Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό στις 16 Οκτ 2016

Print Friendly, PDF & Email

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

16/10/2016 15:14

Στα πλείστα των θεμάτων που συζητήθηκαν σήμερα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διαφαίνεται να υπάρχουν συγκλίσεις, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας «συζητήθηκαν τα θέματα της ιθαγένειας, το θέμα της νομίμου κατοικίας, τα θέματα των βασικών ελευθεριών και του δικαιώματος ψήφου. 

Θα πρέπει να πω ότι μέσα σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα διαφαίνεται να υπάρχουν στα πλείστα όσα των θεμάτων συγκλίσεις, παραμένουν κάποια θέματα προς διευκρίνιση τα οποία έχουν σταλεί προς περαιτέρω μελέτη στους διαπραγματευτές». 

Ερωτηθείς αν ο κ. Ακιντζί δέχεται την εφαρμογή του δικαιώματος εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό είναι ήδη συμφωνημένο και δεν εμπίπτει στα όσα αναφέρονται (στους διαπραγματευτές), εξού και ο καθορισμός της νομίμου κατοικίας, του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κλπ, αυτά θεωρούνται δεδομένα πλέον. Γι’ αυτό και λέω ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος. Παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες να καθοριστούν για κάποια άλλα των θεμάτων». 

Ερωτηθείς αν το δικαίωμα εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας έχει συμφωνηθεί χωρίς περιορισμούς ή αν έχουν συμφωνηθεί οι περιορισμοί που θα υπάρξουν, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχουμε μπει σε αυτήν τη λεπτομέρεια. Υπάρχει μια συναντίληψη ότι για απόκτηση, παραδείγματος χάριν, περιουσίας ενδεχόμενα για μια μεταβατική περίοδο να υπάρχει ένας περιορισμός στην έκταση του υποστατικού, της κατοικίας, της περιουσίας, των επαγγελματικών υποστατικών που μπορεί να αποκτήσει κάποιος. Αλλά πάντοτε είναι μια μεταβατική περίοδος μέχρις ότου και η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία φτάσει στα επίπεδα της ελληνοκυπριακής πολιτείας. Αλλά δεν είναι περιορισμοί ως προς την άσκηση του δικαιώματος. Είναι περιορισμοί τεχνικοί ως προς την έκταση». 

Ερωτηθείς αν πρόκειται για ποσοστώσεις, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι «ποσοστώσεις υπάρχουν στα θέματα των δικαιούχων να ασκούν το δικαίωμα ψήφου σε τοπικές εκλογές. Δηλαδή κατοχυρώνεται και το δικαίωμα της ψήφου», είπε ο Πρόεδρος σημειώνοντας ότι θα γίνεται μια στάθμιση. 

Πρόσθεσε ότι αυτή η ρύθμιση γίνεται και σε δικές μας δημοτικές εκλογές, όπως παραδείγματος χάριν, στην Πέγεια όπου «η νομοθεσία επιτρέπει να τεθούν κάποιοι περιορισμοί ώστε να διασφαλίζεται πως οι τοπικές κοινωνίες έχουν τον πρώτο λόγο, χωρίς να σημαίνει ότι αποκλείονται οι άλλοι οι οποίοι θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικής». 

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ακκιντζί ότι έχει επιφυλάξεις κατά πόσο οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και αν κατανοούν τον όρο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος είπε «και βεβαίως αντιλαμβανόμαστε την ομοσπονδία και θέλω να αντιληφθούν και οι άλλοι ότι κάποιες προτάσεις δεν συνάδουν με την ομοσπονδία όταν εισάγουν συστατικά στοιχεία της συνομοσπονδίας. Και είναι και πολλά άλλα που πρέπει να ληφθούν υπόψη». 

Σε ερώτηση αν έγινε υπολογισμός πόσοι έποικοι θα παραμείνουν στα κατεχόμενα μετά από μια ενδεχόμενη λύση στη βάση της φόρμουλας για το θέμα της ιθαγένειας, ο Πρόεδρος είπε ότι «με βάση το Αρχείο Πληθυσμού μέχρι στιγμής υπάρχουν 117. 545 Τουρκοκύπριοι που απόκτησαν ταυτότητα ή διαβατήριο ή έχουν εγγραφεί ως Κύπριοι πολίτες. Υπάρχει ένας εξίσου μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων που δεν αποτάθηκαν. Συνεπώς, αν υπολογίσουμε ότι κατ’ ελάχιστον περίπου άλλες 12,5 χιλιάδες δεν έχουν εγγραφεί, σημαίνει ότι ο αριθμός φτάνει τους 130 χιλιάδες (Τουρκοκύπριους). Ο μάξιμουμ αριθμός των εποίκων που ενδεχόμενα να είναι σε μικτούς γάμους ή να είναι παιδιά από μικτούς γάμους, δεν υπερβαίνει τις 90 χιλιάδες. Είναι η ίδια αναλογία με το σχέδιο που είχε προταθεί και απερρίφθη». 

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση αρχηγού κόμματος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εν κινδύνω, ο Πρόεδρος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει εν κινδύνω ενόσω το Κυπριακό δεν λύνεται». 

Πηγή: http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/22164BEAEAAD47EDC225804E004251CC?OpenDocument&L=G

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.