Πάρε – δώσε με «νονό» τον Έιντε

Print Friendly, PDF & Email

18 Μάιος 2017

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Κρίσιμο 24ωρο, που θα κρίνει αν θα πραγματοποιηθεί «Γενεύη 2» μέσα στον Ιούνιο
Πρόταση-έκπληξη του Νίκου Αναστασιάδη στο τραπέζι των συνομιλιών, που αφορά την ουσία και τη διαδικασία. Πακετοποίηση ζήτησε ο Ακιντζί

Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, μετά τη χθεσινή πεντάωρη συζήτηση που είχαν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί. Η ε/κ πλευρά κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι, που αφορά τόσο την ουσία όσο και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Η πρόταση Αναστασιάδη έφερε αμηχανία στην τ/κ πλευρά, που την απέρριψε απευθείας και με μια «ρελάνς» προσπάθησε ο κατοχικός ηγέτης να ρίξει μια επικοινωνιακή ζαριά, με δήθεν πρόταση που είχε τη μορφή της «πακετοποίησης», με εντός Ιουνίου συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης χωρίς προϋποθέσεις, και αναβολή της γεώτρησης τον Ιούλιο. Μια πρόταση που απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά, καθώς, όπως τόνισε ανώτατη κυβερνητική πηγή, «δεν είμαστε ακόμη σε απόσταση τέτοια που να μπορεί να γίνει πακετοποίηση, την ώρα μάλιστα που σε αρκετά θέματα η τ/κ πλευρά έχει υπαναχωρήσει σε σχέση με τα όσα είχε παρουσιάσει στη Γενεύη».

Η Λευκωσία θεωρεί ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πραγματικά οι προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Ο ρόλος του Νορβηγού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες ανέφερε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέλαβε να έχει τις επόμενες των ημερών διαβουλεύσεις με τα δυο μέρη, για να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει προοπτική μιας ουσιαστικής, αλλά και δημιουργικής συνάντησης, που να μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», καταλυτική είναι η σημερινή ημέρα ή το πολύ η αυριανή, για να διαφανεί τυχόν πραγματοποίηση μιας «Γενεύης 2», κάτω από προϋποθέσεις που θα φέρουν πιο κοντά τις δύο πλευρές.

Η ε/κ πλευρά απέφυγε ν’ αναφερθεί σε οτιδήποτε έχει εισηγηθεί, και θα περιμένει εξαντληθούν τα περιθώρια των προσπαθειών του κ. Έιντε. Πάντως ξεκάθαρο είναι ένα δεδομένο: Οι μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει δεν μπορεί να επαναληφθούν, με τον κ. Αναστασιάδη να το τονίζει χαρακτηριστικά.

Η ενημέρωση του λαού

Με την ολοκλήρωση των προσπαθειών του κ. Έιντε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο και θα δώσει και δημοσιογραφική διάσκεψη για να ενημερώσει τους πολίτες. Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης θα αναφερθεί και στις προτάσεις που έχει υποβάλει και στις αντιπροτάσεις, αλλά και για το τελικό αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς κατά πόσο, από την ενημέρωση που είχαν από τους διαπραγματευτές, φάνηκε να υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θα περιοριστεί σε όσα έχει δηλώσει, προσθέτοντας παράλληλα πως «σίγουρα δεν μπορεί να μένει ο λαός σε συσκότιση ή τα πολιτικά κόμματα».

Να πάμε Γενεύη χωρίς προϋποθέσεις

Στην απόρριψη της πρότασής του για «πακετοποίηση» και πραγματοποίηση «Γενεύης 2» με παράλληλη αναβολή της γεώτρησης τον Ιούλιο αναφέρθηκε ο κατοχικός ηγέτης. Η πρότασή του, όπως είπε, ήταν να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια υπό μορφήν πακέτου, «μια προσέγγιση που θα μπορούσε να μας φέρει σε ένα αποτέλεσμα». Δεν έχει μείνει άλλη μέθοδος συζήτησης, όλες οι άλλες έχουν δοκιμασθεί χωρίς αποτέλεσμα, σημείωσε.

Είπε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, και σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα, μικρά και μεγάλα, που πρέπει να επιλυθούν.

Εάν, συνέχισε, η πρότασή του για καθορισμό ημερομηνίας για μια Διάσκεψη στη Γενεύη γινόταν αποδεκτή, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα διεξήγαγε επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις για τον ορισμό μιας κατάλληλης ημερομηνίας και θα μπορούσαν να προετοιμαστούν μέχρι τότε.

Η πρότασή του, ανέφερε, για συζήτηση σε μορφή πακέτου δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που την αξιολόγησε ως κάτι που δοκιμάστηκε στο παρελθόν. Δεν μπορεί, είπε ο κ. Ακιντζί, να καταλάβει αυτή τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη, λέγοντας ότι αυτή η μέθοδος δεν δοκιμάστηκε και απέτυχε στο παρελθόν, είναι μια νέα προσέγγιση.

«Η πρότασή μας εφαρμόζει τη βασική αρχή στη συμφωνία της 14ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τη συζήτηση όλων των κεφαλαίων αλληλένδετα». Δυστυχώς, πρόσθεσε, ο Ε/κ ηγέτης δεν πρότεινε μια εποικοδομητική και δημιουργική πρόταση, αλλά έθεσε προϋποθέσεις.

Ωστόσο δεν θέλησε, όπως είπε, να αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρότασης Αναστασιάδη, καθώς αυτό είναι δουλειά του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας να το πράξει. «Το να μιλάς για εποικοδομητική και δημιουργική πρόταση και να θέτεις στο τραπέζι προϋποθέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, αυτό δεν φέρνει τη διαδικασία σε μια λύση, ένα αποτέλεσμα».

Εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αλλάξει στάση, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, όχι μόνο ο ίδιος αλλά ούτε και όσοι έλθουν μετά από αυτόν θα μπορέσουν να διεξαγάγουν μαζί του διαπραγματεύσεις. Αυτό που αναμένει τώρα, είπε ο Τ/κ ηγέτης, είναι μια αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ για τα τεκταινόμενα από τον κ. Έιντε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν επιθυμεί η διαδικασία να συνεχιστεί επ’ άπειρον και ότι θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει τον κ. Έιντε πιο κοντά στις απόψεις της τουρκικής πλευράς, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν το βλέπει έτσι.

Ο κ. Ακιντζί διερωτήθηκε, εάν αυτή είναι η τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς με όλους τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν αναμένει ο κ. Έιντε να βρίσκεται πιο κοντά στις τουρκικές θέσεις, αλλά να είναι αμερόληπτος και αντικειμενικός.

Η κατοχική πλευρά θεωρεί ότι η περίοδος μέχρι τον Ιούλιο είναι πολύ σημαντική και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επαναξιολογήσει τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως του επεξηγήθηκαν σήμερα, και επίσης κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να είναι αντικειμενικά.

Πάντως, ο κ. Ακιντζι απέφυγε να μιλήσει για διακοπή των συνομιλιών, λέγοντας ότι «η διακοπή δεν είναι καλό αποτέλεσμα». Ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει το θέμα και εξέφρασε την ευχή οι απόψεις που παρουσιάστηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά να ληφθούν υπ’ όψιν.

Οι αντιδράσεις

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είχαμε τις πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

Στάση αναμονής την ίδια ώρα κράτησε η ΕΔΕΚ, που ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί λεπτομερειακά, αφού θα προηγηθεί η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου. Η Συμμαχία Πολιτών, με δήλωσή της και ενώ ήσαν εν εξελίξει οι διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε νέα πενταμερή διάσκεψη άνευ ουσιαστικών συγκλίσεων. 

Η Αλληλεγγύη θεωρεί καταστροφική μια «νέα Γενεύη», αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίσει να παραμένει προσηλωμένος στις «μέθοδες» που χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα και:

· Δεν αντιληφθεί πόσο μεγάλο φιάσκο ήταν η Γενεύη του περασμένου Γενάρη.

· Δεν κατανοήσει ότι η Τουρκία δεν αστειεύεται όταν απειλεί με κρίση, που κατά τη δική μας εκτίμηση δεν θα αφορά τον θαλάσσιο αλλά τον χερσαίο χώρο.

· Ξαναπάει σε νέα Γενεύη με άλυτα ζωτικά σημεία επίλυσης του Κυπριακού, κατά τη δική του ομολογία.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/430862/pare-dose-me-nono-ton-einte