Επιμένουν στην Αντισυνταγματικότητα

Print Friendly, PDF & Email

08 Απρίλιος 2017

Σημερινή

Σε συσπείρωση Ε/κ-Τ/κ για αντιμετώπιση του «φασισμού», κάλεσε ο Δημήτρης Χριστόφιας

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ διαφωνούν με την παραχώρηση της αρμοδιότητας στην εκτελεστική εξουσία χωρίς τροποποίηση του Συντάγματος και κατηγορούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ότι υπέκυψαν στους εκβιασμούς Ακιντζί

«Δεν πρόκειται περί διόρθωσης λάθους αλλά περί γονυκλισίας», δήλωσε η Ελένη Θεοχάρους

Ξεσπάθωσαν τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, έπειτα από την έγκριση της ολομέλειας της Βουλής της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, που μεταφέρει την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Έπειτα από μια έντονη συνεδρίαση μέσα και έξω από τη Βουλή, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ επιμένουν στη θέση τους για την αντισυνταγματικότητα του Νόμου, με το Κίνημα Αλληλεγγύη να κάνει λόγο για ημέρα πένθους.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ έκανε λόγο για απαράδεκτα γεγονότα, κατηγορώντας κόμματα και πολιτικούς αρχηγούς ότι προκάλεσαν με τη στάση τους τις προηγούμενες βδομάδες τον φανατισμό. Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως ο «πρωθυπουργός» των κατεχόμενων, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, εξέφρασε την άποψη στην Κύπρο δεν υπάρχουν Κύπριοι, αλλά Έλληνες και Τούρκοι.

ΔΗΚΟ: Ικανοποίησαν τους εκβιασμούς

Σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαφυλάξει τουλάχιστον τη συνταγματική τάξη και να αναπέμψει τον νόμο που υπερψήφισαν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, αφού, όπως αναφέρει, τα δυο κόμματα «ικανοποίησαν τον εκβιασμό του κατοχικού ηγέτη και της Τουρκίας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε και την παραβίαση και το κουρέλιασμα του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση χαρακτηρίζει τον νόμο αντισυνταγματικό και επειδή, όπως σημειώνει, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ το γνώριζαν, απέρριψαν την πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος και των υπολοίπων κομμάτων να ζητηθεί γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, για την πρόταση νόμου. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υπέρτατο καθήκον να διαφυλάξει το Σύνταγμα», καταλήγει ανακοίνωση.

ΕΔΕΚ: «Υπέκυψαν στον Ακιντζί»

Στο ίδιο πλαίσιο και η ΕΔΕΚ επιμένει στην αντισυνταγματική διάσταση του νόμου, παρ’ όλο που, όπως αναφέρει, οι ηγεσίες των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ υπέκυψαν και ικανοποίησαν το αίτημα του εκπροσώπου της κατοχής στην Κύπρο. «Θυμίζουμε πως μετά τη διάλυση της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης το 1965 και με βάση το Σύνταγμα, η Βουλή είχε το συνταγματικό δικαίωμα να παίρνει αυτές τις αποφάσεις. Εκτιμούμε πως αυτή η αρμοδιότητα δεν μπορεί να παραχωρηθεί στην εκτελεστική εξουσία χωρίς τροποποίηση του Συντάγματος», καταλήγει ανακοίνωση του κόμματος.

Θεοχάρους: Θα κρίνει η ιστορία

«Ο εκβιασμός Ακιντζί πέρασε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τις ψήφους Συναγερμού-ΑΚΕΛ.Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) είναι μέρα πένθους για την Κυπριακή Δημοκρατία και για τον κυπριακό Ελληνισμό. Η αξιοπρέπεια του λαού καταρρακώθηκε. Δεν πρόκειται περί διόρθωσης λάθους. Πρόκειται περί γονυκλισίας, η οποία προτρέπει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά για νέους εκβιασμούς. Σήμερα έπεσαν οι μάσκες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, προσθέτοντας πως ο λαός πλέον γνωρίζει ποιοι τον εκπροσωπούν επάξια, και ποιοι στον βωμό της «όποιας λύσης» αρνούνται ακόμη και την καταγωγή και την ταυτότητά τους.

«Η «πρόβα» της συμμαχίας Συναγερμού-ΑΚΕΛ στέφθηκε με επιτυχία. Ελπίζουμε να μη διανοηθούν καν να περάσουν κομμάτια της λύσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και όχι από δημοψήφισμα. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους», καταλήγει η κ. Θεοχάρους.

ΑΚΕΛ: Να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, καταδικάζοντας τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν έξω από τη Βουλή, κάνοντας λόγο για χυδαία επίθεση τραμπούκων ενάντια στον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. «Τα όσα έγιναν μέσα κι έξω από τη Βουλή είναι αποτέλεσμα του φανατισμού που διάφορα κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί δυστυχώς προκάλεσαν με τη ρητορική μίσους, που για βδομάδες χρησιμοποιούσαν», αναφέρει προσθέτοντας:

«Μ’ αυτή τη ρητορική τους χώρισαν τον λαό μας και τις πολιτικές δυνάμεις σε πατριώτες και μη πατριώτες. Σε ανυπότακτους και προσκυνημένους. Σε προδότες και αγωνιστές. Σε υπηρέτες του Ακιντζί και των Τούρκων». Το ΑΚΕΛ, καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, «καθοδηγούμενο από τη λογική και την ανάγκη όπως ακυρωθεί το όποιο πρόσχημα δόθηκε στην τουρκική πλευρά για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, υπερψήφισε την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ. Αυτή η στάση του ΑΚΕΛ είναι έκφραση πατριωτισμού και υπευθυνότητας έναντι του τόπου και του λαού μας».

Η παρέμβαση Χριστόφια

«Δεν αρκεί να επικαλούμαστε τα ατοπήματα του κ. Ακκιντζί αλλά και τη συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης για να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση της Βουλής και όσων διαδραματίστηκαν. Όπως υπογραμμίζει, σήμερα (χθες) ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με την πρόταση νόμου που κατέθεσε, «προσπάθησε να προβεί σε διόρθωση του τραγικού λάθους στο οποίο υπέπεσε, με την αποχή την οποία τήρησε σε σχέση με τα θέματα του εορτασμού στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος».

Οι ασχημονίες των φασιστών του ΕΛΑΜ έξω από το Κοινοβούλιο, συνεχίζει, υπογραμμίζουν την ανάγκη τόσο για το ΑΚΕΛ, όσο και για τον κάθε δημοκρατικό προοδευτικό Ελληνοκύπριο ή Τουρκοκύπριο να συσπειρωθούν, για να αντιμετωπιστεί το μίασμα του φασισμού που σηκώνει κεφάλι.

«Δεν υπάρχουν Κύπριοι»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μεγάλη αντίδραση αλλά και συζήτηση, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε δήλωση του «πρωθυπουργού» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν χθες, ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν Κύπριοι. Μιλώντας σε μια τελετή στο «πανεπιστήμιο» εγγύς Ανατολή για το Κυπριακό, ο κ. Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως Κύπριος. Υπάρχουν Έλληνες, υπάρχουν Τούρκοι. Στην Κύπρο αυτό είναι το πρόβλημα». Οι Ε/κ, συνέχισε, έδωσαν τον αγώνα τους κάτω από την ελληνική σημαία.

«Η υπόθεση της Κύπρου δεν μπορεί να διευθετηθεί χωρίς την Τουρκία». Εάν γίνει ένα βήμα στην Κύπρο, αυτό γίνει από κοινού με την Τουρκία και τον τ/κ «λαό», πρόσθεσε. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάλιστα έχει κοινοποιηθεί το έγγραφο του αρχείου πληθυσμού του Υπουργείου Εσωτερικών, που πιστοποιεί ότι ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν είναι κάτοχος διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/420631/epimenoun-stin-antisyntagmatikotita#sthash.Qp56o5TO.dpuf