Κατ΄ ιδίαν συναντήσεις και συνωμοσίες

Print Friendly, PDF & Email

17 Μαΐου 2017  

του   Άριστου Μιχαηλίδη

Τους αφήνουν στην κρίση του λαού, λέει το ΑΚΕΛ, όσους φωνάζουν για μια «αποκάλυψη», που έκανε ο Άντρος Κυπριανού σε συνέντευξη του και «αρέσκονται στις θεωρίες συνωμοσίας». Διότι, λέει, στην ίδια συνέντευξη ο γενικός γραμματέας  του ΑΚΕΛ είπε ότι κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη «να μην διανοηθεί να πει ότι το ΑΚΕΛ του άσκησε πιέσεις για να κάνει υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών». Ο καθένας μάλλον προβάλλει και υπερτονίζει ό,τι τον βολεύει και ό,τι εξυπηρετεί πια την προεκλογική στρατηγική του. Μπορεί για το Κυπριακό να μην έχουν στρατηγική, αλλά για τις προεδρικές έχουν και ήδη την εφαρμόζουν, ακόμα κι εκείνοι που δεν ξεκίνησαν δήθεν την προεκλογική.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι εκτός της πιο πάνω φράσης ο κ. Κυπριανού στη συνέντευξη του (εφ. Πολίτης, 14/5/17), είπε και κάτι πολύ πιο ουσιώδες: «Και ελπίζω και εύχομαι να μην με υποχρεώσει (σ.σ. ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) να πω τι συζητήσαμε σε κάποιες κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχαμε».  Ιδού, λοιπόν, η ουσία και τα ερωτήματα. Τι συζήτησαν σε κάποιες κατ΄ ιδίαν συναντήσεις; Δηλαδή, τι συζήτησαν πίσω από τις πλάτες των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, μακριά από την όποια συλλογικότητα του Εθνικού Συμβουλίου και μακριά από την επιβαλλόμενη διαφάνεια; Και μάλιστα, όταν αυτό που συζήτησαν το αναφέρει ο κ. Κυπριανού με τρόπο που φαίνεται ότι είναι σε βάρος του Προέδρου Αναστασιάδη. Ελπίζει, λέει, να μην τον υποχρεώσει να το αποκαλύψει. Γιατί; Είναι αμάρτημα; Είναι έγκλημα; Σε βάρος ποιου; Σε βάρος του λαού; Διότι, η συζήτηση όπως περιγράφεται δεν αφορά κάποιο κοινωνικό νομοσχέδιο αλλά το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις. Όπου ο κ. Κυπριανού αποδίδει στον Πρόεδρο μετάλλαξη και τον κατηγορεί ότι ανακάλυψε ξαφνικά ότι «τούτη η στάση συνέπειας που τηρούσαμε τόσα χρόνια, ήταν απαίτηση για να υποχωρήσει από θέσεις αρχών». Και για να μην προβάλλει αυτή τη θέση ο Πρόεδρος, τον προειδοποιεί ο κ. Κυπριανού ότι αν συνεχίσει θα τον υποχρεώσει να αποκαλύψει τι συζήτησαν σε κάποιες κατ΄ ιδίαν συναντήσεις. Κι ο Πρόεδρος σε δημόσιες ομιλίες του κάνει έκκληση «προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και εκείνους που με κατηγορούν πως τάχα προβαίνω σε απαράδεκτες υποχωρήσεις, αλλά και στους άλλους, που μου υπαγορεύουν πως πρέπει να συνεχίσω τάχα και να εξαντλήσω τα περιθώρια» (14/05/2017). Οι «κάποιοι άλλοι» είναι φυσικά το ΑΚΕΛ. Δηλαδή; Αυτοί που συμπορεύτηκαν στα δύο χρόνια των επίμονων διαπραγματεύσεων και εφάρμοσαν πολιτική υποχωρήσεων, που τελικά αποδείχτηκε αδιέξοδη και επικίνδυνη, σήμερα κατηγορούν και απειλούν ο ένας τον άλλο ή, το ελάχιστο, πετούν ο ένας στον άλλο υπονοούμενα για το ποιος είναι περισσότερο υποχωρητικός. Ακόμα και από θέσεις αρχών.

Τελικά, δεν πρόκειται για «θεωρίες συνωμοσίας», πρόκειται για γεγονότα, που αποκαλύπτουν οι ίδιοι συνειδητά (μπορεί και να τους ξεφεύγουν) τώρα που προέχουν τα προεκλογικά. Αλλά, οφείλουν να δώσουν κάποιες εξηγήσεις. Γιατί έγιναν «κάποιες κατ΄ ιδίαν συναντήσεις» όταν υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητούνται οι εξελίξεις; Τι είπαν σε αυτές τις συναντήσεις που δεν πρέπει να μάθουν οι υπόλοιποι κομματικοί αρχηγοί και ο λαός; Μήπως, πήραν και αποφάσεις για «λεπτομέρειες» των συνομιλιών που στήριξαν ο Πρόεδρος, το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ και δεν έπρεπε να γνωρίζει ο λαός ότι είχαν συνεννοηθεί στο παρασκήνιο; 

Υ.Γ. Ασφαλώς και δεν είναι έγκλημα να γίνονται συναντήσεις και συνεννοήσεις μεταξύ του ηγέτη του ΑΚΕΛ και του Προέδρου. Πολλές ήταν γνωστές, κάποιες ήταν μυστικές, αλλά ούτε αυτό έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σήμερα η κόντρα των εκλογών βγάζει στη φόρα ότι σε αυτές τις συναντήσεις συζητήθηκαν πράματα που δεν πρέπει να μάθει ο λαός και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Κι αυτό στην εποχή της διαφάνειας δεν είναι τίποτε άλλο από συνωμοσία.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/399145/kat-idian-synantiseis-kai-synomosies