Τελετή απονομής λάβαρου 6ης Ταξιαρχίας Πεζικού – Από τελετές είμαστε πρώτοι αλλά τα προβλήματα παραμένουν…

Print Friendly, PDF & Email

 

13/6/2017

ΤΟΥ ΑΘΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ

Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του λάβαρου της νεοσυσταθείσας 6ης Ταξιαρχίας Πεζικού. Στην τελετή παρέστη και παρέδωσε το λάβαρο στον Διοικητή της Ταξιαρχίας Ταξίαρχο Χριστοφόρου Παντελή, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης…

Η τελετή απονομής λάβαρου της νεοσυσταθείσας 6ης Ταξιαρχίας Πεζικού, δείχνει, σύμφωνα με το ΥΠΑΜ, τη δυναμική των αλλαγών που έχουν σχεδιαστεί στην Κύπρο και καλείται να υλοποιήσει ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Ηλίας Λεοντάρης.

Συγχαίροντας τον Διοικητή και όλο το προσωπικό της Ταξιαρχίας, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι η τελετή απονομής του λαβάρου της 6ης Ταξιαρχίας συνιστά άλλη μια επιβεβαίωση της επιτυχούς υλοποίησής της, συντεταγμένης και με βάση τακτών χρονοδιαγραμμάτων, νέας δομής δυνάμεων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς.

Η συγκρότηση και η λειτουργία της νέας αυτής Ταξιαρχίας, συμπλήρωσε ο Υπουργός, επιβεβαιώνει ότι η Εθνική Φρουρά αλλάζει, αναδιαρθρώνεται και ενισχύεται, προκειμένου να είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο της με ακόμα μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα.Ο ΥΠΑΜ κάλεσε το προσωπικό της Ταξιαρχίας να συνεχίσει να εργάζεται με ζήλο, αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό και να κρατά πάντοτε ψηλά το λάβαρο της Ταξιαρχίας, σε μια εποχή που ούτε οι κίνδυνοι, ούτε οι απειλές εξέλειπαν, αλλά ούτε και η ανάγκη να αναβαθμίζουμε συνεχώς την επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οιαδήποτε απειλή.

Η πραγματικότητα

Η πραγματικότητα είναι όμως δυστυχώς άλλη. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε τα ίδια τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, ανώτατα και ανώτερα, που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν το στράτευμα και που καθιστούν την διεκπεραίωση της αποστολής του ακόμα πιο δύσκολη.

Μπορεί λοιπόν στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης να δημιουργήθηκε η 6η Ταξιαρχία Πεζικού, όμως οι ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό στην Εθνική Φρουρά βοούν. Πεπαλαιωμένα και ασυντήρητα οπλικά συστήματα και μέσα και απουσία νέων έξυπνων όπλων, είναι ένα μόνο μικρό παράδειγμα του που έχουν οδηγήσει την Εθνική Φρουρά χρόνια λανθασμένων εκτιμήσεων, χειρισμών και αποφάσεων.

Σήμερα η Εθνική Φρουρά βρίσκεται στη χειρότερη ίσως κατάσταση εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι επανειλημμένες και επαναλαμβανόμενες μειώσεις στους προϋπολογισμούς για την άμυνα, η πλήρης και προκλητική απαξίωση των στελεχών της Δύναμης, Αξιωματικών, Υπαξιωματικών, ΕΠΥ και Εθελοντριών, είναι άλλα παραδείγματα των τραγικών αποφάσεων της Πολιτείας που έχουν οδηγήσει την Εθνική Φρουρά στο χείλος του γκρεμού και της καταστροφής.

Με τα οπλικά συστήματα του στρατεύματος να παραμένουν ασυντήρητη και παλαιά, με το ηθικό των στελεχών να βρίσκεται στο ναδίρ, λόγω της απαράδεκτης αντιμετώπισης που τυγχάνει από την Πολιτεία και με την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να έχει χτυπήσει κόκκινο, η Εθνική Φρουρά σήμερα έχει αφεθεί στην τύχη της και στο έλεος των κυμάτων. Και κακά τα ψέματα, η σύσταση νέας Ταξιαρχίας, με τα οπλικά μέσα που σήμερα διαθέτει το στράτευμα, δεν θα λύσουν το πρόβλημα!

Αν δεν ήταν μάλιστα τα στελέχη της, τα οποία με προσωπικές, οικονομικές και επαγγελματικές θυσίες, κρατούν την Εθνική Φρουρά με τα δόντια στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα, η Εθνική Φρουρά θα μας είχε αφήσει χρόνια προ πολλού, ως ικανή και αξιόμαχη αποτρεπτική δύναμη.

Νέες προκλήσεις και κίνδυνοι

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έντονες αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Νέοι κίνδυνοι παρουσιάστηκαν, νέες απειλές και νέες εστίες πολέμου. Η τρομοκρατία με τη χειρότερη μορφή της βρίσκεται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, αλλά και η πρόκληση του προσφυγικού ρεύματος που δημιουργούν οι ασταθείς συνθήκες  σε μεγάλο μέρος της Βορείου Αφρικής έχουν εντείνει τις ανησυχίες, τις οποίες έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε  όχι μόνο ως χώρα που βρίσκεται πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή, αλλά και ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, ο κατοχικός στρατός παραμένει στο νησί μας, διατηρώντας και αυξάνοντας την ισχύ. Συνεπώς, ο διάλογος δεν αποτελεί ικανή και επαρκή δικαιολογία για αποδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς. Όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει στο νησί μας, παραμένει και πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς να διασφαλίσει με την αποτρεπτική της ισχύ, την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες του κράτους μας.

Νέα δεδομένα

Περαιτέρω τα νέα δεδομένα υποχρεώνουν και την Εθνική Φρουρά και κατ’ επέκταση το Κράτος να εντάξει στις ιεραρχήσεις της τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ως ένας αποτελεσματικός βραχίονας, μέσω του οποίου η χώρα μας θα διασφαλίζει την παρουσία και τα συμφέροντα της σε ολόκληρη την έκταση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης.

Η Εθνική Φρουρά από την ίδρυση της το 1964 και ειδικότερα μετά το 1974 αναγκάστηκε να λειτουργήσει μονοσήμαντα: Έχοντας δηλαδή το ενδιαφέρον της στραμμένο προς το βορρά και την τουρκική απειλή. H τουρκική απειλή εξακολουθεί να υπάρχει αλλά την ίδια στιγμή τα γεωπολιτικά δεδομένα άλλαξαν άρδην. Ανάλογες λοιπόν, πρέπει να είναι και οι προσαρμογές στις οποίες οφείλει να προβεί και η Εθνική Φρουρά. Αυτό το στόχο οφείλει να υπηρετεί, μεταξύ άλλων, και η ευρεία προσπάθεια ανασυγκρότησης της Εθνικής Φρουράς η οποία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.

Το θέμα είναι η Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα την Εθνική Φρουρά. Όχι μόνο στα λόγια. Και δυστυχώς μέχρι σήμερα, η Πολιτεία δεν έπραξε το καθήκον της απέναντι στο στράτευμα και στα στελέχη του.

ΠΗΓΗ:http://www.maxhdefence.com/enopilambdaesigma-deltaynameisigma/-6