Ουσιώδεις οι διαφορές πριν το φινάλε

Ουσιώδεις οι διαφορές πριν το φινάλε
15 Μάιος 2017
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ από τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα των ηρώων της τουρκικής εισβολής στον Άγιο Αθανάσιο.
Για κίνδυνο κατάρρευσης των συνομιλιών προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ
Έκκληση για την ενότητα όλων προς αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη τελευταία συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί

Για ουσιώδεις διαφορές στο τραπέζι των συνομιλιών έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη τελευταία συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη την Τετάρτη, αφήνοντας, ουσιαστικά, έμμεσα να εννοηθεί πως ο διάλογος οδηγείται σε αδιέξοδο.

Μιλώντας στα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν των πεσόντων Κυπρίων και Ελλαδιτών κατά το 1974, στον Άγιο Αθανάσιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός πως -όπως είπε- δημιουργούνται νέες διαφορές εκ του μη όντος, και διερωτήθηκε παράλληλα γιατί καλείται ο ίδιος να φέρει εξίσου την ευθύνη σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών, «όταν κοινή διαπίστωση είναι ότι, αντί της καλής θελήσεως από πλευράς Τουρκίας, παρατηρείται σκλήρυνση των θέσεων».

Με αφορμή τις τουρκικές απειλές το τελευταίο διάστημα σε θάλασσα και αέρα, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν ενωμένες για την αντιμετώπισή τους, και όχι, όπως είπε, να γίνεται προσπάθεια απόδοσης σκοπιμοτήτων «εις εκείνον που ακριβώς εκφράζει τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

«Πρόοδος» χάριν των Ε/κ
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως σε αυτά τα δυο χρόνια «δύσκολης διαπραγμάτευσης, η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου με μια -όπως είπε- εργώδη προσπάθεια αναζήτησης λύσης για το Κυπριακό». Εάν υπήρξε πρόοδος, συνέχισε, υπήρξε γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά επέδειξε θάρρος, τόλμη και αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να συναντήσουμε τις έγνοιες και ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, με την προσδοκία ότι ανάλογη θα ήταν και η δική τους ανταπόκριση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως όραμά του ήταν και παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας, η απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα, η δημιουργία ενός κράτους που να μπορεί να λειτουργήσει, να δημιουργεί προϋποθέσεις ειρηνικής συμβίωσης, συνδημιουργίας και προκοπής, ασφάλειας για όλους και όχι μονομερώς για τους μεν και απειλή για τους δε.

Η σημασία της θυσίας
Μεταξύ άλλων είπε ακόμη πως το μνημείο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου τελέστηκαν χθες, πέραν της τιμής προς αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, εκφράζει και «το δικαίωμα να διαπραγματευόμαστε για την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας, για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, για την ειρήνη και την αξιοπρέπεια όλων ανεξαιρέτως».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του δήλωσε πως η ιστορία αποκτά κοινωνική αξία όταν διδάσκει και σημείωσε πως «η θυσία των Ελλαδιτών αδελφών και των εθνοφρουρών μας, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία ως μια τεράστιας σημασίας εθνική προσπάθεια για να διατηρηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία εν ζωή.

Συνειδητοποιούμε πως εκείνο που θέλουμε είναι μια πατρίδα που δεν θα έχει ανάγκη από νέους που θα δώσουν τη ζωή τους, πως διεκδικούμε μια πατρίδα όπου όλοι οι κάτοικοί της θα εργάζονται για την πρόοδο και την προοπτική για να κάνουν αυτό το κομμάτι γης ένα παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και προκοπής», είπε.

Η «ανεπιθύμητη» καρέκλα…
Μιλώντας, αργότερα, σε μνημόσυνο των αρχηγών και ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, στην περιοχή Πελενδρίου – Κ. Αμιάντου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως αυτές τις κρίσιμες ώρες, πάνω απ’ όλα ας μπει η Κύπρος και όχι το ποιος θα είναι ή όχι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

«Τι να κάνω την καρέκλα του Προέδρου, εάν η πατρίδα μου θα διχοτομηθεί, εάν η πατρίδα μου θα κινδυνεύει, εάν ο Ελληνισμός θα κινδυνεύει;», διερωτήθηκε και επεσήμανε πως εκεί που μπορούσαν να γίνουν υποχωρήσεις στις συνομιλίες έγιναν, αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί να ξεπεραστούν τα όποια περιθώρια ανοχής.

Πιέζει για συμφωνία το ΑΚΕΛ
Κρίσιμη πάντως χαρακτήρισε την επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών μεθαύριο Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως από αυτή θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα συνεχίσει η προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό ή κατά πόσο θα υπάρξει διακοπή ή οποιαδήποτε άλλη απόφαση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στη Λεμεσό, ο κ. Κυπριανού ισχυρίστηκε πως αν δεν καταφέρουμε να υπάρξει πρόοδος και να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, αν υπάρξει διακοπή ή τερματισμός, τα πράγματα θα μεταφερθούν μετά τις προεδρικές εκλογές και τότε τα ζητήματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Θεωρώ ότι η κατάσταση στο έδαφος θα διαφοροποιηθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, κάτι που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Είναι ήδη δύσκολα τα δεδομένα, νομίζω θα γίνουν πολύ δυσκολότερα στη συνέχεια, ανέφερε.

Νέα δεδομένα με «υποκοότητες»
Δίνοντας περαιτέρω εξηγήσεις επί του θέματος, υπενθύμισε το θέμα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων», λέγοντας ότι από το τότε που ο Σερντάρ Ντενκτάς είχε ανακοινώσει ότι έχουν παραχωρηθεί 7.200 «υπηκοότητες», έχει παρέλθει ενάμισης μήνας και ίσως αυτός ο αριθμός να έχει αυξηθεί περαιτέρω.

«Αυτό διαφοροποιεί τη συμφωνία για την πληθυσμιακή αναλογία, κάτι που αντιλαμβάνεστε προκαλεί τεράστια προβλήματα για τις συγκλίσεις, ενώ δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι επί του εδάφους θα γίνονται αναπτύξεις, κάτι που επηρεάζει τη λύση και του περιουσιακού και του εδαφικού. Με αυτήν έννοια λοιπόν, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα», είπε.

Υποκρισία βλέπει ο ΔΗΣΥ
Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ χαρακτήρισε «τουλάχιστον υποκριτικό», το ΑΚΕΛ να καταλογίζει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ασχολείται με τις Προεδρικές, την ώρα που ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ εξηγεί στους δημοσιογράφους για τη λίστα υποψηφίων του Κόμματός του.

«Είναι όμως ακόμα περισσότερο κατακριτέο το ότι το ΑΚΕΛ διαρκώς παραβλέπει και δείχνει μάλιστα να καλύπτει την εκ προθέσεως διακοπή των συνομιλιών από την τουρκοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να επιρρίψει ευθύνες και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη», αναφέριε η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, εντάσσοντας τις δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού στην ευρύτερη προσπάθεια του ΑΚΕΛ να καλλιεργήσει προεκλογικό κλίμα.

Η ανησυχία των Οικολόγων
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι οι Τούρκοι δημιουργούν προβλήματα, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως η ανύπαρκτη πρόοδος στις συνομιλίες και οι απαράδεκτες και ακραίες θέσεις των Τούρκων δεν ευνοούν και δεν δικαιολογούν μία νέα διάσκεψη.

Παράλληλα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για δημοσιογραφικές πληροφορίες, που κάνουν λόγο για πιέσεις προκειμένου να συγκληθεί μια νέα διεθνής διάσκεψη εντός του Ιουνίου. «Από τη στιγμή που δεν έχει πραγματοποιηθεί η κατάλληλη προετοιμασία και να διασφαλιστεί ότι δεν θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο η ‘νέα Γενεύη’, μπορεί να δώσει το κατάλληλο άλλοθι στην Τουρκία για την ένταση που θέλει να δημιουργήσει τον Ιούλιο λόγω των ενεργειακών εξελίξεων», αναφέρουν οι Οικολόγοι, καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην αποδεχθεί Διάσκεψη, εφόσον δεν εξασφαλιστεί ότι θα είναι γόνιμη.

Η ΕΔΕΚ για διαπραγματευτική ομάδα
Επιπλέον η ΕΔΕΚ, με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Σημερινής», σύμφωνα με το οποίο ο Ε/κ διαπραγματευτής Πόλυς Πολυβίου κοινοποίησε προς όλα τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας τη διαφωνία του στα ζητήματα πολιτικής ισότητας και στον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδου, αναφέρει πως «τόσο τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας όσο και η Νομική Υπηρεσία έχουν καθήκον και υποχρέωση έναντι της ιστορίας και του λαού, να τοποθετηθούν υπεύθυνα και δημόσια, εάν συμφωνούν τόσο με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και με τις θέσεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ενημερώθηκε από Τσίπρα ο Γκουτέρες
Τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Πεκίνο, στο περιθώριο του διεθνούς Φόρουμ «Belt and Road».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον κ. Γκουτέρες τη θέση της Ελλάδας ότι, για να επανασυγκληθεί η Διάσκεψη της Γενεύης, πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες και η Αθήνα θα εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Διπλωματική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως, από την πλευρά του, ο κ. Γκουτέρες διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι το ενδιαφέρον του για επίλυση του Κυπριακού παραμένει μεγάλο, και ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να βοηθήσει τις δύο πλευρές «να συνεχίσουν την προσπάθεια», που μάλιστα φέρεται να έχει χαρακτηρίσει «καλή παρακαταθήκη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, όπως και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κατά τη συνάντηση των δύο συζητήθηκε το Κυπριακό, ενώ έγινε και μια συνολική επισκόπηση των ελληνορωσικών σχέσεων και αναφορά σε αποτελέσματα πρωτοβουλιών για περαιτέρω σύσφιγξη σχέσεων, όπως το έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016.