Ο Πρόεδρος τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις

Print Friendly, PDF & Email

13.06.2017 08:49 

Κωστάκης Αντωνίου

Ν. Χριστοδουλίδης, 31 Μαίου: “Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μία νέα Γενεύη”

O Πρόεδρος Αναστασιάδης, πήγε για πολλοστή φορά, απροετοίμαστος σε  μία καθοριστική σύσκεψη για το εθνικό θέμα. Επέλεξε, για πολλοστή φορά, να επιδώσει πιστοποιητικά καλού και υπάκουου μαθητή, παρά να επιχειρηματολογήσει και να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τις κυπριακές θέσεις. Και τώρα τρέχει εκ των υστέρων, όπως συνήθως πράττει, να προλάβει τα γεγονότα και τον Έιντε. Τον οποίο άφησε να αλωνίζει και να κρατά  στα χέρια του πλέον, τη  λεγόμενη κυπριακής ιδιοκτησίας, διαδικασία. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όφειλε, στη Νέα Υόρκη, να κάμει ξεκάθαρο στον  Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, ότι πριν από τον καθορισμό ημερομηνίας σύγκλησης νέας Γενεύης, έπρεπε να προηγηθεί η ετοιμασία κοινού εγγράφου, αποδεκτού στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Παρέλειψε να το πράξει. Με αποτέλεσμα, τα Ηνωμένα Έθνη, να προδεσμεύσουν τα εμπλεκόμενα μέρη όπως αποδεχθούν συμμετοχή στη νέα διάσκεψη,  χωρίς να έχουν ενώπιον τους το κοινό έγραφο. Ο Γκουτέρες και ο Έιντε,  έβαλαν το αμάξι μπροστά από το άλογο, συναινούντος και του κ. Αναστασιάδη. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συναινεί, παρά τα τόσα παθήματα του, ώστε ο Έιντε να αναλάβει ρόλο συγγραφέα του κοινού εγγράφου. Ένας “λομπίστας της Τουρκίας”, καθίσταται συγγραφέας,  κοινού εγγράφου! Χωρίς ο Πρόεδρος                                                                                                  να ανησυχεί, ή να υπολογίζει,  ότι πιθανότατα το έγγραφο που θα του παρουσιάσει ο κ. Έιντε,  θα ανταποκρίνεται περισσότερο στις θέσεις της Τουρκίας,  παρά της Κύπρου. Και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, να παραπλανεί τον λαό, ότι το έγγραφο δεν θα είναι του κ. Έιντε!

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αδυνατεί  να σχεδιάσει. Αυτοσχεδιάζει. Και δεν είναι μόνο στη Νέα Υόρκη που το απέδειξε. Είναι και σε άλλες κρίσιμες συναντήσεις. Απροετοίμαστος πήγε και στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου με τον Ακιντζί, όταν αποδέχθηκε πενταμερή και όχι πολυμερή, εξαφάνιση της Κυπριακής  Δημοκρατίας από τη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης, εξαφάνιση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ρόλο κομπάρσου στην Ε.Ε. Απροετοίμαστος πήγε και στα τρία Μον Πελεράν σε βαθμό που να πανηγυρίζει για ένα ένα χάρτη για το εδαφικό που κατέθεσε ο Ακιντζί, χάρτη ο οποίος προσφέρεται μόνο για τα σκυβαλοφόρα. Απροετοίμαστος πήγε και στη Γενεύη, όταν δεν άκουσε τον Τσαβούσογλου, να δηλώνει πως η Τουρκία δεν αποδέχεται την ακύρωση των εγγυήσεων της και δεν αποσύρει τα στρατεύματα της και επέστρεψε πίσω πανηγυρίζοντας πως υποχρέωσε την  Τουρκία να αποδεχθεί συζήτηση τερματισμού των εγγυήσεων της και απόσυρση των στρατευμάτων της! Τώρα η απροετοιμασία και οι αυτοσχεδιασμοί του Πρόεδρου Αναστασιάδη, συνεχίζονται με τα όσα αποδέχθηκε στη Νέα Υόρκη και με τα όσα δεν είχε την πρόνοια να διασφαλίσει εκ των προτέρων. 

Υποβάλλουμε ένα  απλό ερώτημα: Πριν από κάθε καθοριστική συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συσκέπτεται με τους συμβούλους του, ή αποφασίζει μόνος στα “κουτουρού”; Συμβουλεύεται τον διαπραγματευτή του και τα μέλη της ομάδας του; Σχεδιάζουν μαζί την τακτική που θα ακολουθήσουν; Τους ακούει; Ή απλώς θέλει να ακούει τα χειροκροτήματα στην κάθε τακτική που εκείνος υποβάλλει; Και αν συμφωνούν με όσα ο Πρόεδρος αποφασίζει, οι σύμβουλοι του, ο διαπραγματευτής και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, αντιλαμβάνονται ότι  συνυπεύθυνοι καθίστανται των ολέθριων χειρισμών του και αδύναμοι να ανταποκριθούν στις κρίσιμες περιστάσεις; 

Καλούμεν τον   κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ανέλαβε το άχαρο και μειωτικό για τον ίδιο, έργο της στήριξης μίας πολιτικής αυτοσχεδιασμών και μίας τακτικής πολιτικής δειλίας, να μας διαφωτίσει:

Στις 31 Μαίου, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, δήλωνε μεταξύ άλλων: “Τα δεδομένα που προκύπτουν με τις θέσεις που εκφράζονται από τουρκικής πλευράς, μία νέα διάσκεψη  δεν μπορεί να συγκληθεί. Εδώ και 43 χρόνια, η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες θέσεις. Άρα με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να γίνει μία νέα Γενεύη”.

Έχουν διαφοροποιηθεί οποιαδήποτε δεδομένα, ώστε να αποδεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να πάει σε νέα Γενεύη; Έχει διαφοροποιήσει τη στάση της η Τουρκία και ο Ακιντζί στο θέμα εγγυήσεων-αποχώρησης Αττίλα, ώστε να προσεγγίζουν τις κυπριακές θέσεις και  να επιβάλλεται η πραγματοποίηση μίας νέας Γενεύης; Ας μας υποδείξει ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος έστω και ένα δείγμα αναθεώρησης προς το διαλλακτικότερο  των τουρκικών θέσεων. Διότι όλος ο κόσμος της Κύπρου, δεν  είδε κανένα δείγμα διαφοροποίησης της τουρκικής πολιτικής. Αντίθετα γίνεται μάρτυρας καθημερινών επιδρομικών ενεργειών της Τουρκίας στις κυπριακές θάλασσες και στους κυπριακούς ουρανούς, και μίας αναβάθμισης της τουρκικής αδιαλλαξίας με δηλώσεις Τούρκων ηγετών και Ακιντζί.

Επιτέλους, η εθνική υπόθεση δεν μπορεί να γίνεται θύμα των συνεχών λανθασμένων  αυτοσχεδιασμών του Προέδρου ούτε και ο λαός θύμα των καθημερινών παραπλανήσεων και μεταλλάξεων της κυβέρνησης…

ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2070/o-proedros-trexei-asthmainontas-piso-apo-tis-ekselikseis#sthash.JfdNX9Gk.dpuf