλιών, τότε οι δύο ηγέτες πρέπει να συζητήσουν για το πώς μπορεί να είναι παραγωγική η διαπραγμάτευση για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, κατέθεσε τις απόψεις του και στους δύο ηγέτες και η ευχή του – είπε – είναι “να κατανοήσουν τις ευθύνες τους έναντι του τόπου και του λαού μας, να κατανοήσουν πόσο τεράστιας σημασίας είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων”. Το θέμα δεν είναι αν θα κερδίσει πόντους ο ένας ή ο άλλος, πρόσθεσε, “το θέμα είναι να μην βγει χαμένη η Κύπρος και ο κυπριακός λαός στο σύνολό του”. 

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση και εξέφρασε τη λύπη του γιατί κάποιοι μπαίνουν σε μικροκομματικά παιχνίδια, τα οποία δεν έχουν θέση όταν συζητάς ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον και την προοπτική της χώρας μας. “Η πατριωτική στάση είναι να αγωνίζεσαι μέχρι τέλους να διαμορφώσεις δεδομένα και ένα τέτοιο πλαίσιο που θα επιτρέψει να εξυπηρετηθούν τα εθνικά συμφέροντα, τα συμφέροντα της χώρας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του, και των Ε/κ και των Τ/κ και των Μαρωνιτών και των Αρμένιων και των Λατίνων”. 

Αυτή, είπε, είναι πατριωτική στάση και όχι να εξαντλείσαι σε πατριωτικές κορώνες, οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν τον τόπο σε μεγάλες περιπέτειες και ενδεχομένως σε καταστροφικές συνέπειες. 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε ουσιαστική τη συνάντηση με τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία, λέγοντας ότι αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο με στόχο να συμβάλλουν στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Και αν οι διαπραγματεύσεις επαναρχίσουν, πρόσθεσε, να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος, ο οποίος θα έχει προοπτικές επιτυχίας. 

Μιλώντας εκ μέρους της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας, ο Σενέρ Ελτζίλ είπε ότι με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ συμφωνούν 100% όσον αφορά τις προσπάθειες για την επανέναρξη του διαλόγου. Υπάρχει μια στασιμότητα στη διαδικασία, ανέφερε, και “ως Κύπριοι πρέπει να πιέσουμε για να ενθαρρύνουμε τους δύο ηγέτες να παρακαθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουμε τα σημεία όπου παρουσιάζονται προβλήματα”. 

Οι δύο ηγέτες διαπραγματεύονταν για 22 μήνες και έφτασαν σε ένα καλό σημείο ώστε να στείλουν θετικά μηνύματα και στις δύο κοινότητες, είπε ο κ. Ελτζίλ, προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως η γνωστή απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα έχει δηλητηριάσει τη διαδικασία. Τα τελευταία γεγονότα, συνέχισε, δίνουν την ευκαιρία στους δύο ηγέτες να δουν και τα ζητήματα εκπαίδευσης που δηλητηριάζουν την όλη διαδικασία από την δεκαετία του `50. 

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία, ανέφερε ο κ. Ελτζίλ, στηρίζει τις προσπάθειες του ΑΚΕΛ και του κ. Κυπριανού ο οποίος έδειξε ηγετική ικανότητα. Θα συνεχίσουν, είπε, τις επαφές και με τα άλλα κόμματα της Κύπρου για να τους ενθαρρύνουν να ηγηθούν του λαού και να υποστηρίξουν την διαπραγματευτική διαδικασία για να φτάσουμε σε μια βιώσιμη λύση.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ