Νέες Γενεύες και… Νικόλας – Λιλλήκας

Print Friendly, PDF & Email

26 Μάιος 2017

Με τον Λάζαρο Μαύρο

Χ Ρ Ε Ι Α Ν ΕΧΕΙ συμπληρώσεως το χθεσινό αρθρίδιο της στήλης που δημοσιεύτηκε με τίτλο «Προς μελέτη και οι… κωλοτούμπες». Έτσι ώστε να είναι σφαιρικότερη η μελέτη και άλλων παραγόντων που παίζουν ρόλο, είτε με τη δράση, είτε με την αδράνειά τους στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Γράφαμε χθες ότι «ο τρόπος που ο διεθνής παράγων και η Τουρκία θα χειρισθούν την “πρόταση” και τους “όρους” Αναστασιάδη προς μία… Νέα Γενεύη, για το Κυπριακό, θα είναι ασφαλώς απότοκο και της εμπειρικής γνώσης που έχουν μέχρι τούδε αποκομίσει: Ότι, δηλαδή, έχουν απέναντί τους ένα… βουτυροσπόνδυλο διαπραγματευτή.

Με καταγεγραμμένες ήδη κατά τα έτη 2013-2017 τις επιδόσεις του στις διαδοχικές “κωλοτούμπες” 180 μοιρών. Ο διεθνής παράγων, εν ολίγοις, ονόματι Έιντε του ΟΗΕ. Συν Βρετανός Ύπατος Αρμοστής. Συν Αμερινανίς Πρέσβειρα.

Οίτινες έχουν και δεδομένο, πρόθυμο, ντόπιο υπομόχλιο, ονόματι Αβέρωφ – ΔηΣυ & Άντρος – ΑΚΕΛ. Συν Τριάκοντα εν τη Βουλή. Και η Τουρκία καιροφυλακτούσα στην κλούβα: Επαρκώς διαβασμένη μέχρι και για τα προ 10ετίας “δοκίμια” του πρώην υπ.Εξ. κ. Ν. Ρολάνδη! Επιδεικνυόμενα εσχάτως προς τους Έλληνες Κυπρίους, ελληνιστί, υπό του κ. Τσιαβούσογλου, υπ.Εξ. του συνεχιζόμενου Αττίλα»…

Τ Ο ΨΗΦΙΔΩΤΟ πρέπει να συμπληρωθεί και από τις άλλες, τις υπόλοιπες ψηφίδες. Δεν παίζουν μόνοι τους οι κ.κ. Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Άντρος. ΄Η, τουλάχιστον, δεν έπρεπε να παίζουν μόνοι τους και μάλιστα εν όψει προεδρικών εκλογών. Εκ πρώτης όψεως μπορεί ο καθένας να υπολογίσει πόσο διευκολύνεται η «γραμμή λύσης» των ΠτΔ – ΔηΣυ & ΑΚΕΛ καθώς και οι διαδικασίες για νέες Γενεύες, νέα Μον Πελεράν και τα τοιαύτα, όταν απέναντί τους έχουν ήδη ακρωτηριασμένο τον αντίπαλο «ενδιάμεσο χώρο» των διαφωνούντων ετέρων κομμάτων:

Π Ο Σ Ο ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ και δεν παρεμποδίζει την πορεία των πραγμάτων στο Κυπριακό, την πορεία Αναστασιάδη (με ΔηΣυ και ΑΚΕΛ), η αποτυχία εμφάνισης ενωμένου σε μία κοινή προεδρική υποψηφιότητα, των «ενδιάμεσων» κομμάτων. Οι δύο υποψηφιότητες, Νικόλα Παπαδόπουλου με ΔηΚο, ΕΔΕΚ, «Αλληλεγγύη», Οικολόγους και Γιώργου Λιλλήκα με όσους απέμειναν εντός «Συμμαχίας», είναι προφανές ότι δεν πυργώνει ικανό και αποτελεσματικό φόβητρο ανάσχεσης απέναντι στην πολιτική Αναστασιάδη. Και δεν πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες δραστικής απήχησης στο εκλογικό σώμα του ερχομένου Φεβρουαρίου…

Μ Π Ο Ρ Ε Ι ο καθένας να συλλογιστεί πόσο διαφορετικές, πόσο διστακτικές, πόσο φοβισμένες θα ήσαν – ενώπιον του ψηφοφόρου λαού – οι όποιες κινήσεις Αναστασιάδη – ΔηΣυ & ΑΚΕΛ στο Κυπριακό αυτήν την περίοδο, αν είχαν ήδη συγκροτηθεί σε μια ενιαία κι αποφασιστική δύναμη, με μια υποψηφιότητα κι ένα κοινό πρόγραμμα νέας εθνικής στρατηγικής, τα άλλα τέσσερα κόμματα ΔηΚο, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι.

Ο Ι ΔΥΟ υποψηφιότητες Νικόλα – Λιλλήκα, όπως κι αν εξελιχθούν στο μέλλον τα πράγματα, ήδη κατέστησαν μειωμένης επίδρασης και χρήσιμης αδράνειας τις δυνάμεις εκείνες που θα έπρεπε ήδη να φοβάται ο Αναστασιάδης, ο ΔηΣυ και το ΑΚΕΛ. Και αυτή η κατάσταση δεν είναι καθόλου νέα στην ιστορία των προεκλογικών παιγνίων εν Κύπρω. Η ίδια παλαιά παθογένεια επιζεί και αναπαράγεται. Άκρως βλαπτική για την πλειοψηφία του 76% του 2004 και ακρότατα επιβλαβής για το Κυπριακό.

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Πότε θα συνεδριάσουν εκτάκτως τα συλλογικά όργανα των κομμάτων για να μελετήσουν μια νέα γραμμή πολιτικής, αφού ήδη τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας – με όλα τα συστατικά στοιχεία μετατροπής της Κύπρου, μέσω της «λύσης», σε προτεκτοράτο της Άγκυρας, τις παρέθεσε γραπτώς, ενυπογράφως και αυτοπροσώπως στη συνέντευξή του της περασμένης Κυριακής στον «Φ» ο υπ.Εξ. του συνεχιζόμενου Αττίλα κ. Μεβλούτ Τσιαβούσογλου;

Λάζ.Α.Μαύρος

ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/iristho/433473/nees-geneves-kai-nikolas-lillikas#sthash.Odwc5p03.dpuf