Μια εισήγηση για τη λύση που κάποιοι διακαώς επιθυμούν

Print Friendly, PDF & Email

21 Μάιος 2017

Με τον Πέτρο Θ. Παντελίδη

Κάθε άνθρωπος με στοιχειώδη αντίληψη της πραγματικότητας έχει κατανοήσει ότι οι ενδοκυπριακές συνομιλίες έφτασαν σε ένα αδιέξοδο. Οι Τούρκοι πήραν ό,τι ήθελαν σε αυτή τη φάση και τώρα προβάλλουν τη γνωστή αδιαλλαξία τους και τις παράλογες απαιτήσεις τους. Για να προχωρήσουν οι συνομιλίες, πρέπει ο ΠτΔ να προβεί και σε άλλες παραχωρήσεις, όπως την εκ περιτροπής προεδρία, τη συζήτηση των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, τη συνέχιση των εγγυήσεων κ.ά. Φυσικά η ηγεσία του ΑΚΕΛ τον παροτρύνει και τον πιέζει «να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη λύση και την επανένωση».

Ο ΠτΔ έχει παγιδευτεί. Και να θέλει δεν μπορεί να κάμει άλλες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, ιδιαίτερα τώρα που έβγαλε τη φουστανέλα από τη ναφθαλίνη για να συγκεντρώσει τους «εθνικόφρονες» του ΔΗΣΥ. Έτσι τα έχει χαλάσει με την ηγεσία του ΑΚΕΛ και με τις ομάδες «θέλουμε λύση» τώρα και «αποδεχόμαστε την όποια λύση».

Εμείς λέμε ότι λύση δεν πρόκειται να προκύψει. Η Τουρκία δεν μετακινείται από την τσιμεντωμένη αδιαλλαξία της. Και για να εξευρεθεί λύση, πρέπει να αποδεχτούμε τις τουρκικές θέσεις, που είναι απαράδεκτες. Όμως η ηγεσία του ΔΗΣΥ και η ηγεσία του ΑΚΕΛ επιμένουν. Πρέπει ο Πρόεδρος να συνεχίσει τις προσπάθειές του. Πρέπει να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεών μας. Πρέπει τρα λα λα, τρα λα λα, τρα λα λα.

Εμείς οι «απορριπτικοί» είμαστε και πάλι το εμπόδιο. Γιατί όλοι θέλουν λύση, και ο Ερντογάν θέλει λύση, αλλά εμείς οι «απορριπτικοί» δεν την αποδεχόμαστε. Για τούτο ως ένας «απορριπτικός», που δεν αποδέχεται τη λύση που προωθεί ο ΠτΔ με τις ευλογίες του Αβέρωφ, του Τορναρίτη, του Άντρου και του Στεφάνου, θέλω να κάνω μια εισήγηση, που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Άλλωστε, όπως λέει και ο έτερος των «δύο ηγετών», που παρουσιάζεται ως συμπρόεδρος και έχει δώσει το όνομά του σε νόμο της Κ.Δ., οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχίζονται επ’ άπειρον. Τώρα, μάλιστα, δηλώνει ότι βιάζεται και λοξοκοιτάζει κατά Γενεύη μεριά, ενώ ο δικός μας δεν την αποκλείει.

Η εισήγησή μου είναι απλή. Να μεταβούν στη Γενεύη ο ΠτΔ με τη διαπραγματευτική του ομάδα, περιλαμβανομένου του κ. Τσελεπή και της κ. Κοζάκου. Να πάρουν μαζί τους τον κ. Αβέρωφ και τον κ. Τορναρίτη. Να πάρουν ακόμα τον κ. Κυπριανού, τον κ. Λουκαΐδη και τον κ. Στεφάνου. Να αποκλείσουν τον Νικόλα, τον Σιζόπουλο, τη Θεοχάρους, τον Περδίκη και τον Λιλλήκα. Να απαγορεύσουν την παρουσία του κ. Κοτζιά, που πάντα τους χαλά τη σούπα της λύσης.

Εκεί στη Γενεύη να κάτσουν σε ένα ξενοδοχείο για πέντε-δέκα μέρες και να συζητήσουν ενδελεχώς όλες τις πτυχές της λύσης. Όλοι αυτοί έχουν κοινό όραμα για τη λύση. Θα έχουν και τις ευλογίες όλων όσοι ψήφισαν ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν. Θα έχουν τις ευλογίες και όσων πιστεύουν ότι οποιαδήποτε λύση θα είναι καλύτερη από τη μη λύση. Θα έχουν και τις ευλογίες αυτών που αναμένουν την οικονομική δραστηριότητα και το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους στην τεράστια αγορά της Τουρκίας. Θα συζητήσουν εκεί ελεύθερα και με αποφασιστικότητα και χωρίς την επίδραση ή τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης. Θα έχουν μόνο ένα στόχο και ένα σκοπό. Να φτάσουν στο τέλος των διαπραγματεύσεων.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια λύση, όπως τη θέλουν και σύμφωνη με τις διάτρητες αρχές της πάλαι ποτέ αριστεράς και τις ροζ αρχές της πάλαι ποτέ εθνικοφροσύνης. Όταν συνάψουν τη συμφωνία, να έρθουν στην Κύπρο, να τη διαφημίσουν και να τη θέσουν σε δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο λαός να την εγκρίνει ή να την απορρίψει. Αν την εγκρίνει, εμείς θα κλείσουμε τα στόματά μας και θα σεβαστούμε την απόφαση της πλειοψηφίας.

Αν δεν καταλήξουν σε λύση, να έρθουν και να μας πουν τους λόγους που δεν κατέληξαν σε λύση. Και μετά να πάνε σπίτι τους και να μας αφήσουν ήσυχους, όπως πρέπει να κάνουν και αν ο λαός πει και πάλι ΟΧΙ στη διάλυση της Κ.Δ. και στην τουρκοποίηση της Κύπρου.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/431496/mia-eisigisi-gia-ti-lysi-pou-kapoioi-diakaos-epithymoun