Μια Εθνικά… Θλιβερή μέρα

Print Friendly, PDF & Email

08 Απρίλιος 2017

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΔΙΩΧΝΕΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΕΣ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ

Έκρυθμη ήταν η κατάσταση που επικρατούσε στο Κοινοβούλιο σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε «μπρος-πίσω» στην απόφασή του για εκκένωση του εσωτερικού της Βουλής από πολίτες

Η μάχη ΑΚΕΛ-ΕΛΑΜ συνεχίστηκε και μετά το πέρας της συνεδρίας της Βουλής

Εικόνες απείρου… κάλλους διαδραματίστηκαν στη Βουλή, που προκαλούν απογοήτευση και αποτροπιασμό. Ακούστηκαν εκφράσεις που δεν κοσμούν όσους θέλουν να λέγονται βουλευτές. Και το χειρότερο. Φτάσαμε στο σημείο ο Πρόεδρος της Βουλής να ζητήσει από την Αστυνομία να… διώξει από την αίθουσα της συνεδρίας όλους τους πολίτες που θέλησαν να την παρακολουθήσουν, επειδή δυο-τρεις πολίτες γιουχάισαν το «πανηγύρι» που διαδραματιζόταν ανάμεσα στους ίδιους τους βουλευτές.

Όλα ξεκίνησαν όταν στο βήμα βρέθηκε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης. Η αναφορά του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, περί μειοδοτών προκαλεί την αντίδραση των βουλευτών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ καλεί τους βουλευτές του κόμματός του να αποχωρήσουν από την αίθουσα μέσα σε κλοιό έντασης.

«Κατέβα που το βήμα, ρε αλήτη»

Ακολουθούν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, που με φωνές καταφεύγουν σε χαρακτηρισμούς κατά του ΕΛΑΜ και του κ. Παπαγιάννη, και τον καλούν να ανακαλέσει. Η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει, όταν ο κ. Παπαγιάννης ήρθε σε έντονο διαπληκτισμό με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο, την ώρα που άλλος βουλευτής του ΑΚΕΛ «στόλιζε με γαλλικά» τον βουλευτή του ΕΛΑΜ, λέγοντας, «Κατέβα που το βήμα, ρε αλήτη».

Στον γενικό χαμό ακολουθεί και μικρή μάζα πολιτών που γιουχάρουν, κάτι που εξοργίζει τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος καλεί την Αστυνομία να επέμβει και ζητά την εκκένωση της αίθουσας από τους πολίτες.

Για διάστημα πέντε λεπτών βλέπαμε τις προσπάθειες των αστυνομικών, που υποχρεώθηκαν να προσπαθούν να βγάλουν από την αίθουσα τους πολίτες, οι οποίοι με σθένος προσπαθούσαν να μείνουν εντός της αίθουσας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τελικώς, βλέποντας αυτή την εικόνα, αποφάσισε να ανακληθεί η απόφαση εκκένωσης. Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι «αυτή η εικόνα προσβάλλει την Κύπρο. Δεν θα επιτραπεί σε κανένα να προβεί σε φωνές, χειροκροτήματα ή οποιαδήποτε άλλη κίνηση που παρεμποδίζει τη διαδικασία».

Στο βήμα ανεβαίνει και πάλι ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, με τον Πρόεδρο της Βουλής να του ζητά να ξεκινήσει από την αρχή την ομιλία του αφαιρώντας τη λέξη «μειοδότες».

Ο Λίνος Παπαγιάννης, παίρνοντας τον λόγο, ανέφερε ότι «Δεν έχω αποκαλέσει κανέναν προδότη. Είπα ότι, αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη πρόταση, θα ισχύει το μειοδότες. Αποκηρύττουμε τον όρο ναζισμός και δεν έχουμε καμιά σχέση με αυτό. Απολογούμαι αν έχω παραφερθεί, αλλά το μόνο που θέλω να πω είναι ότι εγώ απλώς ρώτησα γιατί με αποκάλεσαν αλήτη».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας τού κ. Παπαγιάννη, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ έμειναν εκτός της αίθουσας.

Με σημαίες έξω από τη Βουλή

Έξω από τη Βουλή βρέθηκαν πολίτες οι οποίοι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας για την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ. Ωστόσο, οι πολίτες φέρθηκαν κόσμια και δεν προέκυψε κάποιο απρόοπτο, ενώ οι διαδηλωτές είχαν μπροστά τους πανό που καταφέρονταν εναντίον του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Την εκδήλωση πραγματοποίησαν το ΕΛΑΜ, η Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο, η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών και η Ομάδα Διαφύλαξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι διαμαρτυρόμενοι ανήρτησαν στα κάγκελα που έστησαν αστυνομικοί πανό που ανέγραφε «Δολοφονούν την ιστορία, ΔΗΣΑΚΕΛ ή Παλμεροκρατία; Ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Διαδηλωτές κρατούσαν επίσης πλακάτ που ανέγραφαν: «Αξιούμεν Βουλή με αξιοπρέπεια», «ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ ουρά του Ακιντζί».

Οι αντιδράσεις για τον «κακό χαμό»

Ο πόλεμος μέσα στο Κοινοβούλιο συνεχίστηκε με σειρά ανακοινώσεων. Το Ε.ΛΑ.Μ. καταδίκασε με ανακοίνωση «τη χυδαία εξύβριση που δέχθηκε ο βουλευτής του Κινήματος Λίνος Παπαγιάννης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, από βουλευτές του ΑΚΕΛ οι οποίοι τον αποκάλεσαν ‘Αλήτη και ναζί’. Επιπλέον, καταδικάζουμε την προκλητική ευαισθησία που επέδειξαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι οποίοι αποχώρησαν από την Ολομέλεια με την πρόφαση τής δήθεν εξύβρισης. Δυστυχώς δεν επέδειξαν την ίδια ευαισθησία, όταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έβριζε συνεχώς το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) αποκαλώντας μας ‘ναζί’, ‘φασίστες’, ‘αρρωστημένους εθνικιστές’ κ.ο.κ.».

Η απάντηση από το ΑΚΕΛ ήρθε διά στόματος Γενικού Γραμματέα. Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι «το ΑΚΕΛ δεν γονατίζει μπροστά σε τραμπούκους», καθώς δέχτηκε λεκτική επίθεση από ομάδα ατόμων που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκεί, λίγη ώρα αφότου η Βουλή ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι έχουμε δημοκρατία» και σημείωσε πως «οι ίδιες αντιλήψεις είναι εκείνες που μας οδήγησαν στη μεγάλη καταστροφή του 1974». «Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να τους κάνει το χατίρι. Το ΑΚΕΛ δεν γονατίζει μπροστά σε κανένα, είτε αυτός ονομάζεται Ακιντζί, είτε ονομάζεται Αναστασιάδης, είτε ονομάζεται τραμπούκοι, διότι περί τραμπούκων πρόκειται», δήλωσε.

Και… κυβερνητική αντίδραση

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία, αλλά και τη βαθιά λύπη για τα όσα έχουν διαδραματιστεί στη Βουλή κατά τη διάρκεια της λήψης μιας απόφασης που ουδόλως επηρεάζει τα ιστορικά γεγονότα, όπως διδάσκονται και τιμώνται με λαμπρότητα στα σχολεία και από τον κυπριακό Ελληνισμό.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/420586/mia-ethnika-thliveri-mera#sthash.xoiHPP7o.dpuf