17 Μάρτιος 2017
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ
Ανησυχεί για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο πριν από τον Απρίλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η ε/κ πλευρά έχει προβεί σε πολλές γενναιόδωρες κινήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να υπάρξει ανάλογη διάθεση από την τουρκική πλευρά, δήλωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης
Τους φόβους του για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο μέχρι το τουρκικό δημοψήφισμα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο CNN Greece, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα. «Με φοβίζει η περίοδος από τώρα έως το τουρκικό δημοψήφισμα και η προσπάθεια να συσπειρωθεί ή να δημιουργηθεί ένα κλίμα φανατισμού μέσα στην τουρκική κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως η διακοπή των ενδοκοινοτικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού έγινε για να εξυπηρετηθούν οι βλέψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει του συνταγματικού δημοψηφίσματος τον Απρίλη.
Ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει συναφώς, ότι θέλει να πιστεύει πως ο συνομιλητής του, Μουσταφά Ακιντζί, «επεδίωκε ειλικρινώς τη λύση». Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις επιπτώσεις που θα έχουν στη μετέπειτα πορεία του Κυπριακού εξέφρασε, όμως, και ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο κύριος Μαυρογιάννης ανέφερε ότι σε αντίθεση με την Τουρκία, η ε/κ πλευρά έχει προβεί σε πολλές γενναιόδωρες κινήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι που δεν έγινε, όπως είπε, σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η επιστροφή του κ. Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις, αλλά το κατά πόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πάμε παραπέρα. «Η αναγκαία εμπιστοσύνη και η πίστη στη διαδικασία έχουν πληγεί με τα όσα μεσολάβησαν. Το μήνυμα που δίνουμε», ανέφερε, «είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να χτίσουμε τις προϋποθέσεις για να επιλύσουμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και να προχωρήσουμε παρακάτω και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, καθώς ο χρόνος περνά».
Προσχηματική αποχώρηση Ακιντζί
Ο Ε/κ διαπραγματευτής έκανε λόγο για προσχηματική αποχώρηση του κατοχικού ηγέτη από τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν φτάσει, όπως επεσήμανε, σ’ ένα κρίσιμο σημείο, στην «ώρα της αλήθειας», καθώς υπήρχαν σημαντικές διαφορές, οι οποίες έπρεπε να γεφυρωθούν. «Δυστυχώς στην πράξη, είδαμε -κυρίως από πλευράς Τουρκίας- ότι δεν υπήρχε η διάθεση να προχωρήσουν παρακάτω.
Αντίθετα, βρεθήκαμε μπροστά σε προϋποθέσεις και εκβιαστικά διλήμματα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Έθιξε, επίσης, τις υπερβολικές τουρκικές αξιώσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, την απαίτηση για διατήρηση μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων και την αξίωση για τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες.
Η τουρκική υπαναχώρηση
Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε υπαναχώρηση από τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία έθετε εν αμφιβόλω τη λειτουργικότητα και τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων του κράτους. Ο κύριος Μαυρογιάννης ξεκαθάρισε πως είναι άλλο πράγμα η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ σε σημαντικά ζητήματα και άλλο η χωριστική λογική. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε σε μια διαρκώς μεγεθυνόμενη προσπάθεια ερμηνείας της ισότητας, στην οποία, όπως δήλωσε, χάνονταν σημαντικά στοιχεία της λειτουργικότητας του ενοποιημένου κράτους.
Έλλειψη αντίληψης από Ε.Ε
Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι στους κόλπους της Ε.Ε ακούστηκαν φωνές υποστήριξης του τουρκικού αιτήματος για υιοθέτηση των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο, όχι, όμως, σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, τις οποίες απέδωσε σε έλλειψη αντίληψης του διακυβεύματος.
«Μας πανικοβάλλει το ενδεχόμενο να βρεθεί η Κύπρος εκτός της εσωτερικής κοινής ευρωπαϊκής αγοράς και δεν προτίθεται να χάσει το σημαντικότερο πράγμα που έχουμε πετύχει, μέσα από τεράστιους αγώνες και θυσίες, που είναι η απρόσκοπτη και ισότιμη συμμετοχή μας στην ΕΕ», δήλωσε, προσθέτοντας πως αυτήν την ώρα γίνεται μία επισταμένη προσπάθεια για επάνοδο στη διαπραγμάτευση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε, είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συνεχίσει τη διαδικασία από εκεί που έμεινε, όταν αποχώρησε από το τραπέζι ο Τ/κ ηγέτης.
Ξεκαθαρίζουν για τις 4 βασικές ελευθερίες
«Μόνο με την πλήρη εναρμόνιση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την εφαρμογή των υποχρεώσεών της έναντι στα κράτη μέλη και την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε θα μπορέσουν οι Τούρκοι υπήκοοι να απολαύσουν τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες», ανέφερε χθες σε γραπτή του ανακοίνωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ως απάντηση σε δημόσιες δηλώσεις που γίνονται και συνδέουν το όλο ζήτημα με τη λύση του Κυπριακού.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο για την εν λόγω τουρκική αξίωση και δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι υπήκοοι απολαμβάνουν ήδη τις τέσσερεις ελευθερίες. Επιπλέον, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας αποδίδει ελάχιστα και πολύ συγκεκριμένα δικαιώματα στην Τουρκία και σε Τούρκους υπηκόους, όπως η διακίνηση μεταποιημένων βιομηχανικών προϊόντων και περιορισμένα δικαιώματα σε Τούρκους εργαζομένους που νόμιμα εργάζονται σε Κράτη Μέλη στη βάση εθνικής νομοθεσίας.
Ως προς τη διακίνηση υπηρεσιών και κεφαλαίου για την Τουρκία ισχύουν οι σχετικές διατάξεις των Συνθηκών της ΕΕ που ισχύουν για όλες τις άλλες τρίτες χώρες. Οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες της ΕΕ», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από το καθεστώς Κράτους Μέλους, την έννοια της ιθαγένειας της Ένωσης και τη συνταγματική δομή της ΕΕ, όπως προβλέπεται από τις Συνθήκες της ΕΕ.
Αποδίδονται σε υπηκόους Κρατών Μελών που έχουν ήδη εναρμονισθεί, πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, και έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες συμπαρασύρουν και άλλα δικαιώματα και δημιουργούν παράγωγα δικαιώματα, τα οποία επηρεάζουν όλα τα Κράτη Μέλη».
Τηλεδιάσκεψη Έιντε-Γκουτέρες
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αναμένεται να ενημερώσουν μέσω τηλεδιάσκεψης τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και την Εκτελεστική Επιτροπή του διεθνούς Οργανισμού, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις εξελίξεις στην ειρηνευτική αποστολή.
Ο κύριος Έιντε δήλωσε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει τώρα και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε, καθώς και ποιος θα είναι ο ρόλος του ΟΗΕ. Την επόμενη εβδομάδα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ώστε να διατηρηθεί και το μομέντουμ της ευρωπαϊκής υποστήριξης στη διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το βράδυ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κύριος Έιντε ανέφερε ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο, πριν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Το Κυπριακό συζήτησαν Κασουλίδης-Ντάνκαν
Στο Κυπριακό επικεντρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις σερ Άλαν Ντάνκαν στο Foreign Office, χθες το απόγευμα.
Ο κ. Κασουλίδης έθεσε στον Βρετανό αξιωματούχο τρία ζητήματα: την κατά την ελληνοκυπριακή πλευρά αναίτια διακοπή των συναντήσεων των δύο ηγετών στην Κύπρο, τη σπουδαιότητα που έχει για τους Ελληνοκυπρίους μια αποδεκτή συμφωνία στο θέμα της ασφάλειας και τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερεις ελευθερίες.
Σε ό,τι αφορά την αναβολή της σειράς των συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Ευρώπης, καταλόγισε «ελαφρότητα» στην τουρκοκυπριακή πλευρά για την απόφασή της να απέχει και πρόσθεσε: «Περιέγραψα στον σερ Άλαν ότι η προσωρινή διακοπή των συναντήσεων των δύο ηγετών είναι τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό και σημείωσα ότι οι λόγοι για τους οποίους ανεστάλησαν προσωρινά δεν μπορούν να είναι λόγοι που δεν επιτρέπουν να επαναρχίσουν οι συναντήσεις».
Βρετανικές διπλωματικές πηγές επισήμαιναν επ’ αυτού ότι η δυναμική που είχε αναπτυχθεί δεν πρέπει να χαθεί. Όπως επανέλαβε ο σερ Ντάνκαν στον Υπουργό Εξωτερικών, η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία λύσης.
ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/414310/fovoi-prin-apo-to-tourkiko-dimopsifisma#sthash.66EarJcq.dpuf