Βήματα Eμβάθυνσης της Αμυντικής Συνεργασίας αποφάσισαν οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

06/03/2017 15:43

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Άμυνας. Του Συμβουλίου προήδρευσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κα Federica Mogherini. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Οι εργασίες της συνόδου ξεκίνησαν με πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Άμυνας, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε η στρατηγική για το μέλλον της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Οι Υπουργοί Άμυνας ενημερώθηκαν, επίσης, επί των αποστολών και των επιχειρήσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ.

Ο κ. Φωκαΐδης, σε παρέμβασή του, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Συντονιστικού Κέντρου «ΖΗΝΩΝ», στην Λάρνακα, ένα έργο που ολοκληρώθηκε με εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, σημειώνοντας ότι κύρια αποστολή του Κέντρου είναι να παρέχει τη δυνατότητα για αποτελεσματική εκτέλεση και διαχείριση επιχειρήσεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα, συμβάλλοντας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς προσπάθειες για αντιμετώπιση των αυξανόμενων κοινών απειλών και ελέγχου της μεταναστευτικής ροής, ενισχύοντας την αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Κέντρο θα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης από οποιοδήποτε εταίρο αλλά και από την ΕΕ, στο πλαίσιο της προώθησης των στόχων της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση σε σύνθεση Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Άμυνας όπου συζητήθηκαν τα κύρια θέματα Ασφάλειας και Άμυνας που απασχολούν την ΕΕ, σε συνέχεια των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2016.

Τα κύρια θέματα συζήτησης αφορούσαν στην υλοποίηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και την ανάπτυξη μόνιμων και αυτόνομων στρατιωτικών υποδομών για τη διοίκηση και τον έλεγχο των μη στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Φωκαΐδης καλωσόρισε τα βήματα που γίνονται προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση των νέων απειλών προϋποθέτει την ενίσχυση των κοινών δομών άμυνας. Χαιρετίζοντας την προώθηση υλοποίησης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), σημείωσε ότι τα κριτήρια εισδοχής θα πρέπει να είναι ποιοτικά και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτρέπουν τη συμμετοχή οποιουδήποτε κράτους το επιθυμεί. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, θα πρέπει η PESCO να υπηρετεί τους στόχους της κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και να συντείνει στην περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και στην προοπτική της κοινής άμυνας για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.

Με το πέρας των εργασιών, υιοθετήθηκε κείμενο Συμπερασμάτων, το οποίο θα προωθηθεί για να τύχει περεταίρω συζήτησης και τελικής έγκρισης στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα ακολουθήσει στις 9 και 10 Μαρτίου 2017.

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/18EFB52342DF62D7C22580DB004B5F61?OpenDocument&L=G

1 σχόλιο

  1. Ονήσιλος (Δημοσίευση συγγραφέα)

    Η αντιμετώπιση των νέων απειλών ΔΕΝ αποτελεί τον ύψιστο κίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία. Κορυφαία απειλή κατά της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμένει η Τουρκική για την οποία ο αξιότιμος υπουργός, έπαψε εδώ και καιρό να μνημονεύει και κατά συνέπεια να προετοιμάζει την άμυνα της χώρας.

    Ευρωπαϊκές χώρες, επαναφέρουν την στρατιωτική θητεία, αυξάνουν τα εξοπλιστικά τους προγράμματα κ.λ.π, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απειλές που στρέφονται πρωτίστως κατά της εθνικής τους κυριαρχίας.

    Αν΄αυτού η Κυπριακή Δημοκρατία, συρρίκνωσε τις αμυντικές της δυνατότητες, περιόρισε τα εξοπλιστικά προγράμματα, μείωσε επικίνδυνα το ανθρώπινο δυναμικό με την μείωση της στρατιωτικής θητείας και οδεύει ολοταχώς στη μείωση και της ραχοκοκαλιάς της δύναμης, την εφεδρεία, με μείωση των παρουσιάσεων. Φαίνεται, ότι η μείωση της στρατιωτικής θητείας, δεν απέφερε και τα αναμενόμενα εκλογικά αποτελέσματα στις πρόσφατες εκλογές και πρέπει να αναπληρώσουν από την μεγάλη δεξαμενή της εφεδρείας. Διερωτόμαστε, ποιος από τους ευρωπαίους εταίρους μας θα μας πάρει σοβαρά…

Τα σχόλια είναι κλειστά. Δεν μπορείτε να αφήσετε άλλα σχόλια.