Ο Αρχιεπίσκοπος και οι Αγωνιστές της ΕΟΚΑ

Print Friendly, PDF & Email

26 Μάρτιος 2017

Σημερινή

Όταν η πατρίδα κινδυνεύει από εξωτερικούς εχθρούς και εσωτερικούς Κουίσλινγκ, κανείς δεν δικαιούται να σιωπά. Κανείς δεν νομιμοποιείται να προσπερνά ή να αδιαφορεί. Όταν η πατρίδα απειλείται ευθέως με τουρκοποίηση και ισλαμοποίηση από τον αδίστακτο σουλτάνο και εξευτελίζεται από τον εγκάθετό του, κανείς δεν έχει καμία δικαιολογία να μην αντιδρά. Και όταν ο κυπριακός Ελληνισμός, που έγινε λίπασμα ελευθερίας και άφησε πλειστάκις τα κόκκαλά του στα βουνά, στα λαγκάδια και στα ικριώματα για να ζει ελεύθερος, απειλείται με εθνικό και βιολογικό αφανισμό, ΚΑΝΕΙΣ δεν δικαιούται να καταφεύγει στον πολιτικό ή στον βολικό σκασμό.

Γράφουμε αυτά με αφορμή τους φοβερούς, πλέον, κινδύνους που επικρέμανται πάνω από την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Ελληνισμό και τον τόπο. Με μιαν έγνοια: Να μη μας καταραστούν οι αγέννητοι και οι επόμενες γενιές ότι φανήκαμε ανάξιοι της ελευθερίας, της τιμής, της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας των Ελλήνων και των ηρώων μας. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Έλληνες της Κύπρου υφίστανται ελεεινή διμέτωπη επίθεση. Πρώτα από τον πράκτορα της τουρκικής κατοχής Ακιντζί, και πεφιλημένο των Αναστασιάδη, Αβέρωφ και Άντρου. Με αφορμή μια πρόταση της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, ο εγκάθετος, κατ’ εντολήν της κατοχικής δύναμης, εξεμάνη. Απαιτούσε ακύρωσή της και υποταγή μας στις θρασείς αξιώσεις του.

Και ιδού, δύο κόμματα, ο πάλαι ποτέ εθνικόφρων και νυν δουλόφρων ΔΗΣΥ και το ανθελληνικό ΑΚΕΛ, γονάτισαν ως γελοία και εξευτελισμένα γιουσουφάκια ενώπιον του υποτελούς. Έρποντας και λείχοντας, τον εκλιπαρούσαν να επιστρέψει στις συνομιλίες. Τελικά, ο ηγέτης τού άλλοτε υπερήφανου και νυν εξευτελισμένου ΔΗΣΥ μετέβη ως θλιβερός ικέτης και ταπεινωμένος δούλος στα κατεχόμενα και εκλιπάρησε τον εγκάθετο να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Το ίδιο έπραξε και ο ΓΓ του εξίσου γελοιοποιημένου ΑΚΕΛ, Ά. Κυπριανού. Και πότε όλα αυτά τα εθνομηδενιστικά και ταπεινωτικά; Την παραμονή του μεγάλου σηκωμού του Έθνους των Ελλήνων εναντίον της τουρκικής βαρβαρότητας. Την ώρα που ο απανταχού Ελληνισμός τιμά το μέγα αγαθό της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.

Όλες αυτές τις ημέρες, ο Μακαριότατος σιωπά. Η Ιερά Σύνοδος σιωπά. Ρωτάμε, Μακαριότατε και Άγιοι Συνοδικοί: Το 1950, η Εκκλησία της Κύπρου ήταν επικεφαλής της διεξαγωγής του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Αυτή γαλβάνισε τον κυπριακό Ελληνισμό για αιώνες με το όραμα της Ένωσης με τη Μάνα Ελλάδα. Σήμερα, δεν έχει άποψη; Γιατί σιωπά σε όσα τραγικά και εξευτελιστικά συμβαίνουν; Σε άλλες περιπτώσεις, ο Αρχιεπίσκοπος είναι λαλίστατος. Σήμερα, πού ευρίσκεται; Γιατί σιωπά; Δεν έπρεπε ξανά η Εκκλησία να τεθεί επικεφαλής του αγώνα εθνικής και βιολογικής επιβίωσης των Ελλήνων; 

Αλλ’ είναι και οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Οι αγωνιστές είναι το πιο γνήσιο και ακραιφνές κομμάτι του κυπριακού Ελληνισμού. Αφανείς και επιφανείς, για τέσσερα χρόνια πολέμησαν κατά του Βρετανού κατακτητή. Υπέστησαν τα πάνδεινα. Συνελήφθησαν. Φυλακίστηκαν. Βασανίστηκαν. Εξορίστηκαν. Σκοτώθηκαν στα βουνά και στα κρησφύγετα. Ανέβηκαν στα ικριώματα. Απαγχονίστηκαν. Δεν υπέκυψαν. Για τι οι αγωνιστές και ο κυπριακός Ελληνισμός αγωνίστηκαν το 1955-59; Για την αυτοδιάθεση-Ένωση της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα μας. Όταν ο Παλληκαρίδης, ο Αυξεντίου, ο Πατάτσος, ο Μάτσης, ο Λένας… πέθαιναν, ποιες ήταν η τελευταίες λέξεις τους; Για την Ένωση και τη Μάνα Ελλάδα μας.

Με αφορμή, λοιπόν, την πρόταση για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, δύο κόμματα, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ μετατράπηκαν σε βαποράκια, χανουμάκια και γιουσουφάκια του κατακτητή. Δήθεν για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Τάχα για να… επανενώσουμε τον τόπο. Αυτός ο τόπος, όμως, απαιτεί μόνον ελευθερία, αξιοπρέπεια, περηφάνια, απελευθέρωση από τον Τούρκο. Κυρίως, αξιώνει με οργή και αποστροφή απαλλαγή από δουλόφρονες ηγέτες και κόμματα που, ως νέοι Κουίσλινγκ, είναι πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τις τουρκικές αξιώσεις.

Οι Έλληνες της Κύπρου απορρίπτουν με βδελυγμία τους δουλόφρονες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ και δεν πρόκειται να αυτοκτονήσουν εθνικά, επειδή κάποτε θα πεθάνουν. Γι’ αυτό αναμένουμε από τον Αρχιεπίσκοπο και τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ να αντιδράσουν. Να ηγηθούν του αγώνα αντίστασης κατά του Τούρκου και των εσωτερικών νεροκουβαλητών του. Οι Έλληνες της Κύπρου δεν πρόκειται να τουρκέψουν, επειδή αυτό βολεύει τις εξευτελισμένες ηγεσίες του ακαταλόγιστου ΔΗΣΑΚΕΛ.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/416725/o-arxiepiskopos-kai-oi-agonistes-tis-eoka#sthash.3bS0zD6p.dpuf