Χαιρετίσματα Ερντογάν από τον… Ακάμα!

Print Friendly, PDF & Email

Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ/ΘΕΣΗ

14 Οκτ 2016

Σαφέστατο μήνυμα έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Πρωθυπουργό του Ιράκ, ο οποίος «τόλμησε» να ζητήσει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων που εισέβαλαν στη χώρα του. «Να μάθει τα όριά του. Δεν μπορεί η Τουρκία να επέμβει εναντίον κινδύνων δίπλα της; Αυτό δεν θα το δεχθούμε ποτέ. Δεν χρειαζόμαστε άδεια, γι’ αυτό και δεν σκοπεύουμε να τη ζητήσουμε», είπε.

Κάθε μήνυμα που στέλλει ο Ερντογάν ανταποκρίνεται στις νεο-οθωμανικές νοοτροπίες και τα νεοσουλτανικά επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και του ηγέτη της. Και πρέπει να αναλύονται και να ερμηνεύονται από εκείνους οι οποίοι διαχειρίζονται το εθνικό θέμα. Επειδή έχουν την αντανάκλασή τους και στο Κυπριακό και αποκαλύπτουν και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία αισθάνεται και συμπεριφέρεται ως μεγάλη δύναμη. Εισβάλλει στη Συρία και στο Ιράκ, θεωρεί δική της περιοχή το Αιγαίο, δεσμεύει ως να αποτελεί μέρος της επικράτειάς της το Καστελόριζο και, τώρα, έχει επεκτείνει τα σύνορά της μέχρι τον Ακάμα.

Με επίσημο έγγραφό του το οποίο κατέθεσε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον διεθνή Οργανισμό ισχυρίζεται ότι «η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως, στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32ο16΄18″ Ε». Το γεωγραφικό μήκος προσδιορίζει την περιοχή δυτικά του Ακάμα, την οποία θεωρεί τουρκική θάλασσα.

Όταν, κατά τρόπον τόσο επίσημο και τόσο ακραίο, η Τουρκία φθάνει μέχρι τη διεκδίκηση του Ακάμα, είναι ολοφάνερο το σχέδιό της για κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου, στη βάση των σχιζοφρενικών διεκδικήσεών της. Συνεπώς, αποτελεί μέγα μύθο και μεγάλη ψευδαίσθηση να λέγεται ότι, με τη λύση που συζητείται, η Τουρκία δεν θα έχει ούτε λόγο, ούτε ανάμειξη στα της Κύπρου.

Μακάρι τα πράγματα να ήταν έτσι αλλά, από τη στιγμή που η Τουρκία πάτησε το πόδι της στην Κύπρο και από τη στιγμή που η αφροσύνη των ηγετών μας της πρόσφερε τη διζωνική λύση και σήμερα διαπραγματεύεται λύση στη βάση αυτού του κυπριακού αυτοχειριασμού, η Τουρκία αποκτά και λόγο και πράξη εδώ.

Ας προσεχθεί τι έχει πει ο Ερντογάν: Η Τουρκία θα επεμβαίνει οπουδήποτε, κάθε φορά που αισθάνεται ότι δημιουργούνται κίνδυνοι για την ασφάλειά της. Και δεν χρειάζεται άδεια για να επεμβαίνει, ούτε θα ζητήσει ποτέ άδεια από οποιονδήποτε για να το πράξει.

Αντελήφθησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού τι θα συμβεί είτε σε περίπτωση λύσης είτε σε περίπτωση μη λύσης; Ότι η Τουρκία, είτε με εγγυήσεις είτε χωρίς εγγυήσεις, με μόνη την ύπαρξη του ψευδοκράτους ή τη μετεξέλιξή του σε τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, με του ψύλλου πήδημα θα μπορεί να επεμβαίνει, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλειά της.

Θα υπάρχει εδώ ένα υπόλειμμα Τουρκοκυπρίων, την προστασία των οποίων θα επικαλείται συνεχώς και, όποια στιγμή θεωρήσει ότι η Κύπρος αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλειά της, η Τουρκία θα παρεμβαίνει χωρίς να ζητά την άδεια των ηγετών μας.

Οι εγγυήσεις του 1960 είναι άχρηστες για την Τουρκία. Εξετέλεσαν τον σκοπό τους και διευκόλυναν την απόβαση και την κατάκτηση της μισής Κύπρου. Τώρα η Τουρκία έχει τη διζωνική, έχει τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, θα έχει, με τη λύση, νομιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής, έχει σχεδόν ολοκληρώσει την προσάρτηση των κατεχομένων, υπό τη συγκάλυψη των διακοινοτικών συνομιλιών, συνεπώς δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, παρά να ολοκληρώσει την κατάκτηση της Κύπρου και να φθάσει μέχρι τον Ακάμα…

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/370790/xairetismata-erntogan-apo-ton-akama

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.