Ποιοι ετοιμάζονται να κτυπήσουν πάλι χαρμόσυνες καμπάνες;

Print Friendly, PDF & Email

04 Μάιος 2017
Σημερινή

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει συνεπέστατος στην τακτική παραπλάνησης του λαού και απόκρυψης τοποθετήσεων και θέσεών του.

Προχθές, μετά τη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, αρνήθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων και του λαού ότι, κατά τις συναντήσεις, εθίγη θέμα αναφοράς του στο Ανώτατο για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Ο Ακιντζί, όμως, στις δικές του δηλώσεις στα κατεχόμενα την ίδια στιγμή, έδωσε μία αδρή περιγραφική εικόνα, η οποία αποδεικνύει ότι το θέμα του δημοψηφίσματος είχε τεθεί στην προηγούμενη συνάντηση.

Συγκεκριμένα, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος, ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε «μία ενδιαφέρουσα επεξήγηση. Μας είπε ότι με την αναφορά στο Δικαστήριο, θα καθίστατο άκυρος και ο προηγούμενος κανονισμός του ΕΛΑΜ. Του είπα ότι αυτό δεν τον γνωρίζει η κοινή γνώμη και δεν το αντιλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο.

Ζήτησα να εξηγηθεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά ο κ. Αναστασιάδης μου είπε πως θα αναχωρούσε για την Ινδία και δεν είχε χρόνο να το εξηγήσει αυτό σωστά. Ελπίζω ότι τώρα θα το εξηγήσει αυτό καλύτερα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ποτέ δεν έδωσε εξηγήσεις στον λαό, γιατί αποφάσισε να κάμει αναφορά στο Ανώτατο. Ποτέ δεν εξήγησε στην κοινότητά του τους πραγματικούς λόγους που τον ώθησαν στην απόφασή του.

Απλώς εξήγησε ότι το έπραξε, επειδή υπήρξε σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα περί ενδεχομένης αντισυνταγματικότητας, και δεν μπορούσε να αγνοήσει τον Γενικό Εισαγγελέα.

Αλλά, ενώ δεν εξηγήθηκε ντόμπρα στην κοινότητά του, αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στον Ακιντζί. Και να τον διαβεβαιώσει ότι με την αναφορά θα καθίσταται άκυρη η πρώτη απόφαση της Βουλής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να λέγει στον καθένα ό,τι θέλει να ακούσει. Να θωπεύει τα αφτιά των Ελληνοκυπρίων και τα αφτιά του Ακιντζί. Αλλά δεν μπορεί να περιπαίζει όλους για πάντα. Στο τέλος δεν θα γίνεται πιστευτός σε κανέναν. Ούτε στους Ελληνοκυπρίους, ούτε στους Τουρκοκυπρίους. Ήδη αυτό είναι μία πραγματικότητα. Τον έμαθαν και οι Ελληνοκύπριοι, τώρα τον μαθαίνει και ο Ακιντζί. Ο λόγος του Προέδρου κατέστη αναξιόπιστος και άνευ σημασίας.

Στο μεταξύ, ο Ακιντζί σχολίασε και τα δημοσιεύματα σε μερίδα των ελληνοκυπριακών ΜΜΕ, διά των οποίων επιχειρείται να καλλιεργηθεί νέο κλίμα ψευδαισθήσεων όσον αφορά τις νέες συνομιλίες. Το «θετικό κλίμα» διαψεύδεται από τον Ακιντζί. «Η αισιοδοξία δεν βασίζεται πάντοτε στην πραγματικότητα», τονίζει.

«Σύμφωνα με τις εκθέσεις των διαπραγματευτών που διαβάζω καθημερινά, αυτή η αισιοδοξία δεν επιβεβαιώνεται. Αν υπήρχε σύγκλιση σε ορισμένα θέματα, θα την επικυρώναμε και θα το λέγαμε στον κόσμο, αλλά ούτε ο Αναστασιάδης ούτε εγώ μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Σήμερα, ερώτησα τον Αναστασιάδη γι’ αυτά τα δημοσιεύματα, αλλά και σ’ αυτόν φαίνονται περίεργα», τόνισε.

Κατόπιν τούτου, οι αναφορές προχθές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συμφωνίες και συγκλίσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ορθές, εφόσον δεν τις επιβεβαιώνει και ο κατοχικός ηγέτης.

Αλλά το ερώτημα είναι ποιος καλλιεργεί κλίμα νέων ψευδαισθήσεων και παραπλανεί τον λαό μέσω δημοσιεύσεων και πληροφοριών, που βλέπουν το φως σε ορισμένα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, κατά προτίμηση ανανικά και με γνωστές διασυνδέσεις με το Προεδρικό και τα γραφεία των δύο μεγάλων κομμάτων;

Πώς, ξαφνικά, διαπραγματεύσεις τεσσάρων χρόνων κατέληξαν σε αδιέξοδο και σε δύο συναντήσεις υπήρξε νεκρανάσταση;
Άραγε η Κυβέρνηση προετοιμάζει για νέα Γενεύη και κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται πάλι να κτυπήσουν καμπάνες και να υποστηρίξουν πως η πολιτική τους για συνέχιση ενός νεκρού διαλόγου δικαιώνεται;