Προσπαθεί να συνθέσει το παζλ

Print Friendly, PDF & Email

25 Μάιος 2017

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Χρονικό περιθώριο ώς το τέλος της εβδομάδας έθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ
Ο ρόλος του κ. Έιντε στο παρόν στάδιο είναι να ακούει τους ηγέτες, αποτυπώνοντας το τι χρειάζονται και το τι θέλουν. Με τον τρόπο αυτό θέλει να κωδικοποιήσει πού τέμνονται οι θέσεις των δύο πλευρών, ώστε να βρεθούνε τρόποι που να γίνει ένας συνδυασμός τους

Συνέχιση της διαμεσολάβησης με πηγαινέλα σε Προεδρικό και κατεχόμενα, με στόχο να ληφθεί απόφαση για νέα Γενεύη μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανήγγειλε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, που είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησε την πιθανότητα μερικής διαφοροποίησης της πρότασής του για τη σύγκληση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη, χωρίς όμως να αλλάζει η ουσία, που είναι να κλείσει το θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων. Με ανάλογο τρόπο κινήθηκε και στα όσα επί τρεις ώρες συζητούσε με τον κατοχικό ηγέτη.

Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι έθεσε ως χρονικό περιθώριο αυτού του πηγαινέλα το τέλος της εβδομάδας. Ο ρόλος του κ. Έιντε στο παρόν στάδιο είναι να ακούει τους ηγέτες, αποτυπώνοντας το τι χρειάζονται και το τι θέλουν. Με τον τρόπο αυτό θέλει να κωδικοποιήσει πού «τέμνονται» οι θέσεις των δύο πλευρών, ώστε να βρεθούνε τρόποι ώστε να γίνει ένας συνδυασμός τους.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης απέφυγε να τοποθετηθεί τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει συμβιβαστική κατάσταση, λέγοντας ότι «τώρα προσπαθούμε να βρούμε συμβιβασμό ή μάλλον κοινό έδαφος, μια κοινή πλατφόρμα, διότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος να μεταβούν στη Γενεύη απλώς και μόνο για να μεταβούν στη Γενεύη, απλώς για να περάσουν κάποιες βδομάδες στη Γενεύη, δεν υπάρχει νόημα σε αυτό.

Πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι τέτοιο θα έχει την απαραίτητη κατάληξη σε όλη τη δουλειά που γίνεται για δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των θεμάτων που μπορούν μόνο να συζητηθούν στην παρουσία των εγγυητριών».

Η εργασία των ΗΕ

Η διαδικασία καθοδηγείται από τους ηγέτες, η διεθνής διάσκεψη καθοδηγείται από τα ΗΕ, είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ που συγκαλεί τη Διεθνή Διάσκεψη.

Μέρος των καθηκόντων του κ. Έιντε και της ομάδας των ΗΕ είναι να χρησιμοποιήσουν όσο καλύτερα μπορούν τα δύο επίπεδα της διαδικασίας σε δικοινοτικό επίπεδο, που αφορά τη συζήτηση θεμάτων αποκλειστικά και μόνο από τις δύο πλευρές εδώ στην Κύπρο και υπάρχει πλήρης συμφωνία ότι αυτά θα λυθούν μόνο από τους Κυπρίους, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, ξένους παράγοντες, ΗΕ ή ΕΕ.

Υπάρχουν κι εκείνα τα ζητήματα που δεν μπορούν να λυθούν χωρίς τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ΕΕ.

Οι αναφορές στο Προεδρικό

«Δεν έχουμε ολοκληρώσει», είπε ο κ. Έιντε, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη. Υποστήριξε ότι υπάρχει κοινή θέληση για να προσπαθήσουν να βρουν οι δύο ηγέτες μια κοινή θέση. Ξεκαθάρισε και πάλι ότι η διαδικασία παραμένει καθοδηγούμενη από τους ηγέτες, λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι δική τους η επιθυμία να πάνε στη Γενεύη.

Ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ βρίσκεται σε επαφή επίσης και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, διότι η διάσκεψη για την Κύπρο είναι διεθνής διάσκεψη, υπό την αιγίδα των ΗΕ των οποίων ηγείται ο ΓΓ. Είπε ότι αισθάνεται πως οι ηγέτες θα ήθελαν να γίνει μια νέα Διεθνή Διάσκεψη, αλλά θέλουν επίσης να είναι βέβαιοι ότι κάτι τέτοιο θα είναι χρήσιμο.

Τρεις ώρες στο ψευδοπροεδρικό

Στο ίδιο περίπου κλίμα κινήθηκε και στα κατεχόμενα στις δηλώσεις που έκανε. Υπάρχουν περιθώρια για μια συμφωνία, αλλά και πολιτικές διαφορές, δήλωσε ο κ. Έιντε μετά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί. «Βλέπω ότι υπάρχει περιθώριο για να εξευρεθεί συμφωνία σε αυτό, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος για να διανυθεί. Γι’ αυτό δεν θέλω να προτρέχω σε συμπεράσματα».

Και οι δυο ηγέτες έχουν δεσμευθεί σε δημόσιες δηλώσεις τους να διανύσουν το τελευταίο μίλι και να πάνε στη Γενεύη και μάλιστα σύντομα, ανέφερε ο κ. Έιντε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν όμως εκκρεμή ζητήματα που παραμένουν όσον αφορά τη μεθοδολογία, «τόσο το πώς θα διοργανωθεί η Διάσκεψη, όσο και άλλες δραστηριότητες αλλά και το τι πρέπει να γίνει πριν πάμε εκεί».

Η εκ του σύνεγγυς διπλωματία θα συνεχιστεί, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, καθώς «και οι δύο πλευρές μου ζήτησαν ρητά να συνεχίσω και να προσπαθήσω να σμικρύνω τα εκκρεμή ζητήματα», λέγοντας ότι η δουλειά θα συνεχιστεί.

Ο κ. Έιντε δεν είπε λέξη για το ποια είναι αυτά τα εκκρεμή ζητήματα και πότε θα μπορέσει να ανακοινωθεί μια συμφωνία. Παράλληλα, ανέφερε ότι γνωρίζει τι έχει γίνει, τι χρειάζεται να γίνει και πώς τα διαφορετικά θέματα σχετίζονται μεταξύ τους. «Υπάρχουν όμως θέματα αλληλουχίας και λεπτομερειών, ποια διαφορετικά θέματα θα συζητηθούν και σε ποιο σημείο θα συζητηθούν στη Γενεύη. Θα πρέπει να πω ότι αυτά μοιάζουν με λεπτομέρειες, αλλά πίσω από αυτές υπάρχουν πολιτικές διαφορές τις οποίες και σεβόμαστε».

Ερωτηθείς εάν έχει πρόταση για τη μεθοδολογία, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε απάντησε λέγοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία της οποίας ηγούνται οι ηγέτες και αυτό που ο ίδιος κάνει είναι να ακούει με λεπτομέρεια το τι οι ηγέτες λένε, τις δικές τους προτάσεις και να προσπαθεί μετά να δει εάν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος. «Εάν βρεθεί κοινό έδαφος στο τέλος της ημέρας, αυτό θα το έχουν κατορθώσει οι ηγέτες. Εγώ προσπαθώ να τους βοηθήσω να φτάσουν εκεί.

Στην ερώτηση, εάν όλα πάνε καλά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πότε είναι πιθανό να συγκληθεί η Διάσκεψη, ο κ. Έιντε απάντησε ότι αυτό είναι ένα από τα πράγματα που συζητούν, αλλά δεν είναι το κύριο πρόβλημα.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/433218/prospathei-na-synthesei-to-pazl