Προεδρικό: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email

20.04.2017 10:42

της Δόνας Καπαρτή

Δεν θα παίξουμε το επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας “ανεβάζοντας” το θέμα, δηλώνει το Προεδρικό αναφορικά με τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την έκδοση NAVTEX.  Το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών έχει “μολύνει” την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αλλά εμείς θα κάνουμε το παν για να υπάρξουν αποτελέσματα, δηλώνει, εξάλλου, σε συνέντευξή του στο “Πρωτοσέλιδο” του ΣΙΓΜΑ.

 «Εμείς δεν θα εμπλακούμε σε δημόσιο διάλογο με την Τουρκία, επιτρέποντάς της να παρουσιάσει αυτήν την εικόνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε σήμερα από το στούντιο της εκπομπής “Πρωτοσέλιδο” του Σίγμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «για μας δεν υπάρχουν αμφισβητήσιμες ζώνες» και πως «δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Tουρκία, μέσα από δημόσιο διάλογο, “ανεβάζοντας” αυτό το θέμα να επικρατήσει εικόνα ότι υπάρχουν αμφισβητήσιμες ζώνες». 

Την ίδια ώρα, τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει όλα τα διαβήματα και ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι «δεν θα παίξουμε το επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας». 

Ίσως να επιδιώκει να πλήξει και τον τουρισμό μας, που πηγαίνει πολύ καλά, σε αντίθεση με αυτόν στην Τουρκία, σχολίασε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο κυπριακός λαός πρέπει να νιώθει ασφάλεια με όλα όσα εξελίσσονται στην περιοχή και ειδικά με τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις ενέργειές μας και πως η Άγκυρα δεν πρέπει να δημιουργήσει αυτή την αμφιβολία. 

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως στο τραπέζι θα βρεθούν σημαντικά, ευαίσθητα και δύσκολα θέματα, των οποίων οι «τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Άγκυρα». 

Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις της ε/κ πλευράς με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαθ Έιντε, κάτι που φημολογείται εδώ και αρκετό καιρό, ο κ. Χριστοδουλίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες δεν είμαστε ικανοποιημένοι με δηλώσεις ή ενέργειές του. 

Την ίδια ώρα, τόνισε πως δεν υπάρχει ειδικός σύμβουλος με τον  οποίο ήμασταν απόλυτα ικανοποιημένοι, ούτε εμείς ούτε οι Τ/κ. 

Αναφορά έκανε και στη Γενεύη, αλλά και τις ελπίδες της ε/κ πλευράς πριν το ταξίδι στην Ελβετία. «Μέχρι τη Γενεύη, ήμασταν αισιόδοξοι», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι εκεί προέκυψε μια έντονη απογοήτευση από την απαίτηση της Τουρκίας για τις 4 ελευθερίες.

«Αυτό το θέμα έχει μολύνει και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Όμως εμείς θα κάνουμε το παν για να υπάρξουν αποτελέσματα», συμπλήρωσε. 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/kypriako/423505/proedriko-den-tha-paiksoume-to-paixnidi-tis-tourkias#.dpuf