Στον απόηχο της υπερψήφισης της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ(vid)

Print Friendly, PDF & Email

08.04.2017 

του Γιώργου Καυκαλιά

Τα όσα έγιναν κατά την ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, άφησαν την υπερψήφιση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που κυριαρχεί στις μνήμες και τη σκέψη όλων, είναι η ένταση και οι διαπληκτισμοί που έγιναν, τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας της ολομέλειας. Σκηνές, που σαφώς παραπέμπουν σε Κοινοβούλια τριτοκοσμικών χωρών.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή δεν άφησαν αμέτοχη ούτε την Αστυνομία Κύπρου, της οποίας ο Αρχηγός, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, έδωσε οδηγίες από την πρώτη στιγμή για διερεύνηση των όσων έγιναν χθες έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων. 

 Χαρακτηρισμοί που παραπέμπουν σε “προδότες και πατριώτες”, σε “μειοδότες και πατριδοκάπηλους”, σε “προτάσεις νόμου Ακιντζί”, “σε ταπείνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού”, σε αυτούς που “υποκύπτουν και αυτούς που αντιστέκονται”, δίνουν το στίγμα των χθεσινών τοποθετήσεων.

Βουλευτές να ζητούν το λόγο με επιθετική διάθεση, βουλευτές να χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς όπως “αλήτες, ναζί, φασίστες, μειοδότες” και πολλά άλλα. Πολίτες να υβρίζουν Πολιτικούς Αρχηγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους αποκαλούν τους πολίτες αυτούς “τραμπούκους”.  

Ο Πρόεδρος της Βουλής σε μια τοποθέτηση θεσμική, να καλεί σε καταψήφιση πρότασης νόμου και να προβαίνει σε αιτιολόγηση της άποψής του. 

Στο μέσο όλων αυτών οι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι καλούνται να κρατήσουν όση ψυχραιμία και νηφαλιότητα ενδεχομένως να έχουν, έτσι ώστε να μην φανατιστούν, να μην παρασυρθούν και να μην εμπλακούν σε μεταξύ τους διαφωνίες και διαμάχες. 

Έγινε μια συζήτηση που προσέφερε στα κόμματα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να τοποθετηθούν για άλλη μια φορά επί του Κυπριακού, με τον πιο έντονο και ξεκάθαρο τρόπο, ενόψει και της επανέναρξης των συνομιλιών την 11η Απριλίου. 

ΔΗΣΥ: Εθνικό καθήκον να σταθούμε απέναντι σε κηρύγματα μισαλλοδοξίας και εθνοκαπηλείας 

Στον ΔΗΣΥ κάνουν λόγο για “εθνικό καθήκον να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι σε κηρύγματα μισαλλοδοξίας και εθνοκαπηλείας” και καταδικάζουν κατηγορηματικά τα όσα έκτροπα έγιναν χτες, τόσο μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, όσο και έξω από τη Βουλή.  

“Συμπεριφορές φραστικής βίας, υβριστικοί χαρακτηρισμοί και προπηλακισμοί προσώπων, όχι μόνο είναι ξένα προς τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας, αλλά πρέπει να μας βρουν αποφασισμένους απέναντί τους”, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου. 

“Είναι πολύ ανησυχητικό, την ώρα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική κατοχή και τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, το εσωτερικό μέτωπο να παρουσιάζει εμφυλιοπολεμικές εικόνες. Ο κυπριακός ελληνισμός έχει πληρώσει ακριβά και τη μισαλλοδοξία και τις πατριωτικές πλειοδοσίες και δεν πρέπει να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί ξανά”, συνεχίζει. 

Κάποιοι εκμεταλλεύονται την εθνική και την πατριωτική ευαισθησία του λαού και προσπαθούν να την εκτρέψουν σε μονοπώλιο πατριωτισμού, με ένστικτα εμπάθειας.Ο λεγόμενος χώρος του Κέντρου και ιδιαίτερα η ηγεσία του πρέπει να εγκαταλείψουν τα επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια. Κανείς δεν μπορεί στο σύγχρονο κόσμο και μέσα στον πολιτικό πολιτισμό μας να παρουσιάζεται ως «πατριωτική αστυνομία». Καταδικάζουμε, αλλά αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να σβήσουμε οριστικά από τον πολιτικό χάρτη και τη χτεσινή μέρα και όσα προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα και έπαιξαν ρόλο ηθικής αυτουργίας”.  

ΑΚΕΛ: Θα καταγγείλουμε σε Γενικό Εισαγγελέα και Πρόεδρο της Βουλής τα όσα έγιναν 

Στο ΑΚΕΛ κάνουν λόγο για ηθικούς αυτουργούς για τα όσα “απαράδεκτα γεγονότα”, όπως τα χαρακτηρίζουν, έγιναν στη Βουλή.

“Δεν δεχόμαστε την ισοπέδωση και τους συμψηφισμούς  που κάποιοι τώρα επιχειρούν για να αποσείσουν τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν για το διχαστικό και φανατισμένο κλίμα που έφτιαξαν. Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί για αυτό το κλίμα. Οι ηθικοί αυτουργοί είναι κόμματα, πολιτικοί, ΜΜΕ που με τη ρητορική του μίσους και του φανατισμού που ανέπτυσσαν για βδομάδες, προκάλεσαν τη ζημιογόνα κατάσταση της διχόνοιας και της έντασης στο εσωτερικό μέτωπο”, αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. 

“Τα κόμματα, οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ που κάθε μέρα και για βδομάδες επαναλάμβαναν όλα αυτά και πολλά άλλα έχουν όνομα και διεύθυνση. Τα έλεγαν και τα έγραφαν. Δεν μπορούν τώρα να καμώνονται τους λυπημένους, τους αθώους ή τους επιτήδεια ουδέτερους. Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει στο λαό αυτή τη ρητορική του μίσους και φανατισμού που δίχασε του λαό και την κοινωνία. Το Κόμμα με επιστολή του θα προβεί σε καταγγελία για την όλη κατάσταση τόσο προς το Γενικό Εισαγγελέα όσο και προς τον Πρόεδρο της Βουλής”. 

Συμμαχία Πολιτών: Έκκληση προς τους πολίτες να μην παρασυρθούν από διχαστικούς λόγους 

Έκκληση προς τους πολίτες να μην παρασυρθούν από διχαστικούς λόγους και συμπεριφορές οι οποίες μπορεί να εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες, αλλά βλάπτουν την εθνική μας υπόθεση, απηύθυνε σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε σημερινές του δηλώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «τα όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή το ύφος και οι εκφράσεις που χρωμάτισαν την πολιτική συζήτηση, πρέπει νηφάλια να μας προβληματίσουν όλους». 

«Είναι αποδεκτό να υπάρχουν διαφωνίες και έντονα συναισθήματα. Το να καλλιεργείται όμως, διχαστικό κλίμα την ώρα που η κατοχή συνεχίζεται και η Τουρκία μας απειλεί, είναι κάκιστη υπηρεσία προς την πατρίδα μας, προς τον λαό μας. Η πολιτική ηγεσία, οφείλει να συμβάλει στην ενότητα του λαού. 

Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών: Η εικόνα της Βουλής είναι απογοητευτική 

“Η Βουλή επιβάλλεται με ψυχραιμία και σύνεση να αποτελεί φάρο της δημοκρατίας και όχι χώρο που θυμίζει κοινοβούλιο τριτοκοσμικής χώρας”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το οποίο εκφράζει απογοήτευση για τα όσα λυπηρά έγιναν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

“Δυστυχώς, η ακατάλληλη και εντελώς άκαιρη πρόταση του ΔΗΣΥ επέφερε αυτά τα αποτελέσματα. Από την άλλη δεν μπορούμε να δεχτούμε τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και τις βαριές καταγγελίες, που ακούστηκαν στη Βουλή σήμερα. Ούτε βέβαια θεωρούμε σωστό το ακροατήριο με φωνασκίες και απειλές, να προσπαθεί να επηρεάσει τους βουλευτές. Η εικόνα που δείχνει η Βουλή, σε τούτη την κρίσιμη χρονική περίοδο, είναι απογοητευτική και η ευθύνη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων (αλλά όχι μόνον) είναι τεράστια”, αναφέρει η ανακοίνωση.  

Το Κίνημα Οικολόγων σε άλλη ανακοίνωση, αναφέρει τη λύπη του για τα όσα έγιναν σε σχέση με την πρόταση Περδίκη, η οποία καταψηφίστηκε από τη Βουλή και η οποία προνοούσε όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητούσε από τον κ. Ακιντζί, να σβήσει η σημαία του ψευδοκράτος από τον Πενταδάκτυλο.  

ΕΛΑΜ: Δεν “πιάστηκε στα χέρια” ο Βουλευτής μας 

Το ΕΛΑΜ καταδικάζει την χυδαία εξύβριση που δέχθηκε ο Βουλευτής του, Λίνος Παπαγιάννης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από Βουλευτές του ΑΚΕΛ οι οποίοι τον αποκάλεσαν «Αλήτη και ναζί», όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ίδιο το ΕΛΑΜ. 

“Επιπλέον καταδικάζουμε την προκλητική ευαισθησία που επέδειξαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι οποίοι αποχώρησαν από την ολομέλεια με την πρόφαση της δήθεν εξύβρισης. Δυστυχώς δεν επέδειξαν την ίδια ευαισθησία όταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, έβριζε συνεχώς το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) αποκαλώντας μας «ναζί», «φασίστες», «αρρωστημένους εθνικιστές» κ.ο.κ”, συνεχίζει η ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση αναφέρουν ακόμη ότι ουδέν αναληθέστερον του ότι ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ «πιάστηκε στα χέρια».

Στα όσα αφορούν την πρόταση νόμου ΔΗΣΥ, περιορίστηκαν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη 

Το ΔΗΚΟ δια στόματος Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, κατα τη χθεσινή της ομιλία από το βήμα της Βουλής, εξέφρασε λύπη και απογοήτευση για το ότι χρειάζεται Αστυνομική Δύναμη για να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του ναού της Δημοκρατίας, όπως αποκάλεσε η ίδια τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν και οι Βουλευτές της ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύης, που μίλησαν χθες στην ολομέλεια για το εν λόγω θέμα. 

Ωστόσο, τα τρία κόμματα στις επίσημες ανακοινώσεις τους, επέλεξαν να επικεντρωθούν στο αίτημά τους, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τοποθετηθεί για το αν θα αποδεχθεί ή όχι την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και κατά πόσο έχει πρόθεση να παραπέμψει το νόμο για έλεγχο αντισυνταγματικότητας ενώπιον, κάτι που όπως υποστηρίζουν είναι ξεκάθαρο, ότι συμβαίνει με την εν λόγω πρόταση. Κάνουν λόγο για ταπείνωση του λαού και για υποχωρήσεις στις τουρκικές αξιώσεις και εκβιασμούς. Δεν κάνουν καμιά αναφορά στην εικόνα που εξέπεμψε η Βουλή χθες και στα όσα έγιναν τόσο εντός όσο και εκτός.  

Λύπη εκφράζει η Κυβέρνηση για τα γεγονότα στη Βουλή και ζητά ενότητα 

Λύπη εξέφρασε η Κυβέρνηση για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Βουλή, δια του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, και ζήτησε ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών. 

«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία, αλλά και τη βαθιά μας λύπη για τα όσα έχουν διαδραματιστεί στη Βουλή κατά τη διάρκεια της λήψης μιας απόφασης που ουδόλως επηρεάζει τα ιστορικά γεγονότα, όπως διδάσκονται και τιμούνται με λαμπρότητα στα σχολεία και από τον Κυπριακό Ελληνισμό» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. 

Στις 11 Απριλίου, αναφέρει, επαναρχίζουν κρίσιμες συνομιλίες που θα καθορίσουν το μέλλον της υπό εξέλιξη διαδικασίας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και σημειώνει ότι «αυτή την ώρα εκείνο που προέχει είναι η ενότητα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, έτσι ώστε μέσα σε ένα νηφάλιο πολιτικό κλίμα να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για εξεύρεση μιας βιώσιμης, λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα». 

Σε αυτό που η προσοχή όλων θα πρέπει να επικεντρωθεί τώρα, συνεχίζει, «είναι, μέσα από την ενότητα, να επιτευχθούν οι στόχοι μας που δεν είναι άλλοι από μια λύση που να διασφαλίζει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων».

ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com/news/politics/420774/ston-apoixo-tis-yperpsifisis-tis-protasis-nomou-tou-disyvid#.dpuf