Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ρωσίας είχαν συνάντηση στην Λευκωσία

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

18/05/2017 15:35

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ρωσίας είχαν συνάντηση στην Λευκωσία

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο για να συμμετάσχει στη συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 19 Μαΐου 2017, υπό την Κυπριακή Προεδρία. Ο κ. Lavrov θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη αύριο.

Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Λευκωσία, και, ακολούθως, προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο και παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε ακόμη στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και τον ενεργειακό προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό το φως των τουρκικών επιθετικών πολιτικών.

Μιλώντας στα ΜΜΕ μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε στην Κύπρο τον Ρώσο ομόλογό του και την αντιπροσωπεία του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Lavrov για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας επίσης την εκτίμηση της Κύπρου για τη συνεχή στάση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Ειδικότερα, αναφερθήκαμε στον καθοριστικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο ως υποστηρικτή της πιθανής λύσης, αλλά και ως προς τη λήψη των απαραίτητων εκείνων αποφάσεων για την πλήρη εφαρμογή της (σ.σ. της λύσης)», είπε ο κ. Υπουργός.

Επιπρόσθετα, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για το κυπριακό πρόγραμμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Αναφέρθηκε, ακόμη, «στις επιθετικές πολιτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες περιπλέκουν περαιτέρω τις προσπάθειες για επίτευξη μιας διευθέτησης στο κυπριακό πρόβλημα».

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, οι δύο Υπουργοί αξιολόγησαν το επίπεδό τους, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορούς τομείς, όπως ο οικονομικός και ο νομικός. Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία Κύπρου και Ρωσίας στα διεθνή φόρα.

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε πως, κατά το γεύμα εργασίας, οι δύο Υπουργοί «θα προωθήσουμε την ολοκλήρωση διάφορων συμφωνιών που επί του παρόντος βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, ώστε να διευρύνουμε περαιτέρω το ήδη ευρύ νομικό πλαίσιο συνεργασίας διοικητικά, οικονομικά και κοινωνικά».

Επιπλέον, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν αριθμό διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. «Θα μιλήσουμε για την κατάσταση στην Ουκρανία και την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ, καθώς και της συνέχισης και της εντατικοποίησης, εφόσον απαιτείται, της δουλείας υπό την υπάρχουσα σύνθεση της Νορμανδίας και την Τριμερή Ομάδα Επαφής», υπογράμμισε ο Κύπριος Υπουργός.

Σχετικά με την κατάσταση στην Συρία, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος, όντας το πλησιέστερο στην Συρία κράτος μέλος, θα ήθελε να δει μια συριακής καθοδήγησης, πολιτική, μεταβατική διαδικασία προς την εγκαθίδρυση μιας δημοκρατικής, χωρίς αποκλεισμούς, αντιπροσωπευτικής Κυβέρνησης από τους Σύρους για τους Σύρους.

Τέλος, θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, ειδικότερα μετά την επικείμενη επίσκεψη της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ κας Federica Mogherini στην Μόσχα. «Η παρούσα κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας δεν ωφελεί καμία πλευρά και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αρκετή πρόοδος, ώστε να γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης και να εξευρεθεί μια εποικοδομητική και κοινά επωφελής επανασύνδεση», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov, δήλωσε:

«Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι,

Έχουμε διεξάγει πολύ χρήσιμες διαπραγματεύσεις. Η Κύπρος είναι σημαντικός και διαχρονικός εταίρος μας στην Ευρώπη.

Οι σχέσεις μας βασίζονται πάνω σε ειλικρινή συναισθήματα φιλίας μεταξύ των λαών μας, σε μία πολιτισμική και θρησκευτική στενή σχέση. Έχουμε συζητήσει την πολική μας ατζέντα και είμαστε ικανοποιημένοι από τον πολιτικό διάλογο.

Έχουμε δηλώσει με ικανοποίηση ότι κατά την τελευταία χρονιά το διμερές εμπόριο έχει μειωθεί, αλλά κατά τους τελευταίους μήνες, αυτό έχει σημαντικά αναπτυχθεί.

Έχουμε συζητήσει επαφές μεταξύ Υπουργείων Εξωτερικών και κοινή συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.

Έχουμε επίσης αναθεωρήσει ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, οι οποίες είναι πλούσιες και ουσιώδεις σε περιεχόμενο και θα μπορούσαν να προσελκύσουν και πολλούς Ρώσους και πολλούς Κύπριους.

Στη διεθνή ατζέντα, η Μόσχα βλέπει κοινές διεθνείς προκλήσεις και η διεθνής πρόκληση της διεθνούς τρομοκρατίας απαιτεί τη χάραξη κοινής και ενοποιημένης πολιτικής, αντί της πολιτικής που σήμερα ακολουθείται από κάποια δυτικά κράτη. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας απαιτεί ομαλοποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική αλλά πρωτίστως, στη Συρία.

Έχουμε αναφέρει προς τους Κύπριους φίλους μας για τις ρωσικές προσπάθειες στη Γενεύη, για τις συνομιλίες με την Τουρκία και το Ιράν, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΟΗΕ και της Ιορδανίας. 

Έχουμε κοινή άποψη σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπως είπε και ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, έχουμε μία θέση που πρέπει να εφαρμόσουμε πλήρως, ως ένα πακέτο.

Ωστόσο, πρόσφατες ενέργειες από πλευράς της Ουκρανικής Κυβέρνησης έχουν δείξει ότι είτε δεν διατεθειμένη είτε ικανή να προχωρήσει. 

Οι ενέργειες αυτές δείχνουν ότι οι Αρχές αυτές βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση από τα πιο ριζοσπαστικά τμήματα της κοινωνίας. Αυτό που εννοώ, είναι ότι διενεργούνται επιθέσεις εναντίον ρωσικών μειονοτήτων που ζουν στην Ουκρανία, μπλοκάρουν ΜΜΕ και διαδικτυακές πηγές, και προσπαθούν να παρεμβαίνουν σε θρησκευτικά θέματα.

Έχουμε μαζί συζητήσει και υποστηρίξει ότι οι προσπάθειες στην Ομάδα Επαφής Μίνσκ πρέπει να υποστηριχθούν και να τελεσφορήσουν.

Η Ρωσία έχει επαναλάβει τη δέσμευσή της προς μία δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα είναι μία περιεκτική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στη συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Αγγίξαμε την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας. Η κατάσταση αυτή δεν μας ικανοποιεί. Ενδιαφερόμαστε να επαναφέρουμε τη συνεργασία στη βάση των ίσων δικαιωμάτων, συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού. Και γι’ αυτό, πρέπει οι Βρυξέλλες να πάψουν να ακολουθούν μια μονόδρομη πορεία.

Πριν από περισσότερο από ενάμιση χρόνο, σε επίπεδο Προέδρων, έχουμε μεταφέρει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις απόψεις μας για να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις και να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ της Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμη περιμένουμε για τη συζήτηση αυτών των απόψεων μας.

Έχουμε εκφράσει την ευγνωμοσύνη μας προς τους φίλους μας στην Κύπρο για το ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία από τις χώρες που προωθούν την ομαλοποίηση αυτής της μη ομαλούς συνεργασίας.

Σας ευχαριστώ.»

Στη συνέχεια, οι δύο Υπουργοί δέχθηκαν αριθμό ερωτήσεων από δημοσιογράφους. Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων ακολουθεί:

«Ερώτηση: Ερώτηση προς τον κ. Lavrov.

Η τουρκική πλευρά επιμένει να συνδέει τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο με τις συνομιλίες για λύση και κάποιοι προβλέπουν κάποιο θερμό επεισόδιο αυτό το καλοκαίρι εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εγκαταλείψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Υπουργό ποια η θέση της Μόσχας επί αυτού του θέματος και πώς μπορεί η Ρωσία να συμβάλει ώστε να ενισχύσει την ασφάλεια σε αυτή την ταραχώδη περιοχή. 

Κύριε Κασουλίδη, έχετε ζητήσει από τον ομόλογό σας όπως διαβιβάσει κάποια μηνύματα προς την Άγκυρα σε σχέση με αυτό το θέμα;

Απάντηση από κ. Sergey Lavrov: Μπορούμε να επαναλάβουμε ότι όλα αυτά τα θέματα και οι ιδέες προς συζήτηση, πρέπει να συζητηθούν μέσα στο νομικό πλαίσιο. Το έχω ήδη πει αυτό. Πιστεύουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, σε όποια τέτοια περίπτωση, υπάρχει ανάγκη για αποφυγή χρήσης βίας και ελπίζουμε ότι όλοι θα επιλέξουν αυτήν την οδό.

Απάντηση από κ. Ιωάννη Κασουλίδη: Αυτό το θέμα ανέκυψε κατά την πρώτη συνάντησή μας με τον κ. Lavrov. Βεβαίως, δεν είμαι διατεθειμένος να ανατρέξω και να πω τί έχουμε συζητήσει, αλλά υπάρχει μία αλληλοκατανόηση, ότι ο διεθνής νόμος, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να υπερισχύσει υπό το οιοδήποτε καθεστώς.

Ερώτηση: Ακούσαμε από τον Πρόεδρο Trump και από πηγές στην Ουάσιγκτον ότι αναπτύσσεται μία πρωτοβουλία όπως δημιουργηθεί μια συμμαχία στις γραμμές του ΝΑΤΟ στον Περσικό Κόλπο. Παρακαλώ τις εκτιμήσεις σας.

Απάντηση: Σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζουμε αρνητικά την ιδέα όπως οι οποιεσδήποτε διεθνείς προκλήσεις που αφορούν στην ασφάλεια, να αποφασίζονται κεκλεισμένων των θυρών από μια ομάδα κρατών, αντί από όλα τα κράτη. Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλές εικασίες στον Τύπο σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump και των ομολόγων του στη Μέση Ανατολή. Όταν υπάρξει περισσότερη διαφάνεια, τότε μπορούμε να το συζητήσουμε.

Είναι θέμα αρχής ότι τα θέματα αυτά είναι πολύ περίπλοκα. Τα θέματα στην Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική πρέπει να επιλύνονται συλλογικά, με την εμπλοκή όλων ενδιαφερομένων μερών, χωρίς να αποκλείεται κανένα. Φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην προσπαθούμε να βάζουμε «σφήνες» μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Ερώτηση: Θα παρακαλούσα την τοποθέτησή σας σε σχέση με τη μεταφορά εμπιστευτικών εγγράφων από Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών στις ρωσικές Αρχές. Έχει λεχθεί ότι αυτή ήταν μία άκρως αρμόζουσα στάση και υπάρχει και η σκέψη ότι ίσως να είναι καλύτερα να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες παρά λιγότερες σε ό,τι αφορά στη διεθνή τρομοκρατία ή σε άλλες διεθνείς προκλήσεις. Εσείς ο ίδιος είπατε πως απαιτείται περισσότερη συνεργασία. Ποια τα σχόλιά σας; 

Απάντηση: Ο πρόεδρος Putin τοποθετήθηκε επί αυτού του θέματος μετά από τις διαπραγματεύσεις στο Σότσι [της Ρωσίας], αλλά μια και εγείρεται εκ νέου το θέμα, μπορώ να σας πω τα ακόλουθα:

Έχω την εντύπωση ότι πολλά ΜΜΕ των Ηνωμένων Πολιτειών υιοθετούν τη στάση που υιοθετείτο από πολλά ΜΜΕ επί Σοβιετικής Ένωσης. Υπήρχε ένα αστείο στη Σοβιετική Ένωση: υπήρχε η εφημερίδα Pravda και η εφημερίδα Izvestia. Στην Pravda, ή η ούτω καλούμενη Αλήθεια, δεν υπήρχαν Izvestia (ειδήσεις). Στην Pravda δεν υπήρχαν ειδήσεις, Izvestia, και στην εφημερίδα Izvestia δεν υπήρχε Pravda (αλήθεια).

Έχω την εντύπωση ότι πολλά ΜΜΕ των Ηνωμένων Πολιτειών ακολουθούν ακόμη αυτή την τακτική.

Όσον αφορά στην ουσία του ζητήματος, δεν σχολιάζουμε εξ ακοής μαρτυρίες, αλλά διαβάζουμε τις εφημερίδες και έχουμε την άποψή μας. Σύμφωνα με τις εφημερίδες αυτές, το μυστικό που αποκαλύφθηκε είναι ότι οι τρομοκράτες είναι σε θέση να τοποθετούν μη ανιχνεύσιμα εκρηκτικά μέσα σε φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπως και σε άλλα ηλεκτρονικές συσκευές.

Εξ όσον θυμάμαι, ίσως έναν ή δύο μήνες προτού η διακυβέρνηση Trump επισήμως απαγορεύσει τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές από αερογραμμές επτά χωρών της Μέσης Ανατολής, αυτό ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την τρομοκρατική απειλή. Εάν μιλάτε γι’ αυτό, δεν υπάρχει κανένα μυστικό ως προς τούτο.”

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/E1E5A0BECCD14358C225812400453685?OpenDocument&L=G