Τρίτο δείπνο, τρίτο ξεβράκωμα…

Print Friendly, PDF & Email

02 Απρίλιος 2017

Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Αν μετρήσαμε καλά, σήμερα το βράδυ έχουμε το τρίτο δείπνο ελληνοτουρκικών κοινών οραμάτων μέσα σε τρεις, περίπου, μήνες.

Είχαμε, την 1η του περασμένου Δεκεμβρίου, το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί, κατά το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε πενταμερή διάσκεψη και ακύρωση της προηγούμενης δέσμευσής του, ότι διεθνής διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν οι δύο πλευρές φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας. Είχαμε, επίσης, την αποδοχή, από μέρους του Προέδρου, έκδοσης ανακοινωθέντος στο οποίο διαγράφεται παντελώς η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αναφορά σε παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Είχαμε, πριν από μερικές μέρες, το δεύτερο δείπνο, μυστικό αυτήν τη φορά, σε μη αποκαλυπτόμενο μέχρι σήμερα τόπο, μεταξύ Αβέρωφ-Ακιντζί. Αποτέλεσμα: Η υποταγή του Προέδρου του ΔΗΣΥ στον όρο του κατοχικού ηγέτη για «διόρθωση του λάθους» της Βουλής, όρος ο οποίος αμέσως εκπληρώθηκε.

Σήμερα το βράδυ πραγματοποιείται το «κοινωνικό δείπνο» Αναστασιάδη-Ακιντζί προκειμένου να γνωριστούν οι δύο ηγέτες, αφού σε συναντήσεις και κοινές περιηγήσεις δύο χρόνων δεν πρόλαβαν να γνωριστούν καλά και δεν κατάλαβαν τι θέλει ο ένας και τι ζητά ο άλλος! Και είναι εκ των προτέρων βέβαιο ότι το δείπνο θα καταλήξει σε νέα γενναιόδωρη προσφορά του Προέδρου προς τον Ακιντζί για επανέναρξη συνομιλιών, προκειμένου ο Πρόεδρος να καταλάβει επιτέλους τι θέλει η Τουρκία και αν η «θετική ρητορική» της θα έχει αντανάκλαση στο τραπέζι.

Δεν άκουσε ο Πρόεδρος ούτε τις κανονιές των τουρκικών πολεμικών στην Πάφο και στην ΑΟΖ, ούτε τις απαιτήσεις του Τσαβούσογλου για παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών στην Τούρκους υπηκόους, ούτε τις υπαναχωρήσεις Ακιντζί στις ισχυρισθείσες συγκλίσεις, ούτε τις νέες αξιώσεις του κατοχικού ηγέτη. Δεν πήρε καν είδηση, ούτε φαίνεται να αντελήφθη τι σημαίνουν και ποια «θετική ρητορική» εκπέμπουν οι καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ούτε η ανεύρεση όπλων και πυρομαχικών σε τζαμί στην Ξάνθη.

Τραβά η όρεξη του Προέδρου νέο Βατερλώ. Δεν του άρκεσαν τα Βατερλώ των τριών Πελεράν και της Γενεύης. Θέλει να υποστεί νέα δοκιμασία για να φορέσει εκ νέου τη φουστανέλα, ως εποχικό ένδυμα έλξης των ψηφοφόρων…

Τέλος πάντων. Η αποψινή παράσταση αποτελεί την κωμικοτραγικότερη εξέλιξη στην ιστορία του διακοινοτικού διαλόγου. Κωμική ως προς τη σύλληψη, τραγική ως προϊόν πλήρους ξεβρακώματος των ηγετών του κυπριακού Ελληνισμού ενώπιον του κατοχικού ηγέτη και ως απόδειξη της βούλησής τους να παραδώσουν τα πάντα στην Τουρκία, προσπαθώντας να διαγνώσουν, οι ταλαίπωροι, επί 42 συναπτά έτη, την ανύπαρκτη βούλησή της να διαπραγματευθεί σοβαρά βιώσιμη λύση.

Στην πραγματικότητα γνωρίζουν. Ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε δηλώσει σε τελευταία ομιλία του: «Έχουμε κάνει τόσες παραχωρήσεις, που δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού στον κόσμο». Συνεπώς, δεν απέμεινε να κάμει καμία άλλη παραχώρηση ο Νίκος Αναστασιάδης. Τα δώσαμε όλα. Ακόμη και την ιστορία του λαού μας την παρέδωσε στον Ακιντζί, προκειμένου να ευαρεστηθεί να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων παίζουν προεκλογικά παιγνίδια, ενόψει προεδρικών εκλογών. Όσον αφορά τον Πρόεδρο, αυτό που έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του είναι να παρατραβήξει τον ψευδοδιάλογο μέχρι τις προεδρικές εκλογές και να χρησιμοποιήσει το εθνικό θέμα ως προεκλογικό όπλο. Θα πει στον λαό: «Το Κυπριακό θέλει τον ηγέτη του. Είμαι ο ηγέτης που έφερε το Κυπριακό στα πρόθυρα λύσης. Δώστε μου εντολή για νέα πενταετία, ώστε να το λύσω οριστικά».

Το σημερινό δείπνο αποτελεί άλλο ένα δείγμα ανεύθυνου αυτοσχεδιασμού και ανίερης εκμετάλλευσης του εθνικού θέματος ως προεκλογικού τυχερού παιγνιδιού.

Τίποτα δεν μπορεί να αποφέρει εκτός από νέες παραχωρήσεις προς τον κατοχικό ηγέτη, ώστε να συναινέσει στο να μην αφαιρεθούν τα μηχανήματα από τον κλινικά νεκρό ασθενή, τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Και μία τελευταία υποσημείωση: Το δείπνο θα καθοδηγεί ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο άνθρωπος που μόλις πριν από μερικές ημέρες είχε κατηγορηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος ως πλασιέ τουρκικών θέσεων.

Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της συνωμοσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά των δικαίων του κυπριακού Ελληνισμού;

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/418579/trito-deipno-trito-ksevrakoma#sthash.MVRICYT6.dpuf