Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

25/03/2017 15:52

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, μετά τη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, σήμερα στη Λευκωσία, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς εάν δρομολογείται επανέναρξη των συνομιλιών, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «νομίζω ότι πρώτα θα γίνουν επαφές από τον κ. Eide με τους δύο ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη θα αναγγείλουν οποιαδήποτε είναι η απόφαση των δύο ηγετών, επί του σημείου αυτού, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τίποτε το βέβαιο.»

Σε ερώτηση εάν είναι εφικτό να αρχίσουν οι συνομιλίες πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία ή αν παραπέμπονται για μετά, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Όχι, πιθανόν να είναι και πριν αν το πρόγραμμα το επιτρέπει, το να γίνουν μια ή δύο συναντήσεις πριν, αυτό δεν σημαίνει τίποτα γιατί οι ουσιαστικές αποφάσεις, αν θα υπάρξουν, θα είναι μετά το δημοψήφισμα».

Κληθείς να εκτιμήσει εάν μετά το δημοψήφισμα μπορεί να αλλάξει η στάση της Τουρκίας, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «η δική μου εκτίμηση είναι, πρώτον, ότι δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας. Αν είναι αυτά που ακούμε ή αν θα ακούσουμε άλλα. Δεύτερον, ναι, εγώ πιστεύω ότι αναλόγως του αποτελέσματος θα είναι πολύ πιθανόν ότι η στάση της Τουρκίας θα είναι διαφορετική. Τότε ίσως να γίνει η στάση της πιο συγκαταβατική στο θέμα της ασφάλειας. Αν δεν περάσει τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα».

Σε ερώτηση για τις δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και αν η Κυπριακή Κυβέρνηση θα μπορούσε να καθυστερήσει οποιεσδήποτε ενέργειες, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε: «Είδατε χθες την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Εμμένουμε σ’ αυτή την θέση. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο μια χώρα, η οποία διακηρύσσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι επιθυμεί τη λύση και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί για λύση, να καταφεύγει σε απειλές και μάλιστα να σχεδιάζει, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, εξορμήσεις ερευνητικές στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτή η στάση είναι εντελώς απαράδεκτη. Μην στραφεί αύριο η Τουρκία να πει και να αναζητεί φτηνές δικαιολογίες του τύπου περί της υπόθεσης του δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου, όταν η ίδια υποδαυλίζει και υποσκάπτει το ειρηνικό κλίμα μέσα στο οποίο μπορεί να διεξαχθεί ένας διάλογος».

Ερωτηθείς εάν τον ανησυχεί η ένταση της διαλεκτικής της Τουρκίας όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα στην Τουρκία, δεδομένων των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μακάρι αυτές οι ενέργειες να είναι προ του δημοψηφίσματος. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι μόνο προ του δημοψηφίσματος. Τώρα, πόσο μας ανησυχεί, κάθε τι που θα προκαλέσει ένταση, μας ανησυχεί, αλλά από την άλλη μεριά, επειδή μας ανησυχεί, ένα πράγμα δεν μπορούμε να κάνουμε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους σχεδιασμούς όσον αφορά τα ενεργειακά».

Ερωτηθείς για την ατζέντα της συνάντησής του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και κατά πόσο θα τους δοθεί η ευκαιρία προετοιμασίας συνέχισης της διεθνούς διάσκεψης (για το Κυπριακό), ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «τη Δευτέρα έχουμε ένα μεγάλο κατάλογο θεμάτων που θα συζητήσουμε. Αλληλοενημέρωση επί των επαφών εκατέρωθεν που είχαμε πρόσφατα, ανταλλαγή απόψεων για το τι πρόκειται να γίνει τις προσεχείς εβδομάδες όσον αφορά τις συνομιλίες. Για να μιλούμε για διάσκεψη είναι πολύ νωρίς, θα έχουμε όμως να μιλήσουμε και για θέματα που αφορούν τις κοινές πολιτικές Ελλάδας και Κύπρου ή τις εκτιμήσεις Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα όπως την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, τις απειλές της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και μια σειρά από άλλα θέματα».

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/28F9B83AA58AEFFFC22580EE004C2D89?OpenDocument&L=G