Ι.Μάζης: Δημιουργούνται Ιστορικές ευκαιρίες για Κύπρο – Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email

 09 Απριλίου 2017

Αν το ποσοστό στο δημοψήφισμα στην Τουρκία, της ερχόμενης Κυριακής, δεν είναι πάνω του 65%, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα και σοβαρότατες εσωτερικές αποσταθεροποιητικές κοινωνικοπολιτικές εκρήξεις και μεγαλύτερη οικονομική φθορά. Σε αυτή την εκτίμηση προβαίνει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Θ. Μάζης και διερωτάται για ποιο λόγο να εμφανισθεί υποχωρητικός ο Τούρκος Πρόεδρος στο Κυπριακό.

Πιστεύει ότι ο Ερντογάν για να περισώσει τον εαυτό του και το καθεστώς του θα πωλήσει εθνική υπερηφάνεια και αδιαλλαξία. Αν το ποσοστό είναι πάνω του 65%, προβλέπει κινήσεις για κυριαρχία στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ από θέση ισχύος επιβάλλοντας σε πολλά σημεία τους όρους του, με έναν από αυτούς να είναι και η Κύπρος.

Θεωρεί πως όσο βαθύτερα εμπλέκεται η Άγκυρα στον ενεργειακό σχεδιασμό της Μόσχας τόσο ελκυστικότερος για την Δύση γίνεται ο αγωγός EastMed, ο οποίος, όπως εξηγεί, δεν εξαρτάται ούτε από τα ρωσικά ούτε από τα ιρανικά κοιτάσματα.

Προτρέπει να ιδρυθεί ένα νέο δόγμα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο με συντελεστές το τετράπλευρο Αθήνα-Λευκωσία-Κάιρο-Ουάσινγκτον.

Πού οδηγεί το κλίμα όξυνσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης; 

Το κλίμα αυτό οδηγεί σε ιστορικές ευκαιρίες την πλευρά του Ελληνισμού προς τα ευρωπαϊκά ώτα και όμματα. Ας αξιοποιηθεί αρμοδίως από Αθήνα και Λευκωσία με καίριες παρεμβάσεις στους θεσμικούς πόλους και κέντρα αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Απειλή ή εντυπωσιασμός η δήλωση «Κανένας Ευρωπαίος σε κανένα μέρος του κόσμου δεν θα μπορεί να περπατά με ασφάλεια στους δρόμους»;

Και τα δύο.

Μοχλός πίεσης ότι θα πνίξει την ΕΕ με πρόσφυγες; 

Η καλύτερη βάση για να σταλεί ο Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ως «εγκληματίας κατά της ανθρωπότητας» εφόσον παραδέχεται μεγαλοφώνως ότι αυτός ελέγχει τις «ροές του θανάτου από πνιγμό», στη θάλασσα του Αιγαίου, δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων.

Αλλά, βλέπετε, το βιομηχανικό κεφάλαιο της ΕΕ ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνον για νέα εργατικά χέρια, με πολύ χαμηλότερο κόστος από το επίσημο των Ευρωπαίων εργατών, ώστε δεν πρόκειται να στραφεί εναντίον του καλύτερου συνεργάτη του «εν δουλεμπορίω», του κ. Ερντογάν.

Ελέγχει η ΕΕ πού πηγαίνουν τα δισ. που παίρνει η Τουρκία για το Προσφυγικό;

Γιατί, μήπως τα ελέγχει στην Ελλάδα; Ως γνωστόν οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί δεν υπόκεινται σε εθνικό φορολογικό έλεγχο και δεν τηρούν φορολογικά βιβλία!

Πιστεύετε ότι υπάρχει επίλυση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού ή έστω αποτελεσματική αντιμετώπισή του;

Απαιτείται, πρώτο, τερματισμός του πολέμου στη Συρία. Δεύτερο, βοήθεια στα περιφερειακά της Συρίας κράτη (Ιορδανία, Λίβανος, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ) ώστε να ανασταλεί το ρεύμα των προσφύγων και να δημιουργούν εκεί εσωτερικές ζώνες φιλοξενίας των προσώπων, ενώ ενδιαμέσως απαιτείται ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των μεταναστευτικών ρευμάτων να διεξάγεται επί των εδαφών της Τουρκίας και από τα εργοτάξια της Frontex, της Interpol και της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ και όχι στην Ελλάδα.

Βλέπετε αναθεώρηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και ένα δεύτερο δημοψήφισμα, έπειτα από αυτό της 16ης Απριλίου, για συνέχιση ή όχι των ενταξιακών με την ΕΕ;

Όσο η γερμανική ΕΕ επιθυμεί business σε επίπεδο δουλεμπορίου εργατικών χεριών και την προβολή ισχύος του Βερολίνου σε πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομείς παραγωγής της Τουρκίας, η κατάσταση υπό έναν βαρύ πέπλο αμφοτεροπλεύρου υποκρισίας θα συνεχίσει να υφίσταται ως έχει.

Οι Γερμανοί και οι Βόρειοι βασσάλοι τους θα κάνουν πως «θυμώνουν για το έλλειμμα δημοκρατίας» στη νεο-οσμανική Τουρκία και η Άγκυρα θα κάνει «πως τους βρίζει και τους καταγγέλλει» επί «ναζισμώ και φασισμώ», συνεχίζουσα την… οικονομική συνεργασία μαζί τους! Πάντως η σύγχρονη ερντογανική Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για την ένταξή της στην ΕΕ διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι ούτε και η ΕΕ επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Γιατί λέτε ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο;

Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, όλα τα υπέρ της ΕΕ συγκριτικά πλεονεκτήματα θα εξανεμίζονταν και το Βερολίνο θα έχανε την απόλυτη εξουσία του σε ευρω-πολιτικό επίπεδο λόγω της συμμετοχής της πολυπληθεστέρας Τουρκίας, με σαφή πλειοψηφία, σε όλα τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα! Ας παύσει λοιπόν αυτή η κοροϊδία αμφοτεροπλεύρως!

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο τι θα σημαίνει;

Κάτι που ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να συλλάβει ευρισκόμενος εις τη φενάκη της ολοκληρωτικής παντοδυναμίας του.

Πρώτο, μία ανατροπή του καθεστώτος του, έναν σκληρό εσωτερικό εμφύλιο στα μικρασιατικά εδάφη, μια απελευθέρωση της κρατογενετικής διαδικασίας του κουρδικού ζητήματος και, δεύτερο, κατόπιν, συνολική επανεξέταση από ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία του «τουρκικού ζητήματος», το οποίο θα έχει λάβει πλέον διαστάσεις νέου ανατολικού ζητήματος με σημαντικές επιπτώσεις ανακατανομής ισχύος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τρίτο, αυτό σημαίνει ότι το δίπολο Ελλάδας-Κύπρου πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα (διπλωματική και αμυντική) για να έχει οφέλη από αυτήν τη μεταβατική περίοδο. Και κυρίως κοντά στη νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ από τον κ. Τραμπ, όπως και να μείνει πιστό στο στρατηγικό τετράπλευρο Αθήνα-Λευκωσία-Ισραήλ-Αίγυπτος με τάσεις διευρύνσεως προς Ιορδανία.

Βλέπετε διαφοροποίηση της Τουρκίας στο Κυπριακό μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου;

Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Πρώτο, εάν ο κ. Ερντογάν δεν λάβει ένα ποσοστό άνω του 65% εις το δημοψήφισμά «του», θα έχει σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα και σοβαρότατες εσωτερικές αποσταθεροποιητικές κοινωνικοπολιτικές εκρήξεις και έτσι μεγαλύτερη οικονομική φθορά.

Για ποιο λόγο να εμφανισθεί υποχωρητικός εις το Κυπριακό; Τουναντίον, για να περισώσει τον εαυτόν του και το καθεστώς του (δηλαδή αυτό των Τούρκων Αδελφών Μουσουλμάνων) θα χρειάζεται τουναντίον να «πωλήσει εθνική υπερηφάνεια» και «αδιαλλαξία» εις το ισλαμοφασιστικόν ακροατήριό του. Άρα, ας μην αναμένει κανείς από την ελληνοκυπριακή και ελλαδική πλευρά θετική στάση από πλευράς Αγκύρας.

Εάν ο κ. Ερντογάν πάρει πάνω από 65%; 

Και ιδιαιτέρως εάν πλησιάσει το 70%, θα έχει, πρώτο, το πλήρες λαϊκό έρεισμα φενακισθεισών και ριζοσπαστικοποιηθησών ισλαμιστικοφασιστικών μαζών, οι οποίες θα ζητούν την υλοποίηση του νεο-οσμανικού οράματος για πλήρη κυριαρχία στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.

Δεύτερο, θα έχει τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ από θέση ισχύος και σε πολλά σημεία να επιβάλει τους όρους του. Ένα από αυτά θα επιθυμεί να είναι και η Κύπρος. Για ποιο λόγο λοιπόν να εμφανίσει διαλλακτικότητα;

Η συγκεκριμένη συνταγματική μεταρρύθμιση, με την υπερβολική συσσώρευση εξουσίας σε ένα άτομο, εμπεριέχει προβλήματα;

Η Επιτροπή της Βενετίας, όπου μετέχουν συνταγματολόγοι από 60 διαφορετικές χώρες, εξέδωσε προκαταρκτικό πόρισμα αναφορικά με το προτεινόμενο προς ψήφιση ερντογανικό σύνταγμα ότι η εξουσία του προέδρου «να διαλύει το Κοινοβούλιο επικαλούμενος όποια αιτία θέλει» είναι ουσιαστικά ξένη προς τα δημοκρατικά προεδρικά συστήματα.

Η ίδια Επιτροπή τόνισε και την αναγκαιότητα αναβολής του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, μέχρι την άρση της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης, την επιβληθείσα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, με σκοπό την πλήρη επαναποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών.

Στο πόρισμα της Επιτροπής αναφέρεται επίσης ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα πλήξουν περαιτέρω το αδύναμο σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Τουρκία.

Ο όλο και μεγαλύτερος πολιτικός έλεγχος πάνω σε δικαστές και εισαγγελείς «γίνεται ακόμα πιο προβληματικός», καθώς θα στηριχθεί επί της έλλειψης ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. «Παράλληλα, παρατηρούνται σοβαροί περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία της συναθροίσεως», αναφέρεται.

«Για τη δημοσιογραφία υπάρχει εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον και επικρατεί μονομερής δημόσια συζήτηση. Αυτή τη στιγμή, αμφιβάλλουμε αν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική προεκλογική εκστρατεία», ενώ μάλιστα αρκετοί βουλευτές του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή.

Επίσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 8/3/2017, επισημαίνει ότι η Τουρκία κινδυνεύει να διολισθήσει προς ένα «αυταρχικό και προσωπολατρικό καθεστώς» και τονίζει πως οι αλλαγές αντιπροσωπεύουν «σοβαρή υποχώρηση» από τη δημοκρατική παράδοση της Τουρκίας.

Ποιος ο ρόλος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και στενά του Βοσπόρου που ελέγχει ο Ερντογάν;

Ο ρόλος της Τουρκίας εξαρτάται απολύτως από την αξιόπιστη συμπεριφορά της αναφορικά με τις γεωστρατηγικές επιλογές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Η συμπεριφορά της αυτή δεν είναι πλέον αξιόπιστη και τα δείγματα του κόστους το οποίο θα καταβάλει στον βωμό της τυχοδιωκτικής της πολιτικής, μας έρχονται ως μηνύματα από τη διάσκεψη της Αστάνα, την πρόσφατη συνάντηση των τριών Γενικών Επιτελείων ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας στην Αττάλεια και στην επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στην Τουρκία (30/03/2017).

Στην επίσκεψή του αυτή τα μηνύματα για την Άγκυρα δεν ήταν καθόλου καλά: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέφευγε συστηματικά να απαντήσει εάν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG και εάν τις θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση ως θυγατρική οργάνωση του PKK.

Κατά την είδηση, όμως, του προσκείμενου στον Μπαρζανί πρακτορείου Rudaw, οι ΗΠΑ, την ίδια στιγμή της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, πραγματοποίησαν αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και υλικού στη Ροτζάβα, προς το YPG, προέκταση του ΡΚΚ.

Γνωστοποιήθηκε ότι στην αποστολή συμπεριλαμβάνονταν τεθωρακισμένα οχήματα που πέρασαν τη μεθοριακή πύλη του Σεμάλκα. Ο εξοπλισμός απεστάλη στα πλαίσια προετοιμασίας της επιχείρησης εναντίον της Ράκκα. Να σημειωθεί ότι έχει επαναληφθεί παρόμοια επιχείρηση αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού από την ίδια πύλη και στο παρελθόν.

Στην επίσημη επίσκεψη παρευρέθη και ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS από την εποχή Ομπάμα, Brett McGurk, ο οποίος είχε έλθει στη δημοσιότητα όταν είχε εμφανιστεί σε φωτογραφία μαζί με μαχητή του PKK-PYD κατά την επίσκεψή του στο Κομπάνι.

Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο και πιθανώς από την Ελλάδα αναδιατάσσει τη γεωπολιτική της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου;

Ο East Med θα έχει υποθαλάσσιο και χερσαίο μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων και θα συνδέει απευθείας τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης.

Μέχρι στιγμής, σχεδιάζεται να μεταφέρει έως 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης (Κύπρος-Ισραήλ), καθώς και από πιθανά κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα.

Βάσει πραγματοποιηθεισών μελετών απεδείχθη η τεχνική εφικτότης του έργου, εφόσον παρόμοια έργα, έχουν ήδη κατασκευαστεί (αγωγός Medgas Αλγερία-Ισπανία), ενώ άλλα ευρίσκονται στην εναρκτήριο φάση της κατασκευής τους (αγωγός Galsi Αλγερία-Ιταλία).

Τα ισραηλινά κοιτάσματα διαθέτουν συνολικά τα 900 δισ. κυβικά μέτρα καλύπτοντας απολύτως αλλά και πλεονασματικά τη ζήτηση της ισραηλινής εσωτερική αγοράς ενώ εταιρείες πετρελαϊκών ερευνών στο Ισραήλ εκτιμούν την ύπαρξη επιπλέον 2.200 δισ. κυβικά μέτρων.

Στην Κύπρο, το κοίτασμα Αφροδίτη παρέχει 150 δισ. κυβικά μέτρα αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων ερευνητικών πετρελαϊκών εταιρειών υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα, η οποία δεν έχει ακόμη εντοπισθεί.

Ποιο το δρομολόγιο του East Med;

Είναι σαφές ότι το δρομολόγιο του East-Med έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Πρώτο δεν ελέγχεται από τη Ρωσία, δεύτερο δεν ελέγχεται από ισλαμιστικά κράτη, τρίτο δεν κοστίζει περισσότερο από 5 δισ. ευρώ, παρά τη σκόπιμη προπαγάνδα των διάφορων φιλοτουρκικών λόμπι που το ήθελε να υπερβαίνει σε κόστος τα 11 δισ. ευρώ, ώστε να απορριφθεί από τους διεθνείς επενδυτές ως λύση και μπορεί να καλύψει τη ζητούμενη ετήσια παροχή.

Από την άλλη πλευρά, οι συναντήσεις Πούτιν-Ερντογάν, οι οποίοι ανακοίνωσαν πρόσφατα τη δημιουργία ρωσοτουρκικού επενδυτικού ταμείου και σημαντικές συμφωνίες στην αμυντική βιομηχανία και ενεργειακό τομέα, είναι ό,τι πιο χρήσιμο δώρο για τον ελληνισμό Ελλάδος-Κύπρου.

Γιατί το λέτε αυτό;

Το λέω αυτό διότι όσο βαθύτερα εμπλέκεται η Άγκυρα στον ενεργειακό σχεδιασμό της Μόσχας και όσο περισσότερο αυξάνεται με τον τρόπο αυτό ο κίνδυνος ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, μέσω Τουρκίας, τόσο «ελκυστικότερος» για τη Δύση γίνεται ο αγωγός East Med. ο οποίος δεν εξαρτάται ούτε από τα ρωσικά ούτε από τα ιρανικά κοιτάσματα.

Άλλωστε, εγγύηση για το τελευταίο αποτελούν οι συμμετοχές του Ισραήλ και της Αιγύπτου (εις το μέλλον) στο σχέδιο αυτό. Το Ισραήλ μπορεί σαφώς να πωλήσει φυσικό αέριο στην Τουρκία, αλλά ποτέ να εμπιστευθεί την ισλαμιστική νεο-οσμανική και αναθεωρητική Τουρκία για να δημιουργήσει διελεύσεις προμηθείας της Ευρώπης με το δικό του φυσικό αέριο. Ξέρει πολύ καλά, και το δήλωσε σαφώς ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας Ι. Γιάλομ, στις 29/09/2016, ότι ο «μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας και ασφαλέστερος αγωγός για το Ισραήλ είναι ο East Med» τον οποίον μάλιστα, επικαλούμενος ευρωπαϊκές μελέτες, κοστολόγησε στο ποσόν των 5 δισ. ευρώ.

Γιατί θεωρείτε ότι τώρα είναι η καλύτερη εποχή για διπλωματία με τους Τούρκους που τους έχουν όλοι απέναντι; 

Δεν θεωρώ κάτι τέτοιο! Θεωρώ ότι είναι η καλύτερη ώρα για την ελλαδική και ελληνοκυπριακή διπλωματία να καταγγείλει σε όλα τα διεθνή φόρα, και με κάθε επισημότητα, συνεχώς και διαρκώς, την τουρκική προκλητικότητα. Τώρα «που τους έχουν όλοι απέναντι»!

Τι εισηγείστε πρακτικά να κάνουμε;

Πρώτο την αναμονή ολοκλήρωσης των σημαντικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι οποίες θα αλλάξουν τη διεθνή γεωστρατηγική εικόνα της γείτονος χώρας.

Δεύτερο την παράλληλη προώθηση των σημαντικότερων δυτικών ενεργειακών συμφερόντων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τρίτο την προώθηση της δυτικής ενεργειακής ασφαλείας μέσω Εast-Med σε στενή συνεργασία με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Τέταρτο την προώθηση αμυντικού πλέγματος ασφαλείας με τις χώρες αυτές.

Πέμπτο την εμβάθυνση, τακτικότητα και δραστηριοποίηση ασκήσεων τύπου NOBLE DINA και την εξ αυτού ίδρυση ενός νέου δόγματος Ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο με συντελεστές το τετράπλευρο Αθήνας-Λευκωσίας-Καΐρου-Ουάσινγκτον.

Έκτο την ταυτόχρονη καταγγελτική στάση από το δίπολο Ελλάδος-Λευκωσίας σε όλα τα επίσημα φόρα του τουρκικού αναθεωρητισμού μέσω και της επανατοποθέτησης του βασικού θέματος εισβολής και κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η οποία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ, άρα και από τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και πλησιάζει όλο και περισσότερο τη Μόσχα και το Ιράν, άρα αποτελεί απειλή για τα δυτικά συμφέροντα.

Αυτά τα ανωτέρω θα μπορούσαν να είναι οι βασικοί άξονες της εξωτερικής πολιτικής του δίπολου Αθηνών-Λευκωσίας ώστε να κερδηθεί διπλωματικός χρόνος προς όφελος των δικαίων του Ελληνισμού και να ανασχεθεί εκ των πραγμάτων ο τουρκοϊσλαμικός αναθεωρητισμός.

Από το 1997 είχατε προβλέψει επακριβώς τη σημερινή κατάσταση στο Αιγαίο;

Ναι είναι αλήθεια ότι όταν κάποιος μελετά νηφάλια τα γεωπολιτικά υποδείγματα, καταλήγει στην πρόβλεψη.

Μπορείτε να δείτε την εισήγησή μου στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Διεθνή Συλλογικά Συστήματα Ασφαλείας και ο ρόλος τους στη Ν/Α Μεσόγειο», Κέρκυρα, Ιονικό Συνεδριακό Κέντρο, 27, 28, 29 Ιουνίου 1997, (http://perialos.blogspot.gr/2011/02/blog-post_2179.html) Το ζήτημα είναι ότι οι προβλέψεις μου αυτές πρέπει να ληφθούν υπόψη.