Ζητούν εξηγήσεις για «νέα Διάσκεψη»

Print Friendly, PDF & Email

01 Μάιος 2017

Επιμέλεια: Μάριος Πουλλάδος

Ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να εμπλακεί σε προεκλογικές σκοπιμότητες, δηλώνει η Κυβέρνηση
ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι κάλεσαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διαβεβαιώσει τον λαό ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Δημοκρατίας θα συνεχιστούν απρόσκοπτα

Ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσαν τα δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο που κάνουν λόγο για ενδεχόμενο σύγκλησης νέας Διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη τον Ιούνιο, συνδέοντας μάλιστα την εξέλιξη αυτή με αναβολή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι κάλεσαν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαβεβαιώσει τον λαό ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Δημοκρατίας θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, ενώ το ΑΚΕΛ εξέφρασε την προσδοκία οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε μια συνολική σύγκλιση στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα διάσκεψη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως ο εν εξελίξει διάλογος για επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να επηρεάσει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στις προεκλογικές σκοπιμότητες του οποιουδήποτε.

Όλα θα κριθούν στο τραπέζι

Σε γραπτή του απάντηση σε κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, αναφέρει πως το εάν και κατά πόσον θα υπάρξει νέα Γενεύη είναι κάτι που θα εξαρτηθεί απολύτως από την πρόοδο που θα υπάρξει στο τραπέζι των συνομιλιών και ως εκ τούτου οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα υλοποιηθούν κανονικά με βάση το συμφωνημένο πρόγραμμα που έχει υπογραφεί μεταξύ του κράτους και των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Όχι σε οποιαδήποτε λύση»

Περαιτέρω, όπως αναφέρει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να εμπλακεί στις προεκλογικές σκοπιμότητες του οποιουδήποτε. Την ίδια ώρα, όμως, θέλει να επαναλάβει, συνεχίζει ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ότι δεν θα πάψει με αποφασιστικότητα να διαπραγματεύεται, προκειμένου να εξευρεθεί όχι η όποια λύση, αλλά να επιτευχθεί συμφωνία που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα λειτουργικό, βιώσιμο, ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο.

Σοβαρές ανησυχίες ΔΗΚΟ

Για σοβαρές ανησυχίες κάνει λόγο το ΔΗΚΟ με αφορμή τα δημοσιεύματα που φέρουν τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό να μεθοδεύει τη σύγκληση νέας διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, με όρο να ανασταλούν για μια ακόμα φορά οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΤΟ ΔΗΚΟ κάλεσε, παράλληλα, τον κ. Αναστασιάδη να διαψεύσει τα δημοσιεύματα και να διαβεβαιώσει τον λαό ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, υπενθυμίζοντας τα τουρκικά δημοσιεύματα προηγούμενων ημερών που έκαναν λόγο για συμφωνία αναβολής των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με δήθεν «αντάλλαγμα» την αναβολή των τουρκικών προκλήσεων μέσω του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός.

«Θα είναι εγκληματικό να απεμποληθεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων ή να διασυνδεθεί η άσκηση αυτού του δικαιώματος με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», καταλήγει ανακοίνωση.

Προειδοποιούν οι Οικολόγοι

?Με τη σειρά του το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προειδοποιεί πως η «νέα Γενεύη» δεν πρέπει να επηρεάσει τις γεωτρήσεις του καλοκαιριού και αναφέρει πως αναμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις εντυπωσιακές αλλαγές στις συνομιλίες, στην τουρκική στάση.

«Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποιες είναι αυτές οι εξελίξεις που από το “πάγωμα” των συνομιλιών οδηγούν σε νέα διεθνή διάσκεψη. Καλοδεχούμενη κάθε αλλαγή προς το καλύτερο της τουρκικής στάσης αρκεί να είναι ειλικρινής και να μην έχει σχέση με τις πιέσεις για αναβολή των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ιδίως τώρα που επιδίωξη της Άγκυρας είναι η διακοπή των ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν στο φυσικό αέριο και σίγουρα όχι μία ουσιαστική πρόοδος των συνομιλιών.

Αλληλεγγύη: «Θα επιβληθούν οι τουρκικοί όροι»

«Οι προθέσεις της Άγκυρας να παρεμποδίσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαροι και εξελισσόμενοι», αναφέρει το Κίνημα Αλληλεγγύη, σημειώνοντας πως μετά την «άτακτη υποχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιταμή παρέμβαση της Τουρκίας σε αποφάσεις της Κυπριακής Βουλής, η Άγκυρα με απειλές, αποστολή τουρκικών ερευνητικών σκαφών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πολεμικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις κυπριακές θάλασσες, και ουσιαστικά πολιορκία της Κύπρου από τον τουρκικό στόλο, υλοποιεί τις προθέσεις της με διπλωματικές πιέσεις».

Η Αλληλεγγύη στρέφει επίσης τα πυρά της κατά του Ειδικού Συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τον οποίο κατηγορεί για συμπαιγνία, ώστε να μπει φρένο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για το καλοκαίρι. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να γίνουν σημαντικά βήματα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας το καλοκαίρι, και το δηλώσαμε ήδη από καιρό. Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι και αυτοί οι τουρκικοί όροι θα επιβληθούν. Είτε μέσω Γενεύης, είτε χωρίς Γενεύη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ελπίζει το ΑΚΕΛ

«Μακάρι, τα όσα δημοσιεύονται περί νέων, σημαντικών συγκλίσεων στις συζητήσεις των δύο διαπραγματευτών να απηχούν την πραγματικότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως προσδοκία του κόμματος είναι οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε μια συνολική σύγκλιση στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

«Αν αυτό επιτευχθεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για συνέχιση της διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα ασχοληθεί με την ασφάλεια, που είναι η διεθνής πτυχή του προβλήματος», αναφέρει η ανακοίνωση που καταλήγει σημειώνοντας «Η αναγνώριση της καλής θέλησης της πλευράς μας έχει μεγάλη σημασία για την ενίσχυση της αξιοπιστίας μας, γεγονός που, μεταξύ άλλων, προστατεύει και ενισχύει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στον χώρο της κυπριακής ΑΟΖ».

Η Διακήρυξη της ΕΔΕΚ

Το 13ο Παγκύπριο Τακτικό Συνέδριο του Κ.Σ ΕΔΕΚ εξέφρασε την ανησυχία του για την καταστροφική, όπως χαρακτήρισε, πορεία που παρατηρείται στο Κυπριακό λόγω των λανθασμένων επιλογών και της κακής τακτικής, όπως αναφέρει, που ακολουθεί ο ΠτΔ και οι συνεργάτες του.

Στο μεταξύ η ΕΔΕΚ ζητά την αλλαγή πορείας στο Κυπριακό με την υιοθέτηση νέας τακτικής με την οποία, όπως αναφέρει, «να σταματήσουν οι απαράδεκτες μονομερείς υποχωρήσεις και να αξιοποιηθούν τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα, καθώς και τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει η κυπριακή δημοκρατία, για να καταστεί δυνατή η εξεύρεση δημοκρατικής βιώσιμης λύσης».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/426523/zitoun-eksigiseis-gia-nea-diaskepsi#sthash.M0w9kswl.dpuf